Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga B - skupina 4, 1. kolo
02.06.2022 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Emil Forsberg (© AFP)

Švédsko naplnilo papírové předpoklady v Lublani a Slovinsko porazilo 2:0

Reprezentace Švédska v úvodním zápase nového ročníku Ligy národů potvrdila úlohu mírného favorita na půdě houževnatého Slovinska a nakonec díky dvěma brankám Emila Forsberga s Dejanem Kulusevskim zvítězila po výsledku 2:0. Ve velké konkurenci skupiny 4 Ligy B se prozatím vyhoupla do čela tabulky díky lepšímu skóre před druhé Norsko. Ze statistického pohledu byl čtvrteční duel vyrovnaný, severský výběr byl však produktivní.

Svěřenci trenéra Janneho Anderssona vstoupili do zápasu aktivněji a první větší možnost si vypracovali krátce po deseti odehraných minutách. Po centru z křídla se totiž zjevil před hranicí brankového území kanonýr Isak, avšak svou hlavičkou pouze orazítkoval pravou tyč. Zhruba po dvaceti minutách hry zahrozil na druhé straně zkušený útočník Šporara, nicméně jeho přízemní střelu z hranice pokutového území zkrotil ve svých rukavicích gólman Olsen.

Stejný hráč se ocitl v ještě větší možnosti ve 33. minutě, ovšem po vynikající kolmici od Stojanoviče nevyzrál zblízka na skvěle zasahujícího Olsena. Jeden z klíčových okamžiků se zrodil za dalších šest minut. Švédové se dostali do vedení z pokutového kopu, který francouzský rozhodčí Buquet nařídil za nedovolený zákrok Stojanoviče. K němu se vzápětí postavil Forsberg a bez větších potíží se trefil do pravého spodního růžku.

Slovinsko se ve druhém poločase snažilo vyrovnat a málem se mu to povedlo v 50. minutě, jenomže střídající Šeško trestuhodně mířil vedle bližší konstrukce a navíc se nacházel v ofsajdovém postavení. Zhruba po hodině hry mohl pojistit výhru Švédů Dejan Kulusevski, ale proti jeho ráně z hranice šestnáctky famózně zasáhl brankář Oblak. Stejný hráč přeci jen pečetil úspěch favorita v 88. minutě, když sám utekl téměř z poloviny hřiště po pravé straně a pak z osmi metrů nekompromisně zavěsil přímo pod břevno.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele