Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 4, 4. kolo
14.06.2022 20:45 CET
3 : 2
(2:1)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Memphis Depay (© AFP)

I druhý thriller v nastavení lépe zvládlo Nizozemsko a udrželo vedení ve skupině

Nizozemsko také před vlastními fanoušky mělo velké problémy s podceňovaným Walesem a málem ani podruhé na domácí půdě neuspělo, ovšem díky zopakování dramatické zápletky z Cardiffu zvítězilo nejtěsnějším poměrem 3:2 a v tabulce čtvrté skupiny Ligy A si udrželo prvenství s deseti body, před druhou Belgií má stále náskok tří bodů. Naopak "Draci" z Walesu zůstávají na sestupové čtvrté příčce bez jediného vítězství se dvěma body na kontě.

Šest dní starý duel na velšské půdě přinesl netradiční závěr, kdy domácí nejprve srovnali v nastavení, ale z následného protiútoku inkasovali rozhodující trefu na 1:2. Naprosto identický průběh byl k vidění také teď v Rotterdamu, jelikož Oranjes přišli o dvoubrankový náskok ve druhé nastavené minutě po proměněném pokutovém kopu Garetha Balea, avšak ani ne o šedesát sekund později zařídil jejich důležité vítězství střídající Memphis Depay.

Právě hvězdný Depay tentokráte zůstal na lavici náhradníků a na trávník přišel až dvacet minut před svou rozdílovou trefou, na jeho nominaci se určitě mohla podepsat neproměněná penalta v samém závěru duelu s Polskem. Přitom průběh tohoto úterního střetnutí vůbec nenasvědčoval tomu, že by k nějakému dramatu mohlo dojít. Výběr vedený trenérem Louisem van Gaalem totiž přetavil první velkou šanci utkání ve vedoucí gól krátce po odehrané čtvrthodině.

Dvaadvacetiletý křídelník Noa Lang převzal nahrávku od Janssena, chytrou kličkou se zbavil hned dvou bránících protihráčů a pak pohotovým obstřelem překonal plachtícího brankáře Hennesseyho. Neuběhlo ani dalších šest minut a Oranjes zvýšili své vedení. Obránce PSV Cody Gakpo sice nejprve nepropálil dvojblok protivníka, pak se k němu ale míč vrátil a napodruhé ho už parádně usměrnil do protějšího spodního růžku.

Svěřenci kouče Roba Page se však po druhé inkasované trefě osmělili a ve 26. minutě nečekaně snížili. Wilson přečetl rozehrávku soupeře a ze středového kruhu poslal kolmici k Brennanu Johnsonovi, jenž z hranice šestnáctky propasíroval balón mezi nohama De Ligta přesně k levé konstrukci. V samém závěru úvodního dějství mohl favoritovi vrátit dvougólový náskok Vincent Janssen, jenže ten svým pokusem z osmnácti metrů jen rozvlnil boční síť.

Po změně stran Gakpo nejprve zblízka nevyzrál na připraveného Hennesseyho, vzápětí na druhé straně ukryl gólman Cillessen v rukavicích nebezpečnou ránu aktivního Johnsona. V dalším průběhu zneškodnil hostující brankář dělovku Janssena a zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem minul protější tyč zhruba o půl metru nově příchozí Bergwijn.

Národní tým z Britských ostrovů senzačně vyrovnal v 90+2. minutě. Tyrell Malacia ve vlastním pokutovém území zasáhl loktem do hlavy Robertse a rumunský rozhodčí Feșnic okamžitě ukázal na penaltový puntík, po kontrole videa svůj původní verdikt potvrdil. Nabídnutou možností nepohrdl hvězdný Gareth Bale a míč chladnokrevně uklidil do pravého dolního rohu domácí branky.

Nicméně stejně jako před necelým týdnem v Cardiffu měli poslední slovo Nizozemci, protože Depay po vyhraném hlavičkovém souboji Dumfriese a následné teči Bergwijna stanul před hranicí brankového území a naprosto bezmocného Hennesseyho překonal pohotovou přízemní střelou.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele