play off - semifinále
03.06.2021 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Fábio Vieira, Portugalsko (© AFP)

Španělská jedenadvacítka prvenství z roku 2019 neobhájí, v semifinále padla s Portugalskem

Třikrát z posledních pěti případů slavilo Španělsko na turnaji jedenadvacetiletých konečný triumf, čtyřikrát se dostalo až do finále. Tentokráte však boj o zlato bude muset oželet, neboť v semifinále nestačilo na svého konkurenta z Pyrenejského poloostrova. Portugalsko prožilo postupovou radost díky vlastní brance Jorgeho Cuency deset minut před koncem utkání.

Ještě nikdy v historii se nepodařilo Esperancas urvat prvenství v této věkové kategorii, právě na rozdíl od Španělů, kteří jich mají na svém kontě už pět. V tomto ročníku nicméně mohou přepisovat statistiky z minulosti a napravit hned své dva finálové nezdary z let 1994 a 2015. La Rojita naopak svoje první místo z předchozího šampionátu v roce 2019 zkrátka neobhájí.

První větší příležitost zápasu si vytvořili Španělé. Bryan Gil dobře zapracoval na levé straně, obránce Diogo Dalot si nepočínal úplně nejagresivněji, následoval tak centr do vápna, odkud hlavičkující Brahim Díaz mířil jenom nad bránu. V 15. minutě naopak také poprvé výrazněji hrozilo Portugalsko, Vitinhovu nepříjemně plachtící střelu ale lapil gólman Álvaro Fernández.

Zkraje druhé půle zvonila branková konstrukce, a to za portugalským brankářem Diogem Costou. Brahim Díaz původně chtěl adresovat přihrávku spíše do křídla, balón každopádně zachytil jeho spoluhráč Cucurella, který levačkou z halfvoleje tvrdě vypálil, měl však smůlu, že míč narazil do bližší tyčky a odrazil se od ní pouze směrem z prostoru pokutového území.

Ve 49. minutě zahodilo Španělsko další slušnou příležitost, Gonzalo Villar zprava poslal pas do šestnáctky, ten propadl dozadu na nabíhajícího si Jorgeho Cuencu, avšak ten svou hlavičku nasměroval z vyložené pozice jen do míst, kde stál připravený Diogo Costa. A právě tenhle španělský stoper se nakonec v 80. minutě nechtěně podílel na rozhodujícím okamžiku zápasu.

Přitom Portugalsko působilo hodně zranitelným dojmem, jeho protivník působil nebezpečněji, jenomže v 51. a 62. minutě Brahim Díaz, respektive pak Manu García, zkrátka neseřídili svá mířidla ideálně. Následně tak mohli Portugalci urvat výhru, pomohla jim teč Jorgeho Cuency, jenž ve snaze zabránit Fábiovi Vieirovi v centrování vyblokoval balón pod vlastní břevno.

Autor: Patrik Sandev / uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele