play off - čtvrtfinále
31.05.2021 18:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(0:0, 1:1)

Reportáž

Javi Puado (© AFP)

Obhájci titulu se s Chorvatskem trápili a udolali ho až po prodloužení

Mládežnický výběr Španělska do jednadvaceti let je považován za jednoho z hlavních adeptů na celkové prvenství, na posledních dvou evropských šampionátech totiž dokráčel až do finále a před dvěma lety se dokonce radoval z vytouženého triumfu. Nyní ve čtvrtfinálové bitvě ve slovinském Mariboru narazil na houževnaté Chorvaty a o svém úspěchu rozhodl až ve 110. minutě, kdy vsítil rozdílovou trefu střídající hrdina tohoto utkání Javi Puado.

Mírný favorit s dostal do vedení zhruba v polovině druhého dějství právě zásluhou Puada, ovšem výběr z Balkánského poloostrova se rozhodně nevzdal a ve čtvrté nastavené minutě srovnal krok z pokutového kopu. Deset minut před koncem prodloužení měl však přesnou mušku opět Puado a Španělé tak zůstali ve hře o svůj čtvrtý titul na tomto mládežnickém ME za posledních deset let, naopak Chorvaté své maximum již nevylepší.

Svěřenci trenéra Igora Biščana proklouzli do vyřazovací fáze vůbec poprvé v historii své země, jenomže španělský rival už byl přeci jen nad jejich síly. První poločas rozhodně nebyl oslavou fotbalu, za celých pětačtyřicet minut se totiž neurodila jediná střela mezi tři tyče. Po změně stran se obrázek hry změnil a úvodní možnost si vytvořil Nino, ovšem díky výtečné reakci ji dokázal zneškodnit pozorný chorvatský brankář Šemper.

Ihned na to byl znovu vidět Nino, neboť vynikající přihrávkou uvolnil rozběhnutého Brahima Díaze a jeho závěrečná rána proletěla jen o kousek vedle levé tyče. Krátce po odehrané hodině se poprvé ozval Puado, avšak v tomto případě zlikvidoval jeho projektil Šemper. Španělskému národnímu výběru do jednadvaceti let se povedlo rozvlnit síť v 64. minutě, ale trefa Cuency nakonec naplatila kvůli těsnému ofsajdu.

Neuběhly ani další dvě minuty a z regulérní branky se radoval Puado. Útočník druholigového Espanyolu využil přesné nahrávky z levého křídla od Bryana Gila a z hranice brankového území okamžitě usměrnil balón k bližší konstrukci mimo dosah bezmocného Šempera. V 85. minutě mohl stvrdit postup Španělska mezi čtyřku nejlepších Pino, jenže když před prázdnou brankou nepochopitelně pálil příliš vysoko, tak jeho výběr stihl trest.

Hugo Guillamón ve druhé nastavené minutě normální hrací doby naprosto zbytečně přistrčil střídajícího Biuka a gruzínský rozhodčí Kruašvili bez váhání nařídil penaltu, kterou bezpečně proměnil Luka Ivanušec střelou do levého horního růžku. V prodloužení byla patrná obrovská opatrnost z obou stran, nicméně Španělé měli lehce navrch a po pěti minutách závěrečné části zařídil jejich úspěch Puado. Ten se po dlouhém nákopu Cucurelly zbavil dvou bránících protihráčů, pak si položil i Šempera a z osmi metrů nekompromisně zavěsil pod břevno.

Autor: Viktor Sandev / livesport.cz, uefa.com, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele