28. kolo
06.03.2015 20:30 CET
1 : 6
(0:4)

Reportáž

Toulouse FC - Olympique Marseille 1:6

Tak tohle bylo hotové vraždění neviňátek! Marseille rázně odpovědělo na špatnou formu posledních týdnů a rozstřílelo Toulouse na jeho hřišti impozantním skóre 6:1. Domácí tak zůstávají pod čárou ponoru, Les Phocéens naopak vyšplhali na dočasné druhé místo..

Marseille sice bylo papírovým favoritem, takovou kanonádu ale nečekal nejspíš nikdo. Vždyť svěřenci Marcela Bielsy nevyhráli v posledních čtyřech zápasech, a co více, venku naplno uspěli naposledy loni v říjnu. Dnes jim však hrálo do karet úplně všechno - už ve druhé minutě otevřel skóre Michy Batshuayi, krátce nato zvyšoval Baptiste Aloé, a vlastní gól Francoise Moubandjého spolu s druhým Batshuayiho zásahem stanovily poločasové skóre 4:0.

Teprve za tohoto stavu se Toulouse zmohlo na odpověď a snížilo prostřednictvím Wissama Ben Yeddera (77'), reakce hostů ale byla okamžitá - jen pár desítek vteřin nato vrátil Marseille čtyřbrankové vedení André Ayew. Konečnou podobu výsledku pak dal minutu před koncem druhý nejlepší střelec soutěže André-Pierre Gignac. Les Violets utrpěli nejhorší porážku sezony a je otázkou, jestli kouč Alain Casanova vůbec přežije do dalšího týdne..

V posledních týdnech byl Marcelo Bielsa často kritizován - jeho taktika založená na extrémním pressingu a držení míče vysoko na hřišti prý hráče příliš přepíná, takže jsou už po dvou třetinách sezony vyloženě unavení. Dnes to však vůbec nebylo vidět. Diváci se ještě ani pomalu nestihli usadit a Les Phocéens už vedli - Batshuayiho šikovná rána nedala gólmanovi Zacharie Boucherovi šanci.

O čtyři minuty později pak vypálil nebezpečnou přízemní ránu Benjamin Mendy, a Aloé, mladý stoper, který hrál od začátku teprve potřetí v sezoně, na penaltě změnil dráhu míče dostatečně na to, aby překonal Bouchera podruhé. Nutno dodat, že se domácí odmítali vzdát a po úvodní smršti na chvíli převzali iniciativu; ránu Martina Braithwaiteho však domácí obrana zblokovala, zatímco Tongo Doumbia opřel svoji dělovku pouze do tyče.

Proměnit jednu z těchto šancí, možná by se se zápasem ještě dalo něco udělat; místo toho však Marseille zareagovalo třetí brankou, takže bylo efektivně rozhodnuto už po dvaceti minutách. Giannelli Imbula vybojoval míč uprostřed hřiště a narýsoval parádní pas na levé křídlo, odkud vracel míč do vápna André Ayew. Vyhlédl si Lucase Ocampose, k němuž se sice balon nedostal, bránící Moubandjé si jej však nešťastně srazil do vlastní sítě.

Sám Ayew pak ve 22. minutě nastřelil tyč. Toulouse sice prožilo hororový večer, konečný výsledek je k němu však možná až příliš krutý - domácí i za stavu 0:3 stále útočili. Aleksandru Pešićovi chybělo ke vstřelené brance pár centimetrů (31'), Óscar Trejo zase trefil konstrukci (34'). Tyče dnes na Municipalu zvonily opravdu často.

Jenže ve fotbale platí, že efektivita je vše - a Batshuayi to jasně ukázal. Minutu před koncem první půle se Payet uvolnil od svého strážce a našel Ocampose, který seběhl do vápna z pravé strany a naservíroval mladému Belgičanovi snadnou kořist. Čtvrtý gól podtrhl skvělé výkony obou dnešních hrdinů - jak úspěšného střelce, tak opět vynikajícího Payeta, který tentokrát nastoupil na pozici klasického playmakera.

Bylo tedy rozhodnuto a po změně stran šlo už pouze o to, jakou podobu bude mít konečné skóre. Zacharie Boucher, který si v prvních pětačtyřiceti minutách na míč příliš nesáhl, skvěle zlikvidoval tutovky Ocampose (56') a Ayewa (71'), zatímco na druhé straně se Ben Yedderovi konečně podařilo prolomit střelecký půst - střídající forvard vypálil na Mandandu přízemní střelu, která zkušeného gólmana nachytala na švestkách.

Jenže poslední slovo měli opět Les Phocéens. Nejprve po souhře Payeta se střídajícím Gignacem zavěsil Ayew, a poté, těsně před koncem, přidal šestý gól sám Gignac - pomohlo mu k tomu efektní sólo kolem bránícího Dragose Grigoreho a dělová rána k tyči. Byl to mimochodem jeho 97. gól v Ligue 1; žádný jiný aktivní hráč jich nevstřelil více.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Marseille hraje prd, takže 2:2 eventuálně 1:2

Reagovat
Murtago

skoro

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele