play off - osmifinále
27.06.2006 17:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

KANÁRCI VYŘADILI ČERNÉ HVĚZDY

Brazílie sice ani tentokrát lekce z fotbalové krásy nedávala, ale s bojovným týmem Ghany si hlavě díky lepší koncovce poradila jednoznačně 3:0. Třetího gólu na turnaji, patnáctého v historii a tedy překonání rekordu Gerda Müllera, se dočkal Ronaldo.

Brazilský kouč Parreira se od experimentování se sestavou v utkání s Japonskem opět vrátil k jedenáctce, které důvěřoval v úvodu turnaje. Chtěl sice jednu změnu udělat a poslat na hřiště Robinha, jenž proti Japonsku výrazně oživil ofenzívu, ten se však na tréninku zranil a příležitost tak opět dostala dvojice Ronaldo - Adriano. Do týmu Ghany se po karetním trestu vrátili Muntari a Gyan, vypadla však největší hvězda Michael Essien.

Ronaldo mohl střelecký rekord mistrovství světa pokořit už ve druhé minutě, kdy jej krásnou přihrávkou za obranu našel Ronaldinho a jen milimetrový, jestli vůbec nějaký, ofsajd odmávaný slovenským pomezním rozhodčím mu sebral stoprocentní šanci. Dočkal se však už v minutě páté. Tentokrát jej do samostatného úniku poslal Kaká, Ronaldo svou typickou koloběžkou oklamal gólmana a zakončoval do prázdné branky - 1:0.

Ghaňané zatím příliš nebezpeční nebyli a navíc si docela zkomplikovali zbytek zápasu, když oba střední záložníci, Appiah a Muntari, dostali brzy žluté karty. Rozhodčí Michel kartami nešetřil a ve třinácté minutě jednu ukázal i Adrianovi. Ten šel společně s Ronaldem sám na brankáře, chtěl jej obejít, ale upadl a za simulování byl po zásluze odměněn.

První střela na brazilskou branku stráženou Didou přišla až v 19. minutě, z uctivé vzdálenosti to zkusil Draman a jeho dělovka zřejmě mířila na břevno, gólman AC Milán musel zasahovat. Ghaňané pokračovali v palbě - z hranice vápna minul Amoah, stejně tak po něm Muntari, další pokus Amoaha skončil v náruči Didy.

Ve 30. minutě vyslal nečekanou střelu Ronaldinho a Kingston s ní měl hodně co dělat, následující roh přinesl menší zmatky v Ghanské obraně, ta však situaci ustála. Jinak byli Brazilci dost pasivní a koledovali si o vyrovnání. Po Addově centru se do zakončení prodíral Gyan a jen včasný zákrok Emersona jej vyvedl z rovnováhy a ghanský útočník vystřelil nad. Ve 42. minutě měl stoprocentní příležitost Mensah, když hlavičkoval zcela volný po rohovém kopu, ke své smůle však trefil jen Didovu nohu.

Dvě minuty nato z přímého kopu z dobré pozice přestřelil Appiah a pak už přišel trest za nevyužité šance. Brazilci se dostali do brejku, míč se po ose Ronaldinho - Kaká dostal ke Cafúovi, ten nacentroval před prázdnou branku Adrianovi a útočník Interu Milán neměl se zakončením problémy - 2:0. Nutno však dodat, že byl v okamžiku přihrávky v ofsajdu, což asistent rozhodčího nepostřehl.

Ani po přestávce to nebyla žádná brazilská samba, byl to tvrdý boj. Ghaňané dobře napadali a důrazem v soubojích si zjednávali respekt, navíc stále trochu překvapivě častěji drželi míč. Šance si však vypracovat nedokázali. To Brazilci ano - v 57. minutě Ronaldinho další perfektní přihrávkou našel Roberta Carlose, ten ovšem v gólové šanci trefil jen nohy brankáře Kingstona.

Brazilci bez větších potíží bránili svůj náskok, až v 69. minutě dovolili soupeři ohrozit Didu - k tyči střílel Gyan, ale brazilský brankář míč nadvakrát zkrotil. Gyan na Didu nevyzrál ani o deset minut později, kdy jej po rychlé akci pěkně vysunul Tachie-Mensah.

Deset minut před koncem naděje Ghany výrazně poklesly. Třetí branku sice ještě nedostala, Paintsilovu prudkou malou domů po Juninhově centru Kingston se štěstím zkrotil, ale chvilku nato dostal druhou žlutou a tedy i červenou kartu Gyan. První si vykoledoval za zakopnutí míče na začátku druhé půle, druhou za naivní pokus vymodlit si penaltu.

Třetí branku nakonec Ghaňané neodvrátili. V 84. minutě se na hranici ofsajdu pohyboval Zé Roberto, dostal se do samostatného úniku a s Kingstonem si poradil - 3:0. "Černé hvězdy" odpadly a ještě několikrát mohly inkasovat, podržel je však Kingston. Sami se před ním postupně ocitli Ronaldo, Cafu a po efektní Ricardinhově přihrávce i stoper Juan, žádný z nich si však s ghanským gólmanem neporadil.

Brazilci plní roli favorita a postupují do čtvrtfinále, výsledek 3:0 však předvedené hře příliš neodpovídá. Ghana jako poslední zástupce Afriky na šampionátu zanechala velmi dobrý dojem, soupeře přestřílela a předčila i v držení míče, doplatila však na špatnou koncovku.

Autor: Petr Starý

Komentáře (77)

Přidat komentář
Shevchenko

1:2 (Kaká-Amoah,Asamoah)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Marv

a jeste Appiah co???

Reagovat
smazaný uživatel

Brazilci se zlepšují od zápasu k zápasu... S odevzdaným Japonskem předvedli takřka exhibici... Ghana a africkej fotbal vůbec nejsou špatný, ale na "kanárky" to stačit nebude... Brazílie postoupí nakonec jasně 3:0

Reagovat
HOST*antimadrista

Tady by problém být asi neměl, 2:0.

Reagovat
Marv

Presne tak 2:0 ( Adriano, Fred )

Reagovat
HOST*Andy

4:2 (Adriano,Ronaldinho,Kaká,Fred-Essien,Gyan)

Reagovat
smazaný uživatel

Essien těžko... Má 2 žlutý (Česko, USA) a nebude hrát

Reagovat
HOST*Andy

Chyba se vloudí, vole zatím mi uteklo jen pár zápasů a ten Ghany s USA byl jeden z nich.

Reagovat
HOST*Bucks

dufam ze chlapíci z ria vyhrají bez nich si další část šampionátu neumim představit

Reagovat
Marv

Ghana ve ctvrtfinale Staci, ze uz tam je jeden ze dvojice Svycarsko-Ukrajina

Reagovat
antimadrista

Vždyť tim Riem myslel Brazílii... ... kapišto ?

Reagovat
smazaný uživatel

Beztak nechápu, proč se všude protěžuje Rio, když Brazilci nejsou jen odtamtud...

Reagovat
Marv

Chapu to. Jenom sem chtel rict ,ze si dalsi cast bez brazilie nedovedu predstavit, staci, ze uz je tam Ukrajina

Reagovat
HOST*Pája

Doufám, že konečně v osmifinále uvidíme pár gólů!!! Když to Brazilci nepodcení, tak by to mohlo vyjít... Daj rychlej gól, vopičáci to otevřou a bude krásnej fotbal!! Za výsledek 4:1 bych se nezlobil.. (Kaká, Ronaldinho, Juninho, Juan - Appiah)

Reagovat
smazaný uživatel

Chýba im Essien - to je veľký mínus, ALE :

brazílska obrana v tomto zložení je veľmi citlivá, lebo krajní sa obrane venujú veľmi málo, zvlášť Cafu.

brazílsky útok v tomto zložení tiež nie je asi ideál, pohyb minimálny

navyše som si všimol, že v zálohe buď hraje dobre Kaká alebo Ronaldinho, nikdy nie obaja naraz

celkovo ešte poznámka k útoku - treba si uvedomiť, že v obrane nebudú mäkkí technickí Japonci, ktorí navyše dávali Ronaldovi dosť placu, ale obranne tvrdí Afričania.

Aj keď si myslím, že Brasil asi pôjde ďalej, šance Ghany vidím tak na 45%.

Reagovat
Mata

S tou tvrdou obranou to bude spis nevyhoda Ghany. Oni hodne faulujou a Brazilci umi trestnaky bajecne.Ale myslim ze Ghanu udelaj

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, to je dobrý postreh, môže to tak byť.

Reagovat
Xavi

No tak pokud je bude kopat Ronaldinho (jakože k vědšině se zase přisere! ) tak by to tak horké být nemuselo, když jeho pokusy končí vědšinou ve zdi.

Jo to kdyby je kopak Juninho, tak to pozor!

Reagovat
Mata

Jednou se treba trefi.Podivej se na Beckhama

A umi je kopat i Roberto Carlos,Kaka,Adriano(i kdyz ten se momentalne kope za usi

Reagovat
Mata

A navic podle nicku fandis Barcelone, tak trochu optimismu

Reagovat
Xavi

To sice fandím, ale s Ronaldinhovima trestňákama jsem už ztratil trpělivost!

Reagovat
smazaný uživatel

S tím přisráním ale naprosto souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná analýza, Vazquezi, každopádně Ghana bude těžký oříšek, ač bude postrádat svou největší hvězdu. Vše se bude odvíjet od přístupu Brazilců, kteří jsou schopni porazit kohokoli. Nicméně to nebudou mít vůbec lehké. Zkusím tipnout 2-1

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc trenér Ghany měl vymyšlenou na Brazílii docela nechutnou taktiku...

Reagovat
HOST*1860

jako skoro vsechny vysledky..

Reagovat
smazaný uživatel

Tlouštít má rekord, ten mu přeju ale skóre se mi vůbec nelíbí

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, že to Ronaldo má.

Adriano je hrozný tragéd...

Reagovat
smazaný uživatel

Po roce a půl s tebou můžu souhlasit

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se musím přidat, Ronaldo to vyřešil skvěle.. Adriano by mohl přestoupit do Realu..

Reagovat
smazaný uživatel

Od Ronalda to bylo krásný zakončení. Ten gólman padl na prdel jak švestka. Ta další šance Adriana byla taky perfektní. Jenom ichtyl filmuje pád, když jde ve dvou na gólmana

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě bych dodal, že se mi hrozně líbí hra Appiaha. To je Ghanské srdce, plíce a duše. To je Pan fotbalista. Bohužel k nám do Barci by se nehodil, ale přestup do nějakýho jinýho velkoklubu (když to nebude Madrid nebo Chelsea) mu přeju. Zaslouží si to

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se líbil už v Juve, ale po příchodu Capella tam pro mě z nepochopitelných důvodů začal dostávat přednost Blasi, až nakonec odešel Appiah do Turecka..

Reagovat
smazaný uživatel

Ty důvody byly pochopitelné, Appiah hrál tužku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem to zku*vil, tak budu pokračovat tady..Člen vedení Juve a bývalý dlouholetý hráč Juve Gianluca Pessotto dnes spadnul z okna v sídle Juve..Podle agentur se Pessotto pokusil o sebevraždu, měl by být mimo ohrožení života..Vzhledem k tomu, že se mu to stalov sídle Juve, tak je podle mě klidně možné, že si chtěl skočit kvůli současné situaci Juve..

Reagovat
antimadrista

Takže celkem jasný zápas, kdoví, jak by to vypadalo, kdyby nedali ten druhej gol v závěru 1.pol. Ale jako na 100 % rozhodně chlapci nehráli.

Reagovat
Marv

A tech sanci...Adriano, Cafu, Juan....

Reagovat
smazaný uživatel

Jasnej zápas, ti kluci africký jsou sice pohybově výborní, ale ruku na srdce, do balonu moc kopat neumí. Střely buď na tribunu nebo šouráky doprostřed brány, o centrech a dlouhých pasech raději nemluvím. Kombinacemi a narážečkami po zemi se Brazílie přehrát nedá a už za ten neuvěřitelnej ofsajd systém si zasloužili čtverku.

Reagovat
HOST*Abc

Adriano je dřevák,ten by neměl vůbec rád.A eště ke všemu upřel gol Ronaldovi,měl mu to dát.Doufam,že příště nastoupí Robinho místo toho dřeváka Adriana. Jsem rád,že Ronnie překonal rekord.

Reagovat
smazaný uživatel

jj suhlasim s merenguesom..Ghana nehrala vylozene spatno..vylsedok ani mo nezodpoveda hre..Ghana mala uzemnu prevahu ale ta kopacia technika celkovo neni na moc velkej urovni-1.polcas Brazlici dva protiutoky a dva goly

Reagovat
HOST*

Tak jak zatím vidíte potencionální posily? Mě se zdá, že by útočná dvojce Ronaldo-Robinho mohla docela fungovat. Potřebujeme tedy LM,DM, kreativního záložníka, a jednoho stopera a levého obránce. To je docela hodně hráčů a pochybuju o tom, že je všechny dáme do kupy.

Reagovat
smazaný uživatel

To taky záleží na tom, kdo bude prezidentem. Villar Mir slibuje modré z nebe, ale jak se zdá, tak nemá ani Wengera, ani C.Ronalda. Trapák Naopak Mijatovič má připravených 5-6 transferů, což je s pomocí 1-2 hráčů Juventusu (Zambrotta e Emerson) velice reálné.

Reagovat
smazaný uživatel

C.Ronaldo by byl skvělej. Doufám, že se nebudou kupovat zbyteční hráči jako třeba Zlatan. Z Juve bych bral asi nejraději Vieru. Myslím, že by moh ještě 3-4 roky vykonávat velmi dobré služby. Zambrota mě nepříde jako žádnej zázrak a brazilců máme dost. Horší to bude s náhradou Zidana na pozici kreativního středního záložníka

Reagovat
smazaný uživatel

Na to letos zapomeň, díry musíme ucpat jinde. Zlatana chce Del Bosque

Reagovat
smazaný uživatel

Mě teda Zlatan připadaj vyhozený prachy. Je pravda, že díry se musej ucpat jinde, ale aby měl kdo Tlouštíkovi nahrát. Doufám, ale že nebudou kupovat utočníka. R-R skvělá dvojce a na střídání Raul, Cassano, Soldado. Pata nás tlačí jinde

Reagovat
smazaný uživatel

Ten útok ale popravdě za moc nestojí.

Reagovat
smazaný uživatel

Je dobrej, ale chybí mu rychlost

Reagovat
smazaný uživatel

Já akorát doufám, že donutěj Ronalda zhubnout. Takovejch aspon 83 kg by mu slušelo a odpadla by asi i řada zranění.

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že Real získal do svých řad nového fanouška

Reagovat
HOST*valic

Mně by se líbil jako def.zálo. Vieira nebo Diarra,křídelní Robben nebo C.Ronaldo a levý obránce Cole nebo Zambrotta.S pozicí kreativního středního záložníka bude problém.Ale počkal bych kdo vyhraje volby...Jsou to spekulace.

Reagovat
HOST*Potty

Já osobně jsem moc nepochopil jeho uplatnění na hřišti. Na svůj věk má vynikající fyzičku, ale prakticky nebrání a jeho uplatění v utočné fazi už není ono. To samé se dá říct i o Robertu Carlosovi, ale je to o něco lepší než Cafú. Já bych místo Cafúa raději viděl Cicinha, protože jeho hra je podle mě platnější, brání zodpovědněji a jeho útočná hra je kvalitnější! Toť můj názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Jono a proto druhý gól zařídil právě on, že,,,

Reagovat
smazaný uživatel

Podle jedné akce nemůžeš posuzovat výkon hráče za 90. min

Reagovat
smazaný uživatel

Zařídil jeden ze dvou gólů, v obraně v pohodě, přináší zkušenosti. Nevím, kde si vzal, ž eto posuzuju podel jedné akce. Podle sebe soudím tebe? Je rozhodně lepší než Cicinho, o tom žádná.

Reagovat
smazaný uživatel

Neřikám, že hrál špatně. To že soudíš podle jedné akce usuzuju z tvé odpovědi na příspěvek pottyho.

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslík, Kyslík, že v obrane v pohode. Ty keď pozeráš futbal, tak rozmýšlaš nad čím? Cafu je jeden z najväčších brazílskych problémov hneď po Luciovi / čo sa týka obrany / . Veď po ňom je v obrane taká diera až-až. Povedzme si otvorene, že Parreira ho stavia len kvôli zotrvačnosti a z určitej úcty.

Reagovat
smazaný uživatel

Vazquezi své komentáře si nech, o tom, jak ty sleduješ fotbal by se dalo s úctou pochybovat. A asi by nezůstalo jen u pochyb, radši si chval svého Figa za to, jak většině fanouškům na celém světě zkazil možná příjemný zápas a nehodnoť Cafúa, on nemýžůe za to, že takové hajzloviny nedělá. Omlouvá tě to, že za Real hraje Cicinho a ty tak nemůžeš hodnotti objektivně, protože jinak bys viděl, jak tragicky Cicinho hraje.

Reagovat
HOST*vazquez

Nehovorím, či je lepší Cafú alebo Cicinho, to po prvé a potom, hovorím, že Cafu vzadu rozhodne nie je v pohode.

Tvoj problém je v tom, že máš svojich obľúbencov a tých sa stále zastávaš. Prečo inak by si tak hovadil Figa, avšak nechal bez povšimnutia moje poznámky, ktorými som ti nadhodil min. 3x Deca. Ja hovorím, že hraje Deco dobre, ale : ktorý zákrok je podľa teba horší - hlavička Figa alebo likvidačný faul Deca po nohách, za ktorý mal prvú žltú? Takže nechaj už Figa na pokoji.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale hovoříš, protože jinak bys neříkal, že je tam Cafú jen z úcty, že? Takže nekecej.

Figo je hovado, bezcharakterní svin, to je naprosto jasné (a mělo by to být jasné i fanouškům Realu) Deca se tady nikdo nezastával, nikdo ho az to nevynášel do nebes, to je asi ten hlavní rozdíl. Figo zkazí celý zápas desítkám tisíc nestranných (i zaujatých) diváků a ty tady začneš psát, jak to bylo geniální a podobně. To o tobě vypovídá dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Figo ho zkazil a Deco dorazil

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby ho Figo nezkazil, nic by se nedoráželo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono je to stejně jedno, nestranní (což vy nejste) mají jasno. Většina si Figa váží, zatímco Deco je hajzl, kterého skoro nikdo nemusí

Reagovat
smazaný uživatel

Ten, kdo je do fotbalu více ponořený, tak o Figových lidských "kvalitách" ví, to mi můžeš věřit. A že ti povrchní fanoušci o tom neví nic, to je mi jedno. Ono jde totiž o to, jaký ve skutečnosti je, ne o to, cco se o něm říká. Když se u Figa pochválí i zkažení zápasu a ty řekneš, že je to jedno, protože Figa někteří uuznávají, tak akortá ukazujete svoji povrchnost.

Reagovat
smazaný uživatel

No, trošku si tomu pridal, ale keď hovoríš... Proste mi vadí, že nadávaš LEN na Figa.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já obdivuju tvoji schopnost nezareagovat na problém, nýbrž na autora, s tím se asi člověk musí už narodit. Že tam Cafú nechává díry, které by Brazilce mohly v budoucnu mrzet, je fakt, bez ohledu na to, jestli tvoří šance vepředu nebo ne...

Reagovat
smazaný uživatel

Co se tká srovnání se cicinhem, tak jasně vede. Cafú je jistota a jeden z nejlepších brazilských hráčů. To je fakt, tady není žádný problém...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak toto som nečakal. Na to, že Brazília už má v repertoári oveľa viac taktiky ako v minulosti, som si nejako zvykol, ale aby Brazília hrala 3/4 zápasu betón - tak to bolo nechutné a hraničí to skoro s urážkou brazílskeho futbalu. Kam ten futbal ide, keď už aj nositeľ hravosti a technickej hry hraje odporný taliansky betón jak odkukaný od Herreru? Cruyff aj Breitner majú pravdu : treba sa vrátiť zo zväzujúcej tímovosti späť k individuálnejšiemu presadzovaniu a takej hre.

Viacerí z nás tu si určite ešte pamätajú famóznu útočnú hru Brazílie z MS 1982 alebo aj 1986, niektorí ešte možno aj dávnejšiu. Ach jaj, kde ty loňské snehy jsou. Včerajšia Brazília hrala proti spomínaným trapný odvar a nebolo to na týchto MS prvýkrát!!!!!!!

Dokonca si dovolím tvrdiť, že domáci Nemci hrajú na týchto MS lepší a krajší futbal ako ospevovaní Brazilci...

Bol som včera veľmi , veľmi sklamaný.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mám pocit, že aj on je z hry o finále von - min. 1 gól z ofsajdu, prísne vylúčenie....

Reagovat
HOST*

gol z ofsajdu nie je chyba hlavneho ale asistenta..

a k tej cervenej karte=konecne aspon jeden rozhodca na ms ktory sa neboji dat utocnikovi zltu kartu za simulovanie v pokutovom uzemi(aj napriek tomu ze uz jednu ma=vid aj mexiko-portugalsko)

ja som zatial lepsieho rozdodcu tieto majstrovstva nevidel a dufam ze rovnaky nazor maju aj ti co o nasadzovani rozhoduju...

Reagovat
smazaný uživatel

Možná se pletu, ale zdálo se mi, že v momentě té simulace stál Micheľ ve špatném úhlu, a tu kartu udělil hlavně proto, že si ji Brazilci vyřvali

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, tak. Brazilci boli v pohode, zato Ghančania dostali 4 žlté hneď v úvode. Celkovo Micheľ nebol že zlý, ale dobrý takisto nie a keďže rozhodcovské trojky sú previazané / hlavný + pomedzný / , tak ten ofsajd mu tiež nepomôže. Navyše to bol rozhodujúci moment celého zápasu.

Reagovat
smazaný uživatel

co sa tyka Michelovho vykonu= ani nijak oslnive,ani nijake vyrazne chyby,,je pravda ze postranny sudca tam odpiskal par zlych ofsajdov..teda respektive neodpiskal..hlavne ten druhy gol Brazilie jasny ofsajd,,dufam ze to nebude stat Michela finale

Reagovat
smazaný uživatel

Keďže je to tu dosť preferovaný bek, tak som si ho všímal, či áno alebo nie prípadne do Realu. Môj názor je nie. A to stopercentne. Brazílska obrana ťaží hlavne z výbornej hry vpredu, keď súper nemá také útočné momenty. Ale ak je Brazília trochu pod tlakom / a to je prekvapivo na týchto MS často / tak je deravá.

Stred obrany bol včera deravý jak rešeto. A to už sa podarilo Luciovi párkrát aj v Bayerne.

Lucio rozhodne nie. Sergio Ramos je perspektívne určite kvalitnejší stopér - to rozhodne. Hľadajme k nemu dvojičku niekde inde.

Reagovat
smazaný uživatel

Lugano, Lugano! Nebo Pablo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele