základní skupiny - skupina A, 2. kolo
14.06.2006 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

NĚMCI SE PŘIBLÍŽILI POSTUPU

Druhé kolo základních skupin odstartovalo v Dortmundu utkání domácího Německa s Polskem. Dlouho to vypadalo na bezbrankovou remízu, v nastavení však Němci zúročili svou herní převahu i početní výhodu a brankou Neuvilla se velmi přiblížili postupu.

Domácí Němci vyhráli svůj první zápas ve skupině a byli tak určitě ve větší pohodě než Poláci. Ti nečekaně podlehli Ekvádoru a pokud si chtěli zachovat reálnou naději na postup, nemohli myslet na nic jiného než na vítězství.

Trenér domácích Jürgen Klinsmann už mohl počítat s uzdraveným kapitánem Michaelem Ballackem, a tak jen místo na lavičce zbylo na Borowskiho, jinak Německo nastoupilo ve stejné sestavě, jako proti Kostarice, včetně autora dvou branek Miroslava Kloseho. Polský kouč Pawel Janas nebyl s výkonem svých hráčů proti Ekvádoru spokojen a udělal v sestavě dvě změny, místo Jopa a Szymkowiaka se vyprodanému dortmundskému stadiónu představili Bosacki a Jelen.

Úvodní půlhodina byla téměř ve všech ohledech vyrovnaná, oba týmy hrály ofenzivně, bylo rozhodně na co se dívat, ve hře snad nebyly žádné hluché pasáže. Jediný rozdíl byl v šancích, zatímco Poláci zahodili několik nadějných standardních situací nepřesnými centry, Němci měli dvě velmi slušné příležitosti. V obou případech to byl Miroslav Klose, nejprve v desáté minutě po pěkném Ballackově obloučku ztroskotal na výborném zákroku Boruce, za dalších deset minut po pěkném centru Lahma a nedorozumění stoperů hlavičkoval zcela osamocený mimo.

V pozdějších fázích prvního poločasu získali Němci přece jen mírnou převahu, zahrávali sérii rohů a na delší dobu se usadili na polské polovině. Ve 35. minutě to pěkně z otočky zkoušel Podolski, ale mířil jen na připraveného Boruce. Zbytek prvního poločasu byl klidnější a nic vážnějšího už nepřinesl, tedy až na jedinou minutu nastaveného času. Lahm našel ve vápně Podolskiho, ten byl prakticky sám před brankářem, střela mu však nesedla a mezi tyče se nevešla.

Přestávka žádnou výraznou změnu nepřinesla, i dál byla k vidění mírná převaha Německa. V 51. minutě po rohovém kopu mohli zakončovat Ballack a Klose, Boruce však nakonec neohrozili. Ten se zapotil až o více než deset minut později, když z hranice šestnáctky vyslal tvrdou ránu Klose.

Do 75. minuty Poláci bojovali o vítězství, pak však museli své ambice přehodnotit na snahu udržet bezbrankovou remízu. Klose se totiž chytře nechal faulovat Sobolewskim, ten dostal druhou žlutou kartu a šel do sprch.

To už se po hřišti proháněl i německo-nigerijský expres David Odonkor, který ofenzívu domácího týmu výrazně oživil. Ta se Sobolewskiho vyloučením ještě přidala na obrátkách a Artur Boruc v polské brance s eměl co ohánět. V 80. minutě hned dvakrát za sebou, nejprve si poradil se střelou Lahma a pak fantastickým zákrokem vychytal i Neuvilla.

V 90. minutě na straně Poláků stáli všichni svatí, nejprve Klose hlavou a pak i Ballack z dorážky totiž trefili břevno. Už se zdálo, že Boruc čisté konto udrží, ale přišla druhá minuta nastavení. Odonkor poslal zprava další ze svých centrů, u míče byl tentokrát první Oliver Neuville a trefou ze skluzu rozhodl o těsném vítězství Německa.

Co výsledek znamená pro tabulku? Němci mají plný počet a už jen zázrak by je mohl připravit o postup. Poláci jsou ve zcela opačné situaci - bez bodu a chtějí-li myslet na osmifinále, musí doufat v příznivou shodu dalších výsledků. Hodně napoví zítřejší utkání mezi Ekvádorem a Kostarikou. Pokud zvítězí Kostaričané, nebude před posledním kolem jisté nic, každý jiný výsledek pošle Německo definitivně do osmifinále a Polsko domů.

Autor: Petr Starý

Komentáře (10)

Přidat komentář
Marv

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Nezáživnej zápas. Nevím, komu mám fandit, ale asi skopčákům

Reagovat
HOST*Expert

Ty Poláci to jsou nešťastníci, tipuju 2:0 - ty dokážou udržet dokonce i M,M a "arsenalský hrdina" snad ty malé domů nepustí - nic jiného na něj nepůjde

Reagovat
HOST*Andy

No, tak Skopčáci budou nebezpeční! Lahm? zatím nejlepší hráč MS. Jinak se mi moc líbil Jelen, se vsaďte, že po něm bude v létě poptávka jak cip.

Reagovat
Potty

... Srna taky good ...

Reagovat
HOST*Andy

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecko 1:0 Polsko

Dobry,vyrovnany match,,nemci mali viac sanci ale Podolskemu s Klosem to njako neislo ..perfektne hral o5 Lahm..vitazstvo zariadili striedajuci hraci

Reagovat
HOST*ballack

nemecko ma velmi dobry tym a zaslouyilosi postopit ze sve skupiny.

Reagovat
HOST*jiri - fcb

Ač jsem nic moc nečekal, tak pěknej mač. Nasazení a bojovnost obou mužstev ostře kontrastovala z ostatními týmy - Francie, Brazílie, Argentina ...

Trochu mě to připomínalo Premier League.

Každopádně zasloužený vítězství a jen tak dál a víc takovejch zápasů.

Polsko - respect

Reagovat
HOST*

Cześć!

Jestem polką . Głosujcie kto jest za Polską a kto za niemcami?!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele