Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 2, 2. kolo
05.06.2022 20:45 CET
4 : 0
(3:0)

Reportáž

Cristiano Ronaldo (© AFP)

Ronaldo opět úřadoval a dvěma brankami nasměroval Portugalsko k vítězství nad Švýcarskem

Portugalsko po úvodní remíze se Španělskem (1:1) nyní nedalo žádnou šanci na úspěch trápícímu se Švýcarsku a hlavně díky dalšímu galapředstavení sedmatřicetiletého Cristiana Ronalda zvítězilo hladce po výsledku 4:0. V Lize A ve skupině 2 se proto dostalo do čela tabulky se čtyřmi body o skóre před Česko. Svěřenci trenéra Fernanda Santose rozhodli o svém úspěchu již v prvním poločase, kde skórovali hned třikrát.

Přitom nedělní utkání se mohlo ubírat zcela jiným směrem, jelikož hostující outsider již po necelých šesti odehraných minutách rozvlnil síť. Prosadit se dokázal kmenový hráč Benficy Haris Seferović, který prostředí v Lisabonu velice dobře zná, ovšem jeho zásah nakonec nebyl uznán kvůli předchozímu hraní rukou v podání Schära. Domácí výběr vstřelil regulérní vedoucí branku přesně po čtvrthodině hry.

Razantní přímý volný kop Ronalda z necelých dvaceti metrů vyrazil brankář Kobel jen před sebe, kde osamocený William Carvalho přelstil ofsajdovou past a zcela odkrytý prostor tří tyčí nemohl minout. Zhruba deset minut před přestávkou se poprvé prosadil hvězdný Ronaldo. Pětinásobný držitel Zlatého míče obdržel výbornou zpětnou nahrávku od Dioga Joty a svým tvrdým volejem z dvanácti metrů pokořil naprosto bezmocného Kobela.

Ani ne to tři minuty později mohl být rozdíl ve skóre už tříbrankový, jenže po rohovém kopu z pravé strany hlavičkoval Pepe Ferreira do tyče a následnou přízemní střelu z deseti metrů ukryl ve svém náručí pozorný hostující brankář. Nicméně značka "CR7" znovu úřadovala ve 39. minutě. Ronaldo se prosadil podruhé v tomto střetnutí díky střele Joty a zákroku Kobela, z bezprostřední blízkosti pak dorazil balón do naprosto prázdné branky - 3:0.

Špílmachr Manchesteru United chtěl zkompletovat hattrick za pouhých osm minut těsně před přestávkou, avšak tentokráte ve vyložené možnosti selhal a z hranice brankového území zamířil o decimetry vedle pravé konstrukce. Ronaldo byl ústřední postavou také po změně stran a v 52. minutě překonal Kobela, nicméně tento jeho zásah nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdovému postavení.

Portugalsko uzavřelo gólový účet zápasu v polovině druhého poločasu, kdy João Cancelo za obranou protivníka převzal geniální kolmici střídajícího Bernarda Silvy, obešel vyběhnutého Kobela a z mírného úhlu usměrnil balón k bližší tyči. Poté tempo hry lehce opadlo a zajímavá opět byla až závěrečné desetiminutovka.

Izraelský rozhodčí Grinfeld nejprve nařídil pokutový kop za nedovolený zákrok Kevina Mbabua na Mendese, ale po přezkoumání videozáznamu svůj názor změnil a nakonec z toho byl přímý volný kop. K němu se tradičně postavil Ronaldo, jenomže hattrick mu prostě nebyl přán, neboť jeho ránu směřující do vzdálenější šibenice brilantně odvrátil na rohový kop švýcarský gólman.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele