play off - semifinále
22.06.2011 21:00 CET
1 : 0
po prodloužení
(0:0, 0:0)
Stadión:
MCH Arena, Herning

Reportáž

Češi musí o OH bojovat s Bělorusy, finále si zahraje Švýcarsko

Čeští fotbalisté nezvládli semifinálový duel se Švýcarskem a zahrají si jen o bronz, který s sebou přináší také účast na londýnských OH v příštím roce. Jediný gól zápasu vstřelil ve druhé polovině prodloužení Admir Mehmedi.

První šanci zápasu měl Xherdan Shaqiri, který se šikovně prokličkoval přes dva české obránce a z hranice šestnáctky vypálil, naštěstí pro Vaclíka mířil míč těsně vedle levé tyče. V šesté minutě byl osmnáct metrů před koncem faulován Emeghara, Švýcaři rozehráli rychle na Mehmediho, jeho zpětná přihrávka před prázdnou branku však ztroskotala na skvělém skluzu Mazucha.

Češi až příliš jednoduše ztráceli míč, nedokázali ho na delší dobu podržet, a tak nejčastěji jen běhali bez míče kolem skvěle hrajících Švýcarů. Po dvaceti minutách kroutil míč do branky Shaqiri, tentokrát skvěle zasáhl Suchý. V šestadvacáté minutě poprvé zahrozil také český výběr, z úctyhodné vzdálenosti pálil Dočkal, bohužel těsně mimo.

Hrál se nejnudnější zápas celého šampionátu, oba týmy hodně kazily, lepší však neustále byli Švýcaři. Do dobré palebné pozice se po Freiově výzvě dostal Innocent Emeghara, jenže Vaclíkovu svatyni netrefil. Třicet minut před koncem nabil Pekhart proti noze Váchovi, který pálil z výborné pozice, jenže Rossini jeho ránu zblokoval.

Na druhé straně našel nádherným lobem Frei za českou obranou Mehmediho, ten se však ocitl v těžké pozici a z úhlu Vaclíka nepřekonal. Když už to vypadalo, že diváky o druhé prodloužení dne nic nepřipraví, rozhodl se dvě minuty před koncem něco změnit nejlepší hráč na hřišti Xherdan Shaqiri, který se v rychlosti uvolnil přes Gecova a z dálky vypálil, naštěstí pro český výběr zazvonila jen tyč. A tak se i ve druhém semifinále mistrovství Evropy do jednadvaceti let prodlužovalo.

Švýcaři působili hodně aktivním dojmem i v pokročilém čase utkání, za českou obranu si zaběhl Emeghara, avšak Vaclík byl u míče včas. Chviličku poté dostali domácí příležitost rozehrát volný přímý kop z levé strany, Mehmedi se snažil přízemní ranou překvapit Vaclíka, ale ten se nachytal nenechal a vyrazil míč na roh.

Ve sté minutě odcentroval z pravé strany Dočkal a gólovou hlavičku Chramosty zastavila ruka Kocha, Češi se však penalty dožadovali marně. Z následného rohového kopu zahrozili také Čelůstka s Pekhartem, ale obranný val Švýcarů balón do sítě nepustil.

Pět minut před koncem prodloužení se uvolnil Admir Mehmedi ve středu pole před Marečka, rozhodl se vypálit z dobrých pětadvaceti metrů a jeho skákavá rána skončila přesně u pravé tyče Vaclíkovy branky. Hotovo, vymalováno. Na reakci téměř nebyl čas, naopak jsme ještě mohli dostat druhou ránu do vazu, když se sám na Vaclíka řítil Gavranovič, český brankář však zasáhl skvěle.

V poslední minutě se českým hrdinou mohl stát střídající Václav Kadlec, jenže jeho hlavička švýcarskou branku těsně minula. Yan Sommer v brance našeho dnešního soupeře tak na ME ještě nedostal ani jeden gól a společně s Mehmedim dotáhl Švýcarsko do finále.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (726)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele