Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 4, 3. kolo
11.06.2022 20:45 CET
2 : 2
(0:1)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Denzel Dumfries (© AFP)

Oranjes poprvé zaváhali a i kvůli neproměněné penaltě Depaye remizovali s Polskem 2:2

Reprezentaci Polska se po středečním debaklu v Belgii (1:6) nedávali téměř žádné naděje na úspěch v Rotterdamu, kde se střetli s doposud stoprocentním Nizozemskem, a navíc se museli obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowskiho, který dostal volno. I přesto krátce po změně stran vedli už o dvě branky, a i když domácí favorit záhy srovnal během pouhých tří minut, tak na otočení skóre se již nemohl, i když v samém závěru zahrával pokutový kop.

Svěřenci trenéra Louise van Gaala tak zaznamenali svou první ztrátu, nicméně v tabulce čtvrté skupiny Ligy A zůstávají na prvním místě se sedmi body o tři body před druhou Belgií. Poláci zůstávají na třetí příčce a za Belgičany zaostávají jen vinnou horšího skóre, před posledním Walesem mají náskok tří bodů. Nizozemsko přitom vstoupilo do utkání dle očekávání a po necelých sedmi odehraných minutách mohlo vsítit vedoucí branku.

Ve středu hrací plochy odvedl vynikající práci Memphis Depay a míč předložil na pravou stranu pro Davyho Klaassena, jenže ten svým přízemním pokusem minul vzdálenější konstrukci. Hosté z ničeho nic udeřili krátce po odehrané čtvrthodině, kdy si Matthew Cash parádně zpracoval balón od Zalewskiho, posunul si ho do šestnáctky soupeře a svůj premiérový reprezentační gól vsítil nekompromisní křižnou ranou do protějšího spodního růžku.

Domácí chtěli srovnat zhruba v polovině úvodního dějství, ale po přízemní střele Berghuise z dvaadvaceti metrů a zákroku brankáře Skorupskiho selhal při dorážce Blind a uklidil ji vysoko na tribuny. Poté se dlouhou dobu nic zásadního nedělo, teprve čtyři minuty po výměně stran přidal druhou trefu Polska zkušený Piotr Zieliński. Frankowski totiž po parádním obloučku za defenzívu protivníka přelstil ofsajdovou past a po úniku dva na nikoho předložil lahůdku před prázdnou branku právě pro záložníka Neapole, který se nemýlil.

Oranjes od tohoto okamžiku přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a ani ne o dvě minuty později snížili. Po tečovaném centru Blinda z levého křídla si seběhl do brankového území Klaassen a z první zamířil přímo k bližší tyči. Za další tři minuty bylo dokonce vyrovnáno, jelikož obránce Interu Milán Denzel Dumfries využil hezké akce svých spoluhráčů středem hřiště a po finální nahrávce Depaye zavěsil z deseti metrů k pravé tyči.

Když už se zdálo, že se výsledek měnit nebude, tak těsně před koncem mohlo Nizozemsko otočit vývoj a tedy rozhodnout o svém úspěchu. Kapitán Depay se zjevil zcela sám před Skorupskim, jenž vyrazil jeho střelu před sebe a pak zahrál nešťastně rukou Cash. Turecký rozhodčí Meler nařídil po přezkoumání videa pokutový kop, ke kterému se postavil právě Depay a selhal, protože orazítkoval pravou konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele