32. kolo
17.04.2022 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Slavící Neymar (© AFP)

Hvězdná Paříž má po výhře v Le Classique ligovou trofej na dosah ruky

PSG ovládlo zápas 32. kola francouzské Ligue 1 a na domácí půdě porazilo Marseille 2:1. Derby prvních dvou celků tabulky nabídlo velmi atraktivní podívanou, kterou Pařížané opanovali už v prvním poločase po brankách Neymara a Kyliana Mbappého. Výhrou se tak velice přiblížili ligovému titulu. Les Olympiens se naopak musí ohlížet za sebe, pokud chtějí udržet druhou příčku zajišťující přímý postup do Ligy mistrů.

Současný francouzský fotbal zřejmě nemohl nabídnout atraktivnější a třaskavější duel než souboj nesmiřitelných rivalů a zároveň dvou vedoucích celků tabulky. PSG na domácím stadionu od začátku sezony ztratilo pouhé dva body a v případě vítězství by jej od zisku titulu klidně mohlo dělit jen jedno kolo. Jenže Les Olympiens rozhodně neměli být snadným soustem, neboť od 10. března vyhráli všechny soutěžní duely.

Úvodní minuty byly od obou týmů velmi opatrné, na hráčích bylo vidět, jak moc je pro ně utkání prestižní. Jako první zaveleli k útoku ve 12. minutě Pařížané. Marco Verratti našel vynikajícím pasem za obranu Neymara, který šikovnou tečí překonal vyběhnuvšího Paua Lópeze. Na útočnou polovinu se v dalším průběhu stále více probíjela i Marseille a po půlhodině hry se dočkala vyrovnání. Po rohovém kopu vznikl závar v bezprostřední blízkosti branky, ve kterém se nejlépe zorientoval Duje Čaleta-Car a umístil volně poskakující balon do sítě. První poločas gradoval a nebýt skvělého zákroku Lópeze proti přesnému pokusu Neymara z přímého kopu, mohlo se skóre opět měnit. Vedení si červenomodří nakonec ještě do přestávky vzali zpět, po ruce Valentina Rongiera proměnil penaltu Mbappé.

Druhý poločas už zdaleka nenabízel takové množství šanci jako v úvodním dějství. PSG kontrolovalo hru a bezpečně hájilo svůj náskok. Pojistku v podobě třetí branky mohl přidat v 73. minutě Mbappé, který unikal domácí obraně. Skvělý návrat však ukázal Čaleta-Car a znemožnil francouzskému mladíkovi zakončit. Hosté se v závěru málem dočkali kýženého vyrovnání, skórující William Saliba se však nacházel v ofsajdu, a gól tak nemohl být uznán.

PSG zvítězilo a zisk titulu by jej tak neměl minout. Další zápasy sehrají oba celky už ve středu. Pařížané zavítají do Angers, Olympique doma pohostí Nantes.

Autor: Livesport.cz / Martin Dlapa

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3,3-4,22.

Reagovat
Mr. International

1:4

Reagovat
Mr. International

* 4:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele