Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga B - skupina 4, 4. kolo
12.06.2022 18:00 CET
3 : 2
(1:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Erling Håland (© AFP)

Norsko zdolalo Švédsko i podruhé, dalšími dvěma brankami se blýskl Håland

Norsko dokázalo zapomenout na pár dní starou domácí remízu s podceňovaným Slovinskem (0:0) a teď uspělo i ve druhé severském derby, když hlavně díky dvěma trefám hvězdného útočníka Erlinga Hålanda zvítězilo nad Švédskem v divokém poměru 3:2. Budoucí útočník anglického Manchesteru City tak nasázel ve čtyřech duelech červnového cyklu hned pěti branek a Norové tedy drží vedení ve skupině se ziskem deseti bodů, před druhým Srbskem jsou o body tři.

Svěřenci trenéra Ståleho Solbakkena proto udělali další důležitý krok k vytouženému postupu do nejvyšší Ligy A, naopak Švédové prohráli potřetí za sebou, nacházejí se až na třetí pozici se třemi body jen o bod před Slovinskem a ve dvou zbývajících kolech je čeká boj o udržení. Domácí začali mnohem lépe a do vedení se dostali přesně po deseti odehraných minutách zásluhou Hålanda.

Jednadvacetiletý supertalent obdržel finální oblouček od levého rohu pokutového území v podání Bjørkana a před hranicí brankového území si udělal dostatek prostoru k hlavičce, kterou usměrnil přímo k levé tyči. Mírný favorit mohl pojistit svůj náskok krátce po dvaceti minutách hry, neboť krásnou individuální akci předvedl Daehli a z bezprostřední blízkosti nepřekonal připraveného brankáře Olsena, jenž vzápětí brilantně zneškodnil i dorážku Alexandera Sørlotha.

Druhá Hålandova chvíle přišla devět minut po změně stran. Olsen si totiž počínal až příliš horlivě v souboji se Sørlothem a rukavicemi ho zasáhl do hlavy, německý rozhodčí Osmers po zhlédnutí videa nařídil pokutový kop. K němu se postavil právě Håland a naprosto nekompromisně napálil balón k pravé konstrukci. Hosté se však v žádném případě nehodlali vzdát a v 62. minutě snížili své manko.

Po vynikající kolmici Kulusevskiho si zpracoval míč levou nohou Emil Forsberg a pak okamžitou střelou pravačkou nechytatelně zavěsil do bližší šibenice. Nicméně Norsko si vzalo zpět svůj ztracený dvoubrankový náskok zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Håland se tentokráte vžil do role nahrávače, jelikož svým měkoučkým pasem z levé strany našel u protější tyče Sørlotha a ten prudkou hlavičkou bez problémů rozvlnil síť.

V 82. minutě mohl definitivně rozhodnout o osudu tohoto zápasu Mohamed Elyounoussi, jenomže jeho bombu z deseti metrů famózně zneškodnil Olsen. Švédové sice vsítili svůj druhý gól v páté nastavené minutě, kdy po centru z poloviny hřiště a obrovské chybě brankáře Nylanda zacílil z otočky doprostřed zcela prázdné branky střídající Viktor Gyökeres, avšak na vyrovnání už jim prakticky nezbyl žádný čas.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele