37. kolo
13.05.2012 21:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Olympique Marseille - AJ Auxerre 3:0

Auxerre sestupuje. Rozhodla o tom vysoká prohra v Marseille, při níž svoji první branku v sezoně zaznamenal André-Pierre Gignac.

Burgundský klub opouští nejvyšší soutěž po 32 letech a jde o vůbec první pád do Ligue 2 v klubové historii. Je symbolické, že tento osud byl zpečetěn právě na Stade Velodrome - domácí Phocéens zde totiž vlastním fanouškům alespoň osladili závěr sezony, která byla rovněž rekordní. A rovněž v negativním slova smyslu - Marseille totiž v roce 2012 předvedlo nejhorší sérii výsledků v dějinách klubu.

Vítězný gól utkání zaznamenal po půlhodině hry obránce Rod Fanni. Reprezentační bek či stoper při tom těžil z asistence Mathieu Valbueny, možná nejlepšího hráče Marseille v sezoně - šlo koneckonců o jeho už třináctou gólovou nahrávku, což ho v této statistice řadí na druhé místo za nezastavitelného Edena Hazarda. Gól padl ve 33. minutě po Valbuenově excelentně zahraném rohu - 1:0.

Sám Valbuena mohl pojistit vedení v 50. minutě: Jordan Ayew se předvedl v roli centrujícího hráče a maličký záložník se položil do hlavičky, kterou však pohotově zneškodnil Olivier Sorin. I přes nedostatek šancí však domácí fotbalisté ovládali hru a užívali si více než šedesátiprocentní držení míče.

A brzy si mohli užívat i pojišťující branku, kterou vstřelil Cézar Azpilicueta. Pro španělského obránce šlo o první trefu sezony. Azpilicueta se v 54. minutě dostal k odraženému míči a z 20 metrů vypálil krásnou střelu, která zapadla za záda bezmocného Sorina - 2:0.

Až poté se ke slovu dostalo i Auxerre díky povedené individuální akci Dennise Oliecha, který nabil Omaru Kossokovi - proti němu však zázračně zasáhnul vracející se bek Jérémy Morel. Na druhé straně se blízko ke gólové radosti ocitli opět Valbuena a také Brandao.

V závěru zápasu už hráči Auxerre pouze odevzdaně dohrávali: věděli, že po finálním hvizdu je jejich osud zpečetěn. Toho využil André Pierre Gignac: útočník, který před třemi lety vystřílel Toulouse 24 brankami v sezoně poháry, se letos radoval z branky vůbec poprvé. Běžela už 90. minuta, když robustní forvard proměnil perfektní přihrávku Morgana Amalfitana - 3:0.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Že to trvalo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele