Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina D
14.11.2014 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Skotsko - Irsko 1:0

Dlouhých třiapadesát let trvalo Skotsku, než znovu porazilo svého velkého rivala Irsko. Dnešní duel v Glasgow rozhodl místní odchovanec Shaun Maloney, když krásnou střelou překonal Fordeho. Irové byli prakticky neškodní a jedinou vážnou šanci zlikvidoval bravurní brankář Marshall.

Od začátku zápasu byl k vidění typický ostrovní fotbal. Hrálo se hodně důrazně, oba týmy často k zakládání útoků využívaly dlouhé nakopávané míče a žádnou velkou příležitost si ani jeden z celků nevypracoval. Každopádně více ze hry měli domácí fotbalisté.

Vzrůstající tlak Skotska vyústil v době kolem pětatřicáté minuty. Hlavička Charlieho Mulgrewa z nějakých sedmi metrů mířila těsně vedle a v ochozech Celtic Parku to jen zahučelo. Irský brankář David Forde, chytající za druholigový Millwall, musel zanedlouho rychle k zemi, neboť ze střední vzdálenosti pálil pravý bek Steven Whittaker. Zkušený gólman však jeho pokus bezpečně kryl.

Po změně stran se přece jenom hra trochu více zatraktivnila a fanoušci se začali dostávat do varu. V 58. minutě vystřelil z pravé strany agilní Aiden McGeady a jeho projektil vyrazil David Marshall na rohový kop. Na opačném konci hřiště vybídl Steven Naismith ke skórování Chrise Martina, ale kanonýr Derby County v nadějně pozici trestuhodně minul.

V 74. minutě se už svěřenci Gordona Strachana mohli radovat z gólu, když Skotové předvedli akci jako z fotbalové učebnice. Shaun Maloney z pravé strany zběhl do středu, vyměnil si balón s Brownem, jenž mu jej elegantní patičkou vrátil a ofenzivní univerzál z Wiganu perfektně technicky provedeným kopem obstřelil plachtícího Fordeho.

Od tohoto momentu se domácí zatáhli a snažili se bránit těsný náskok. Irové si dlouho žádnou velkou šanci nevypracovali a hodně vzruchu přineslo až závěrečné nakopávání míčů. V 92. minutě předvedl fantastický zákrok brankář David Marshall, když konečky prstů vytlačil na břevno hlavičku Bradyho.

Z posledního rohového kopu, kdy se před skotskou svatyní objevil i gólman Forde, již hosté neudeřili a Skotsko si tak připisuje veledůležité tři body a na svého dnešního soka se v tabulce bodově dotáhlo.

Autor: Michal Kovalčík / goal.com

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:1

Reagovat
veikko

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2...0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
Blackprince

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Sw!fty

Reagovat
smazaný uživatel

Jasná remíze...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele