základní skupiny - skupina H, 3. kolo
23.06.2006 16:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

UKRAJINA SPLNILA POVINNOST A POSTUPUJE

Ukrajina v nezáživném utkání porazila Tunisko 1:0 a potvrdila tak své druhé místo ve skupině a postup do osmifinále. Jediný gól utkání dal v 70. minutě z diskutabilní penalty Andrej Ševčenko.

Ukrajincům stačilo hrát na remízu, brzy však mohli jít do vedení - už ve třetí minutě chyboval Jaidi, akci dva na jednoho však Voronin vyřešil nejhorším možným způsobem, špatnou přihrávkou. Bohužel pro obě strany i oko diváka to byla poslední kloudná akce na dlouhou dobu.

Až v 19. minutě se opět začalo něco dít, z přímého kopu otestoval Šovkovského Namouchi. Ukrajinci se probudili a začali tlačit. Ve 22. minutě po rychlém brejku sice Rebrov špatně přihrál, ale míč se odrazil ke Kaliničenkovi a brankář Boumnijel musel vytáhnout jeden z lepších zákroků. Dvě minuty nato po dlouhém centru Ševčenko pořádně netrefil míč, na další centr brankář nedosáhl a Voronin se jen taktak nedostal k hlavičce.

Pak fotbal opět usnul, prakticky až do konce poločasu. Tunisané předvedli jeden nedotažený průnik do vápna a jeden trochu nebezpečný centr, na druhé straně proti přesile neuspěl Ševčenko. Až v nastavení se opět zapotil Boumnijel, jehož zdálky povedenou ranou zaměstnal Šelajev. Akci předcházel faul Jaziriho na Timoščuka a ponechaná výhoda, sudí Amarilla však nezapomněl, vytáhl žlutou kartu a protože byla pro Jaziriho druhá, následovala ji červená.

Ani po přestávce se obraz hry nezlepšil. Ukrajincům remíza stačila, Tunisané na nějakou snahu neměli kvalitu. V 65. minutě však byli blízko - Ayariho přímý kop zpoza vápna, navíc lehce tečovaný Voroninovou rukou, šel jen o pár centimetrů nad branku. Rozhodnutí přišlo o čtyři minuty později. Haggui ve vápně lehkým kontaktem poslal na zem Ševčenka, k přísně nařízené penaltě se postavil sám faulovaný a bez potíží proměnil - 1:0.

V závěru ještě Ukrajinci mohli vítězství pojistit, po akci do rozhozené obrany střílel hodně nad branku Šelajev, minutu před koncem se po krásné narážečce objevil sám před Boumnijelem Voronin, ale svou nevýraznou formu potvrdil střelou jen do gólmana, v samém závěru pálil opět Voronin a tečovaný míč šel těsně mimo. Tunisané mohli srovnat, v nastaveném čase se centr do vápna dostal klubkem hráčů až k střídajícímu Santosovi, ten však už usměrnit nedokázal.

Ukrajinci tak postupují z druhého místa ve skupině a v osmifinále změří síly s vítězem skupiny G, což stále může být kdokoli z trojice Švýcarsko, Korea, Francie. Kvůli kartám jim však bude chybět polovina obranné řady, své druhé žluté karty dostali Rusol a Sviderskij. Tunisané s jediným bodem za remízu se Saúdskou Arábií jedou domů.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1526)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele