31. kolo
07.04.2012 21:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Olympique Lyon - AJ Auxerre 2:1

Penalta! Tohle slovo asi bude strašit hráče Auxerre ve snech ještě hodně dlouho. V nesmírně důležitém utkání v Lyonu nebyli bez šance na body, ale dvě trefy z pokutových kopů nakonec určily skóre 2:1 pro domácí.

Autorem obou branek vítězů byl hvězdný argentinský kanonýr Lisandro Lopéz, za hosty srovnával Alain Traoré. Pro burgundský klub to znamená návrat do starých kolejí po poslední výhře nad Valenciennes a stále poslední, dvacáté místo; Lyon je čtvrtý.

Domácí už před zápasem věděli, že možnost skončit v první trojce po neuvěřitelných 14 sezon v řadě nabývá reálných obrysů - aktuálně třetí Lille totiž prohrálo v Brestu, a boj o poslední příčku zajišťující postup do Ligy mistrů tak může být ještě pořádně ostrý. A s touto motivací v zádech vlétli Les Gones do zápasu pořádně zostra - v prvních dvaceti minutách se do slibných šancí dostali útočníci Bafétimbi Gomis a Lisandro López, leč oba mířili těsně vedle. Dobrá střela Jimmyho Brianda potom byla bránícím Grichtingem odvrácena na rohový kop.

Auxerre se v úvodu utkání dusilo pod tlakem domácího favorita a to nakonec vyústilo v jediný logický závěr - inkasovaný gól. V závěru první půlhodinky totiž gólman Olivier Sorin stáhl k zemi Lisandra, což rozhodčí ocenil žlutou kartou a pochopitelně i nařízenou penaltou. Míč si na puntík postavil sám postižený, a přestože Sorin vystihl směr jeho střely, nakonec na ni nedosáhl - 1:0.

Auxerre je vedle Brestu jediným týmem, který ještě nedokázal letos venku vyhrát, a na Stade Gerland se nějaký průlom dal očekávat jen stěží. Přesto se však Auxerrois dokázali vrátit do hry, srovnat obraz výkonů na hřišti a zamknout Lyon v obranném valu, což vyústilo nejprve v sérii nepříjemných rohových kopů, a následně i ve vyrovnávací gól.

Do konce první půle zbývaly tři minuty, když si burkinský internacionál Alain Traoré počkal na chybu mladíčka Umtitiho - nezkušený stoper nevídaně pokazil rozehrávku, nahrál Traorému přímo do běhu a agilní záložník elegantně přelstil gólmana Llorise - 1:1. Byl to vůbec první gól od listopadu 2011 pro hráče, který začal sezonu jako jeden z nejzářivějších ligových klenotů, aby následně, spolu s celým Auxerre, drasticky ztratil formu. (Celkově se jednalo o osmý Traorého zářez.)

Utkání pokračovalo po přestávce v útočném duchu, s šancemi na obou stranách - AJA tak statečně drželo krok s protivníkem, který z předchozích čtyř ligových zápasů vyválčil tři výhry a remízu. Nejprve se velmi blízko gólové radosti ocitl nejlepší střelec hostů Dennis Oliech, jehož střelu vyrážel z brankové čáry až Samuel Umtiti (který tak napravil své zaváhání před vyrovnávacím gólem). Na druhé straně musel být ve střehu Sorin, který vytáhl fantastický zákrok proti střele Bafého Gomise.

Auxerre se sice po špatném úvodu zvedlo, bylo vysoce favorizovanému protivníkovi důstojným soupeřem a sahalo na body, jenže veškerou snahu zmařil (jako už poněkolikáté v sezoně) mladý stoper Willy Boly, když fauloval ve vápně Lisandra - argentinský střelec tak nejenže zařídil dvě penalty, ale navíc i obě proměnil. Jeho druhý gól byl nesmírně frustrující pro Oliviera Sorina, který stejně jako v prvním případě vystihl směr střely, ale ani tentokrát na plachtící míč nedosáhl - 2:1. Pro Lisandra to byl už dvanáctý gól v sezoně, čímž vyrovnal statistiku doposud nejlepšího střelce Gomise.

Do konce utkání už se nic podstatného nestalo, a tak Lyon doma po dvou penaltách porazil trápícího se soupeře poměrem 2:1.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

proč je tvůj tip vždy tak mimo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

I když by rád Lyon prohrál se slabším, musíme to dát! 3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele