základní skupiny - skupina A, 2. kolo
15.06.2006 15:00 CET
3 : 0
(1:0)
Stadión:
AOL Arena, Hamburg

Reportáž

EKVÁDOR PORAZIL KOSTARIKU A POSTUPUJE

V Ekvádoru se bude pořádně slavit. Fotbalová reprezentace jasně přehrála matnou Kostariku a poprvé v historii se podívá do osmifinále mistrovství světa. O góly se postarali C. Tenorio, Delgado a Kaviedes.

Podle očekávání chyběl trenéru Guimaraesovi obránce Martinez, novináři před výkopem spekulovali i o absenci Wanchopa, prý kvůli špatné kondici, ten však za Kostariku od začátku nastoupil.

Ekvádor byl po výhře nad Polskem považován za favorita a už v osmé minutě se ujal vedení. Delgado před vápnem pokryl míč před čtveřicí obránců a dokázal míč poslat doprava Valenciovi, který našel přesně hlavu Carlose Tenoria.

Za dvě minuty se hnal na zteč znovu Tenorio a Marín ho zastavil jen za cenu žluté karty. Tenorio se po tvrdém zákroku hodně těžce zvedal, zatím však byl schopný pokračovat. Stadionem začala obíhat mexická vlna, jenže ta jakoby hráče utlumila a na dlouhé minuty nebylo k vidění nic důležitého.

Trenér Kostariky se rozhodl brzy střídat. Stáhl defenzivního záložníka Fonsecu a na hřiště se dostal třetí útočník Saborio. Svěřencům trenéra Guimarese ale pořád scházel rychlý přechod do útoku a přesnost ve finální fázi, Ekvádor byl pořád nebezpečnější.

V oné hluché dvacetiminutovce zaujal jen tvrdý střet Castilla s Reascem, kdy Ekvádorec po odehrání míče prošlápl svému soupeři holeň. Až v posledních pěti minutách první půle se bylo na co dívat.

Ve 41. minutě se dostali do první velké šance Kostaričané. Gonzales dobře odcentroval a na zadní tyči byli dva volní hráči, jenže Sequeira hlavičkoval vedle. Do další dobré příležitosti se řítil po nahrávce Wallace Wanchope, tentokrát dobře přečetl hru brankář Mora a přečíslení zneškodnil.

Málo ke druhému gólu scházelo Ekvádoru v nastaveném čase. De la Cruz centroval před bránu a kdyby Delgado lépe nastavil nohu, nejspíš by byl brankář krátký. O přestávce musel dolů Carlos Tenorio, který po střetu v desáté minutě neustále pokulhával, nahradil ho Kaviedes.

Po nebezpečné Gomezově střele vedle, se zkraje druhého dějství ujal znovu slova Ekvádor. Valencia připravil palebnou pozici pro Delgada, Porras byl připraven. V 54. minutě už byla kostaricko obrana podruhé překonána. Cruz rozehrál zprava aut, Delgado s Mendezem přehráli své strážce a první jmenovaný také z úhlu prostřelil Porrase.

Za stavu dva nula znovu, dnes teprve podruhé, vážněji zahrozila Kostarika. Saborio při přetlačované s Hurtadem uhájil míč a ohrozil Moru. Po šedesáti minutách hry hezkou akci předvedl Valencia, zakončil však slabě.

Ekvádorci si byli vědomi pohodlného vedení a přenechávali tvorbu hry na kopačkách soupeřů. Kostaričané však vyprodukovali jen nepřesnou střelu Fernandeze a v podobných místech končící volej Centena.

V poslední desetiminutovce základní hrací měl dvě dobré možnosti Kaviedes. Po průniku Urruttii nepřekonal dobře postaveného gólmana a po dobrém centru Mendeze hlavičkoval nad.

V posledních minutách a nastaveném čase se hrál pohledný fotbal, útoky se přelévaly ze strany na stranu a gólu se dočkal i Ivan Kaviedes. Po rychlém brejku a přesném centru Mendeze dokázal z voleje míč přesně usměrnit za záda brankáře.

Ekvádor nejenže se zajistil postup do play-off, ale také sahá po vítězství ve skupině. V přímém souboji s Němci mu bude k prvnímu místu stačit remíza, jelikož má lepší skóre.

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (5)

Přidat komentář
Marv

1:1

Reagovat
HOST*

Myslím si ze ekvador si nenecha jen tak uniknout postup ze skupiny a zapas vyhraje 2:1

Reagovat
HOST*Pája

též myslim 2:1, Delgado, De la Cruz - Wanchope

Reagovat
smazaný uživatel

Ekvádor hraje zatiaľ veľmi dobre, podľa mňa šance majú aj proti Nemcom. Hrajú tak sebavedomo s loptou, vedia si dať veľa krátkych prihrávok aj na obsadených hráčov a presne po zemi. K tomu výborná kondícia a prekvapivo aj taktika. Začínajú sa mi páčiť títo Ekvárodčania.

Reagovat
HOST*Andy

nejlepší bylo jak si Kaviedes nasadil tu masku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele