Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 2, 5. kolo
24.09.2022 20:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Slavíci hráči Švýcarska (© AFP)

Bída v podání Španělska, v Lize národů doma nestačilo na Švýcarsko

Opravdu výraznou komplikaci zaznamenalo Španělsko v boji o první příčku v tabulce, a tedy co se jeho ambicí na kvalifikaci do Final Four týče. Díky dost nečekané prohře se Švýcarskem přišlo o svou průběžnou první pozici v pořadí, a pokud hodlá ještě o tu nejvyšší metu usilovat, bude potřebovat při nejtěžší možné zkoušce, čili za pár dnů v Braze, bezpodmínečně zvítězit.

Situaci naopak zásadním, pozitivním směrem kupředu posunuli hosté, a to, bohužel, na úkor českých fanoušků. Zaznamenali totiž v nejvhodnější moment poskočení na třetí místo, takže před posledním kolem dostali události jasně pod svou kontrolu. Jestliže se totiž očekávalo, že na závěr doma proti Česku budou muset vyhrát, aby se udrželi na áčkové úrovni této soutěže, pak nyní jim bude stačit pouze neprohrát, poněvadž aktuálně mají na svém kontě o dva body více než jejich hlavní sok v boji o záchranu. Připomeneme-li fakt, že Češi v souběžně hraném utkání padli před vlastními fanoušky vysoko s Portugalskem, a evidentně nejsou v tak dobré pohodě jako během červnového termínu, není Švýcarsko bezpochyby ve vůbec špatné pozici.

Bylo vidět už od úvodních chvil, jako by domácí nebyli ve své kůži. Švýcaři naopak potvrdili, že jejich červnový skalp Portugalců se neudál jen vlivem náhodných okolností, a hned ve 21. minutě využili jednu ze svých prvních větších šancí. Už čtyři minuty předtím vyslal Španělům jasný vzkaz Embolo, a i když by jeho trefa stejně neplatila kvůli ofsajdu, dokázal se zjevit na každý pád do velmi slušného postavení. Jenže ani tohle varování výběru La Roja nestačilo. A když poté Vargas zahrál rohový kop centrem na hranici brankového území, kde našel přesně slabě hlídaného Akanjiho, jenž bouchl hlavou míč o zem a zacílil ho pod břevno, bylo vážně více než zřetelné, že Španělsko ani náhodou nečeká vůbec jednoduchá pořízená. Obzvláště za stavu na hrací ploše, jaký bylo možno sledovat, tedy že domácí v útoku spíše tápali a strádali.

V 55. minutě přesto Španělsko ukázalo, jak efektivní umí být při proměňování příležitostí, a vyrovnalo gólové účty. Parádní práci odvedl Asensio, který pronikl středem pole, poté přihrál doleva na volného Jordiho Albu, jenž lehce přelstil brankáře Sommera. V 58. minutě se však zdařilo Švýcarsku znovu propracovat k vedení, a to už tentokráte udrželo až do závěrečného hvizdu sudího Turpina. Zase mu dopomohl ke vstřelené brance kop z rohu, Vargasův pas se dostal na bližší tyčce k Akanjimu, ten míč přiťukl k Embolovi, který pak již lehce doklepával.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele