základní skupiny - skupina A, 3. kolo
20.06.2006 16:00 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

EKVÁDOR NEMĚL PROTI NĚMECKU ŠANCI

Hostitelská země šampionátu si připsala třetí výhru v turnaji a tím i postup z prvního místa skupiny A. Ekvádor nastoupil v dosti oslabené sestavě a na Němce nestačil. Miroslav Klose se dvěma brankami propracoval na vrchol tabulky střelců.

V německém týmu se nakonec dohromady nedal Metzelder a musel ho nahradit Huth. Ekvádorský trenér Suaréz udělal hned pět změn. V útoku tak mimo jiné operovala dvojice Kaviedes, Borja.

V ekvádorské obraně odpočíval kapitán Hurtado a jeho kolegové inkasovali už ve čtvrté minutě. Američané po rohu nedokázali odvrátit míč dostatečně daleko, Huthovi se sice centr nepovedl, ale doběhl ho Schweinsteiger a nahrál Klosemu, který zamířil přesně k tyči.

Za tři minuty měl možnost přímého kopu z ideální pozice Ballack, nastřelil zeď. Po čtvrthodině hry se po Lahmově centru natahoval Klose, ale kousek mu chyběl. Další Lahmův centr doputoval ke Schneiderovi, který neváhal a vypálil z voleje kousek nad branku.

Němci byli o dost lepší, ekvádorská obrana dělala chyby a ani útok příliš nefungoval. Stačily dvě rychlé přihrávky a Mora měl práci. V pětadvacáté minutě dobře Klosemu zmenšil úhel a střelu vyrazil, o chvíli později odkopl míč před nabíhajícím Podolskim.

Na začátku třetí desetiminutovky připravil dvakrát připravil Schneider palebnou pozici pro Kloseho. Útočník Brém poprvé v dobré pozici míč špatně trefil, podruhé pálil z voleje těsně nad Morovu branku.

V závěru poločasu se Němci radovali podruhé. Ballack přesným obloučkem uvolnil za obranou Kloseho, ten přesprintoval Espinozu, obešel Moru a zavěsil do prázdné brány. Navíc se posunul na první místo průběžné tabulky nejlepších střelců MS.

I po přestávce pokračovala převaha domácích. Jedinou výjimkou byla povedená střela Tenoria, kterou Lehmann vyrazil. Němci byli daleko nebezpečnější. Klose nabídl míč v malém vápně Podolskimu, ten však trojici soupeřů nepřetlačil a Schweinsteigerova střela šla vedle.

Německé akce měly většinou podobný scénář. Ekvádorská ztráta míče, dvě tři rychlé přihrávky a zakončení. Tak jako v třiapadesáté minutě. Ballack poslal míč Lahmovi, ten se s pomocí kiksu Guaguy uvolnil a připravil tutovku Podolskimu, který z první zamířil těsně vedle.

Čerstvá posila Bayernu se prosadila až v 57. minutě. Ekvádorci kopali přímý kop, jenže střelu zblokoval Huth, míč se přes Schneidera a Kloseho dostal k Lukasi Podolskimu a mladý útočník přesným skluzem konečně protrhl na turnaji svou střeleckou smůlu.

Za dvě minuty měl Podolski další dobrou příležitost. Špatnou rozehrávku vystihl Ballack, předal míč Klosemu, jenže Podolskiho dobrým zákrokem vychytal Mora. Poté oba trenéři postupně využili všech tří možností ke střídání a hra se trochu rozkouskovala.

Tim Borowski, jeden z nových hráčů, udělal v rychlém sledu dva fauly na Beníteze a Kaviedese a mohl hovořit o štěstí, že žlutou kartu uviděl jen za druhý z nich. Ekvádorci odpověděli fotbalověji - přímému kopu Mendeze mezi tři tyče moc nescházelo.

Poslední minuty už se odehrávaly téměř z povinnosti. Němci se nikam nehnali, přesto jim ekvádorská obrana občas nabídla palebnou pozici. Po zaspání Cruze vyrážel Schweinsteigerův projektil Mora, brankář Ekvádoru pokryl i hezkou dělovku Ballacka.

Němci postupují z první pozice a spolu s Ekvádorem se dnes večer dozví své soupeře pro osmifinále.

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (12)

Přidat komentář
Shevchenko

1:1 (Delgado-Ballack)

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že Ekvádoru to bude jedno, ale Nemci budú chcieť ukázať ofenzívny futbal, pretože bojujú / hlavne Klinsmann / o priazeň divákov. Takže tip tak 2,3:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Z nepríjemného 176. miesta som sa dnes posunul na čestné 154. Je to len dôkaz toho, že nikdy nič nemôžem vyhrať, lebo od prírody držím vždy outsiderom a to sa mi premietne aj do tipovania - zvlášť keď o nič nejde / prachy, jachta, zájazd na Kanáre....- ozaj PJ, bude aj nejaká cena niekedy? /.

Reagovat
PJ

Ceny budou, snad zítra o nich napíšu. I když tebe na momentálnim 154. místě se určitě týkat nebudou...

Reagovat
smazaný uživatel

Možno skúsim byť posledný, aby som dostal cenu útechy

Reagovat
HOST*1860

nejaky ceny pro prvnich 76 lidi?

Reagovat
PJ

Bohužel jen pro tři...

Reagovat
HOST*Caesar

Vysvětlí mi někdo proč sem takovej deb..., že místo toho abych dal jakýkoliv jíný+ na německou hru tak dám na počet rohovejch kopů kilo v prd...

Reagovat
smazaný uživatel

Vysvětlí mi někdo, proč to sem jako píšeš..?

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Asi z nudy. Ale díkybohu, že sem nepíše každej sázkař, kterýmu nevyšel los. To by PJ nestíhal mazat

Reagovat
smazaný uživatel

Nič si z toho nerob, ja som spravil tú istú hovadinu..

Reagovat
HOST*

ABECEDA: N - Š, A - M

24.06.2006 12:49:47

Tak a je tady osmifinále a to znamená, že se MS 2006 překulilo do poslední třetiny. Utíká to, utíká... V sobotu se hrají zápasy Německo - Švédsko a Argentina - Mexiko. Pojďme se podívat na všechny čtyři týmy od A do ZET, trochu vážně, ale víc "nevážně"! Víte, kdo dnes slaví narozeniny?

A je Argentina, ale také Aimar, Ayala, Abbondanzieri. Zatímco oba Robertové, ten v brance a jeho jmenovec v obraně, odehráli tři zápasy a v nich plný počet minut, Pablito si MS zatím moc neužil. Sice se představil ve dvou zápasech, ale v záloze se pohyboval jen 13 minut. Gól nedal žádný z tria "AAA" v dresu "A", Abbondanzieri ovšem jeden dostal. Dal mu ho Didier Drogba z Pobřeží slonoviny a Aimar za to nemohl. Ten přišel na hřiště až na těch pár minut nastavení...

Branky, ať ty vstřelené nebo obdržené, tedy stejně vstřelené, jsou kořením fotbalu. Zatím jich padlo 117 a to dává průměr 2,44 na zápas. Argentina jich dala osm, právě tak jako Německo. Mexiko přidalo čtyři, Švédsko se stydí za tři vstřelené góly ve třech zápasech.

Co se počtu obdržených branek týče, kraluje Argentina. Dostala jednu jedinou. Němci a Švédové po dvou, Mexiko tři. Napovídají čísla o gólech, kde hledat favority na postup do čtvrtfinále? Argentina a Německo, že by?

David byl malý a Goliáš velký. Ale vyhrál to ten prcek mrňavej. Povede se podobný kousek Mexiku v zápase s Argentinou? Dočká se ten velký překvapivé porážky od toho menšího?

Ekvádor Němce ve skupině moc nepotrápil a dovolil jim téměř všechno. To švédský obránce "EE" neboli Erik Edman, bude pro Kloseho a ostatní útočníky tvrdším oříškem. Jó není E jako E.

Friedrichu, Friedrichu! Kdybys tak slyšel, co dokáží s tvým příjmením vyvést televizní komentátoři v Hondurasu! Jsi Frajdrič, ale také Frejédrik. Ale stejně tomu fotbalovému jazykolamu vévodí brankář naší reprezentace! Je to Pítr Seč a basta. Nikdo jim to nevymluví!

Gerald Asomoah je Němec jako "poleno"! Narodil se v Mampongu, což je v Ghaně. Adolf by se asi zbláznil samou radostí, když by viděl, s jakou hrdostí tento černoušek zpívá "Deutschland, Deutschland über alles!" David Odonkor, po tátovi taky Ghaňan. si s ním hymnu Německa pěkně pobrukuje. A tak mě napadá - ještě že tihle dva nehráli za Ghanu proti nám! To by to asi nedopadlo jak to dopadlo, ale ještě o kousek víc katastroficky!

Hrát se budou tyto dva osmifinálové zápasy v Mnichově a v Lipsku. Sídlo Bayernu již Němce jednou vidělo, a to při zahajovacím zápase proti Kostarice. Na tomto překrásném stadiónu se daří střelcům. Po výhře domácích 4:2 zde Tunisko remizovalo se Saúdskou Arábií 2:2 a Pobřeží slonoviny porazilo Srbsko a Černou Horu 3:2. Celkem 15 gólů, průměr 5 na zápas! Lipsko je na tom o poznání hůř. Nizozemsko tam porazilo Srbsko 1:0, pak Španělsko rozdrtilo Ukrajinu 4:0 a Francie se zde rozešla smírně s Koreou 1:1.

Ibrahimovic Zlatan si odpočinul, ze zranění vyléčil a proti Německu bude fit. V pátek trénoval více než hodinu a nešetřil se. Bude to on, kdo Lehmanovi připomene, že góly nedává jen Wanchope z Kostariky?

Jens Lehmann se konečně stal jedničkou v brance Německa. Trvalo mu to dost dlouho, ale i tak má na svém kontě přes třicet zápasů za reprezentaci. Aby také ne, bude mu v listopadu 37 let a je to pravděpodobně jeho poslední mistrovství světa.

Kolik je komu let? Tak nejstarším hráčem z této čtveřice týmů je Claudio Suárez , obránce Mexika, který se narodil 17. prosince 1968. "Zajícem" podle věku, ale ne podle výkonnosti, je pak Lionel Messi z Argentiny. Věřte tomu nebo ne, právě dnes, v den konání osmifinále, mu bude 19 let! Kmet Suarez ještě na tomto MS nenastoupil. Že by se šetřil na hlídání benjamínka?

La Volpe, trenér Mexika, a Pékerman, lodivod Argentiny, se včera posadili proti novinářům. Každý na jiném místě Lipska, samozřejmě. Tedy abych pravdu řekl, Ricardo La Volpe a jeho svěřenci postávali a odpovídali na otázky asi tak čtyřiceti zvídavých pisálků a jiných rozhlaso-televizních reportérů. Šokem pro všechny, kteří svérázného trenéra Tri znají, byl jeho neuvěřitelný smysl pro humor. "Je to pro mne utkání života, očekávám vítězství, oni mají výborné hráče, my jsme zase perfektní kolektiv. Musíme dávat góly, to je moje hlavní starost. Je na čase prolomit ono mexické prokletí, tentokráte osmifinále nebude konečnou stanicí, čeká nás "páté" utkání a tím bude čtvrtfinále!" Má pravdu La Volpe, 1994, 1998, 2002, osmifinále, konečná stanice, vystupovat! 2006???

Má se Argentina bát svého dnešního rivala? José Néstor Pékerman tvrdí, že oba týmy mají mnoho společného. Mexičané vynikají rychlostí a výbornou fyzickou kondicí. Zatím se jen rozehrávali, cílem pro ně byl postup, ale je to mužstvo, které je připraveno znepříjemnit život každému z favoritů tohoto MS. Sestava? Nejasnosti jsou okolo dvou jmen: Nicolás Burdisso a Luis González. Zajímavost? Na loňském Poháru FIFA, shodou okolností hraném rovněž v Německu, se tito dva soupeři rovněž setkali. Výsledek? Albiceleste vyhráli na penalty. Otázka? Může dojít na pokutové kopy také dnes? Odpověď: "Ano, dá se to předpokládat. Ale my jsme na tuto alternativu dobře připraveni, mnohem lépe než v roce 2005. Máme Ayalu, Messiho, Téveze... Ti se prostě nemýlí!" A těmito slovy se José Néstor Pékerman s novináři rozloučil. S jakou náladou se s nimi setká dnes?

Narozeniny dnes neslaví jen Lionel Messi. Juan Ramón Riquelme se narodil také 24. června, ale o 9 let dříve, než obrovská naděje argentinské kopané. To Hernán Crespo si oslavu schovává až po semifinále. Pátého července chce sfouknout 31 svíček na dortu a pak v klidu sledovat druhé semifinále, které Argentině určí finálového soupeře!

Obránce Švédska, týmu "tříkorunkového", Mikael Nilsson, hráč řeckého Panathinaikosu, je třetím dnešním oslavencem. Ale na MS ještě nehrál a pravděpodobně na něj nedojde ani dnes. Ale i tak: všem "třem králům" všechno nejlepší!

Pozor! Jde opravdu do tuhého! Šestnáct týmů je již z kola venku, stejný počet zůstal ve hře! Ale teď to půjde mnohem rychleji než ve skupinách. 90 minut, nastavení, prodloužení, penalty... Odveta neexistuje, opravné zkoušky se nekonají!

Ruku na srdce, pánové, jak je vám dnes po těle? Skončilo pro vás toto MS vyřazením našeho týmu, nebo si teď teprve šampionát v klidu užijete a budete se kochati pohledem na dobrý fotbal?

Suárez dnes podruhé a naposledy. Tento fotbalista Chivas de USA má za sebou účast na dvou předcházejících šampionátech. Nastoupil jak ve Francii, tak v Japonsku a Koreji ve všech zápasech Mexika. Letos ještě nehrál a na jeho kontě zůstává 8 startů v dresu Tri. Kdyby se dnes dostal na hrací plochu, bylo by to pro něj utkání deváté a to by ho posunulo na 2. místo historické tabulky. Nedostižný je Antonio Carbajal, kterému se přezdívá "Cinco copas", podle jeho účasti na pěti mistrovstvích světa.

Švédsko nebude pro domácí Německo snadným soupeřem! Do dnešního dne se oba národní týmy utkaly ve 32 zápasech a bilance je velice vyrovnaná, byť pomyslný jazýček na vahách se přiklání na stranu Švédska! 12 - 7 - 13, tedy z pohledu pořadatelské země. Měl by to být souboj německého útoku se Švédskou obranou. A jak to bude vypadat barevně? Zelená tráva pro všechny, žlutomodrožlutá kombinace na straně Švédů, bíločernobílá na té německé!

Torres dal zatím tři branky, a tak se mu bude Miroslav Klose snažit uniknout. Nasadí dnes ke svému pověstnému trháku ve stylu Armstronga na Tour de France?

Utkání Německo - Švédsko bude rozhodovat Carlos Simon z Brazílie, Argentinu s Mexikem píská Massimo Busacca ze Švýcarska. Všimli jste si, že všechny tři zápasy naší reprezentace řídili sudí z Ameriky? Uruguajec, Argentinec a Mexičan! Proč asi?

Víte, že dnes je svátek všech Janů, Honzů, Honzíků, Jeníků...? Dva Jany měla ve svém kádru také reprezentace Česka. Oba orámovali naše působení na tomto mistrovství. Jan Koller dal první gól a zapsal se do knihy úspěchů. Jan Polák má zase na svědomí poslední zápis, ovšem do knihy hříchů. Po nesmyslném faulu ve středu hřiště, těsně před koncem poločasu, dostal dvě karty během jedné vteřiny. První byla žlutá a protože to byla jeho druhá v utkání s Itálií, zcela zákonitě následovala červená. Dva Honzové a jaký rozdíl. A nejen v účesu!

WM systém již dávno není v módě. Ale řekněte, nebyly to krásné časy, když se hrálo 3-2-5? Levej a pravej bek, jeden stopér, dva v halvu, pravý a levý křídlo, stejně tak dvě spojky a uprostřed útoku centrforward. Jedničku na dresu měl brankář, obránci od pravé do levé strany 2, 3, 4, pětka a šestka patřila záložníkům a útok měl ten zbytek čísel. Franta Veselý ze Slavie byl tak mrňavej, že musel hrát na pravém křídle a mít sedmičku na zádech. Při jeho 168 cm by se mu na dres totiž číslo 11 určitě nevešlo!

Zinha se narodil v Brazílii a hraje za Mexiko. Pro zajímavost, je ještě "větší" prcek než byl výše zmiňovaný František Veselý, měří jen 163 cm. Guillermo Franco, hráč Villarrealu, je pro změnu rodákem z Argentiny, tedy přesně z kraje, který se jmenuje Argentina de Corrientes. A je tu problém. Zatímco Zinha si na případný souboj s rodnou Brazílii musí počkat, a kdo ví, zda se dočká, Memo Franco bude dnes postaven před hotovou věc. A víte, co říká? "Dám-li gól Argentině nebudu ho slavit. Člověk musí mít respekt k rodné zemi. Budu se radovat, ale vnitřně!" Věříte mu?

Že neuhádnete o čem bude zítřejší ABECEDA? Tak že jste to vy prozradím vám to, ale nikomu ani muk! Budeme si povídat od A do ZET o zápasech Anglie - Ekvádor a Portugalsko - Nizozemsko. Beckhame, ty to schytáš za celý Real Madrid! Ale Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel a Deco budou ušetřeni. Hlavně kvůli Dr. Kyslíkovi, aby se nám z kritiky jeho barcelonských miláčků neudusil! Yarda? Ten to přežije, vydržel s Realem horší věci a radost mu teď dělá Ronaldo!

Verze pro tisk

Verze pro tisk (bez obrázku)

Autor: Vilém Hodr Počet shlédnutí článku: 49

DISKUSE - 1 příspěvků

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele