38. kolo
21.05.2022 21:00 CET
5 : 0
(3:0)

Reportáž

Kylian Mbappé (© AFP)

PSG na závěr sezony jasně přejelo Mety a poslalo je do Ligue 2

Hattrickem se blýsknul Kylian Mbappé, který se tak stal s osmadvaceti vstřelenými brankami nejlepším střelcem tohoto ročníku Ligue 1. Opanoval rovněž pořadí nejlepších asistentů. Na konto si totiž připsal dvacet přihrávek, o šest více, než jeho kolega z útoku Lionel Messi, který v této statistice obsadil druhou příčku před Benjaminem Bourigeaudem (12). Les Grenats se bohužel takovouto kvalitou pyšnit nemohli, ale třeba se za rok podaří postoupit zpět mezi elitu.

Už ve 4. minutě vyzkoušel pozornost soupeřova gólmana Ángel Di María. Po čtvrt hodině se osmělil Vincent Pajot, ale chyběla mu přesnost. V závěru úvodní dvacetiminutovky nejdříve těsně minul Messi a po něm se svým technickým obstřelem neuspěl Neymar. Na sebe to tedy musel vzít až třetí hvězdný kanonýr v domácím dresu. Di María nastartoval Mbappého, který se elegantní kličkou vyhnul Caillardovi, aby zakončil mezi nohama Boubacara Couyatého - 1:0.

Než se hosté stačili rozkoukat, prohrávali o dvě branky. Messi si všimnul rozeběhnutého Mbappého, jehož následná přízemní střela levačkou se zastavila až v síti - 2:0. Mimořádně nepovedenou šestiminutovku ze strany výběru kouče Antonettiho dovršil třetím gólem Neymar, když jeden z obránců sice odzbrojil Di Maríu, jenže míč dostal přímo k nohám brazilské superstar, která zblízka nezaváhala - 3:0.

Argentinec s jedenáctkou na dresu, který s největší pravěpodobností odehrál v Ligue 1 poslední zápas, se ve 37. minutě sám octinul v šanci, avšak ztroskotal na Caillardovi. O závěrečnou akci prvního poločasu se postarali Neymar s Mbappém, přičemž druhý jmenovaný cilil vedle pravé tyče. V každém případě úvodní dějství zvládli domácí s velkým přehledem.

Ve druhém se na průběhu hry nepřekvapivě nic nezměnilo. V 50. minutě si Kouyaté na hranici vlastní šestnáctky nevšimnul hladového Mbappého, jenž poté opět udělal kličku strážci svatyně Met, do které pak doručil svou další zásilku, čímž dovršil hattrick - 4:0. V 52 minutě se místo čtvrtého gólu rozhodnul pobídnout Neymara, kterému pokazil radost výborný zákrok jednoho z obránců. Krátce před dovršením úvodní hodiny hry uviděl zblízka druhou žlutou kartu Boubacar Traoré a musel ze hřiště.

Nicméně domácí měli dostatečný náskok, takže si Di María mohl klidně dovolit pálit z třiceti metrů výrazně nad. Kylian Mbappé neměl dost a jeho následný pokus skončil na tyči. V 67 minutě si Messi zpracoval balon hrudí a z voleje střílel do tyčky, od které se míč odrazil k jeho reprezentačnímu kolegovi Di Maríovi, který se rozhodně neukvapil. Jednoduchou zasekávačkou obešel obránce a zvýšil na 5:0.

Zbývající minuty se dohrávaly v podstatě už jenom z povinnosti. Lionel Messi byl hodně aktivní, ovšem svůj sedmý zasah v sezoně nepřidal. V nastaveném čase ještě po Mbappého přihrávce ztroskotal na Marc-Auréle Caillardovi střídající Wijnaldum. V každém případě PSG vyhrálo letošní ročník s patnáctibodovým náskokem. Po roční odmlce jest znovu mistrem.

Autor: Tomáš Kordík / ligue1.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bookmaker muže klidně vypsat na dvojku kurz 100. Přijmout sázku nemusí . Zajímavý zápas.

Reagovat
DidusIneptus

PSG neposlalo Méty do Ligue2. Tam je poslala Étienne.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele