Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina B - finále
12.11.2020 20:45 CET
1 : 2
po prodloužení
(0:1, 1:1)

Reportáž

Juraj Kucka slaví gól (© AFP)

Slováci v prodloužení udolali Severní Iry a mohou se těšit na druhé Euro v řadě

Severní Irsko je pro Slovensko, zdá se, zemí zaslíbenou. Před více než dekádou tam učinili výrazný krok za svým doposud jediným mistrovstvím světa, teď v Belfastu pro změnu vyválčili svou druhou účast na srazu evropské smetánky. Díky trefě explzeňského Michala Ďuriše z druhé půlky prodloužení se tak ve skupině mohou těšit na Španěle či polské sousedy...

Před 11 lety na cestě na svůj první světový šampionát Slováci v Belfastu udrželi nulu a po dobrém výkonu brali klíčové tři body za výhru 2:0. Tenkrát si takhle pojistili vedoucí pozici ve skupině, a byť postup formálně stvrdili až později, v Severním Irsku učinili zásadní krok. Dnešní zápas měl dlouho podobný nejen význam, ale i průběh.

V září 2009 se Slováci z gólu radovali po čtvrthodině hry, tentokrát si museli na svůj první zásah počkat do 17. minuty. Tehdy Savilleovu rozehrávku ve středu pole vystihl Kucka a cílevědomým sólovým průnikem "jako zamlada” načapal domácí na švestkách - 0:1.

Hra se posléze usadila ve středu hřiště, kde si oba týmy místy navzájem milosrdně odevzdávaly balon. Severní Irové sice ještě do půlhodiny kopali už čtvrtý roh, ale krom jedné šlamastyky z nich žádné větší nebezpečí pro hosty nevzešlo. O poločase nakonec platilo, že Kucka zavěsil z de facto jediné dobré příležitosti poločasu - zbytek byl převážně o opatrnosti, a individuálních chybách, když jednu z nich závěrem úvodní části odmítl potrestat McGinn.

Po změně stran se Slováci nepoučili a začali se krok za krokem přibližovat obligátnímu trestu. Nejprve v 53. minutě dostal namazáno Washington a zamířil přímo doprostřed brány, o dvacet minut později Severní Irové nezvládli včas dotáhnout zajímavě se vyvíjející přečíslení. Za hosty mezitím z ojedinělé vydařené akce nečekaně a solidně zakončoval Rusnák.

Jak už to bývá, ke konci devadesátiminutovky se začal tlak domácích stupňovat, a byť McNairovu střelu po zmatku ve vápně ještě blokem odvrátil Hrošovský, z následné akce už bylo vyrovnáno. Po pravé straně se šikovně protáhl k přízemnímu centru právě McNair a Škriniar před nabíhajícím soupeřem zvládl akorát odklonit balon do vlastní sítě.

Slováci se za jeho start po zavádějících spekulacích z Itálie hromadně modlili, a teď tohle. No, a mohlo být ještě o poznání hůře - to kdyby Lafferty po hezkém natažení zpoza vápna netrefil pouze bližší tyč Rodákovy klece. Teprve záhy se Slováci opět vzpamatovali, ale prodloužení už neodvrátili.

V nastavené půlhodině už obě strany přirozeně vypadaly být vyšťavené. Kapitán Hamšík také docela přiléhavě v největší šanci úvodní části prodloužení v rozhodující chvíli podklouzl.

A únava se nejspíš ve 110. minutě fatálně projevila i na Evansovi, když od sebe nechal couvaje odrazit nepřesnou přihrávku za obranu přímo do cesty explzeňského žolíka Ďuriše, který po rychlém manévru v zájmu uvolnění při zemi parádně zamířil k bližší tyči - 1:2.

Ani tehdy samozřejmě Slováci neměli vyhráno. Zbývalo ještě deset minut, a ačkoliv už takový Evans dohrával ve viditelných křečích, v závěru nastavené půlhodiny se vyšplhal do vzduchu a v ideální pozici se potkal s centrem z pravé strany, aby ho však usměrnil pouze do Rodáka. To už bylo od domácích skutečně poslední slovo - "bratia” se kvalifikovali na druhé Euro v řadě.

Autor: Tomáš Daníček / futbalportal.net

Komentáře (847)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele