play off - čtvrtfinále
31.05.2021 18:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Myron Boadu (© AFP)

Mladíci Nizozemska otočili vývoj proti Francii a po osmi letech si zahrají semifinále evropského šampionátu

Hráči Nizozemska do jednadvaceti let startují na vrcholné evropské akci své věkové kategorie po dlouhých osmi letech a nyní sahají po obrovském úspěchu, jelikož stejně jako v roce 2013 se probojovali již do semifinále. V pondělním čtvrtfinále udolali po vyrovnaném průběhu Francii v poměru 2:1, vítěznou trefu vsítili až ve třetí nastavené minutě. Jejich hrdinou se stal Myron Boadu, který se postaral o obě dvě trefy svého výběru.

Naopak Francie nezopakuje postup mezi čtyřku nejlepších z roku 2019 a s tímto turnajem se loučí i přesto, že po poločase vedla a střelecky byla o něco aktivnější. Úvodní dvacetiminutovka toho příliš zajímavého nepřinesla, ihned na to se poprvé ukázal pozdější hrdina Boadu. Útočník Alkmaaru svou přihrávkou krásně vysunul do volného prostoru klubového spoluhráče Calvina Stengse, jenž byl však výtečně zablokován Maouassaem.

Vzápětí se na opačné straně snažil zahrozit Ikoné a jeho parádní rána z pětadvaceti metrů letěla přímo pod břevno, ovšem brankář rotterdamského Feyenoordu Bijlow vytáhl fantastický zákrok jednoruč a balón konečky prstů odvrátil do zámezí. Reprezentace ze země galského kohouta se přeci jen dostala do vedení z následného rohového kopu, neboť po centru Diabyho hlavičkoval z deseti metrů přímo k levé tyči obránce německého Lipska Dayot Upamecano.

Ještě do přestávky chtěl navýšit vedení Francie Aouar, ale z nadějné pozice pálil příliš vysoko, na opačné straně spálil obrovskou možnost hvězdný Justin Kluivert a z patnácti metrů mířil až na tribuny. Nizozemsko dokázalo srovnat v maďarské Budapešti pět minut po změně stran. Tečovaný projektil Harrouiho ze střední vzdálenosti totiž skončil přímo na kopačce Boadua, který přelstil ofsajdovou past a zblízka zavěsil do bližší šibenice.

Ani ne o dvě minuty později mohl Francouzům vrátit vedení aktivní Maouassa, avšak Bijlow znovu čaroval a míč vyškrábl mimo tři tyče. Krátce po odehrané hodině spálil dvě vyložené šance Ikoné, když napoprvé byl zablokován a v 66. minutě orazítkoval z ostrého úhlu jen přední konstrukci. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem napřáhl z dvaadvaceti metrů Tchouaméni a Bijlow musel zkrotit balón ve svých rukavicích.

V poslední minutě normální hrací doby neproměnil další solidní příležitost Aouar, jehož prudká hlavička z dvanácti metrů po pasu od Tchouaméniho proletěla o decimetry nad břevnem a zdálo se, že tento duel dospěje do prodloužení. Nicméně v poslední možnou chvíli poslal Nizozemsko do semifinále Boadu. Teprve dvacetiletý forvard si naběhl na přesně načasovanou nahrávku v podání Kluiverta a ve skluzu zamířil netradičním obloučkem doprostřed branky do protipohybu bezmocného gólmana Mesliera.

Autor: Viktor Sandev / livesport.cz, uefa.com, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele