základní skupiny - skupina D, 3. kolo
23.06.2010 20:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Německo porazilo Ghanu a vyhrálo skupinu, dále jdou i Afričané

Německo porazilo jedinou brankou naturalizovaného Němce Mesuta Özila Ghanu 1:0 a slaví postup z prvního místa. Poražená Ghana nemusí zoufat, navzdory porážce totiž postupuje i ona, rozhodl o tom výsledek druhého zápase mezi Austrálií a Srbskem.

První poločas začal ve velmi vysokém tempu, Německo se snažilo už od úvodní minuty přehrávat svého soupeře, ale Ghana rozhodně nezůstala pozadu. Nebezpečnou přihrávku Müllera sebral pozorný Kingston. O chvíli později už zasahovat nemusel, Lukas Podolski totiž svojí ránu opřel o bránícího hráče, takže Němci zahrávali jen rohový kop. Bezprostřední ohrožení africké branky přinesl opět aktivní Podolski, po jehož přihrávce si Jonathan málem vstřelil vlastní branku, Kingston ale skvěle zareagoval a míč vyrazil na roh. Také v německém pokutovém území bylo rušno, skvělá kombinace Ghaňanů zůstala bez pořádného zakončení. Akce střídala akci a diváci se rozhodně nemohli nudit. Doposud největší šanci si vypracoval Özil, který běžel sám na Kingstona, celou akci ale pokazil, když trefil právě zmíněného brankáře. Na tahu byla zase Ghana, jenže ani ta nerozvlnila síť. Asamoah Gyan sice překonal brankáře Neuera, ovšem toho na brankové čáře zastoupil Lahm.

Šance na obou stranách pokračovaly. Podolski z těžké pozice netrefil míč a Cacau pro změnu přestřelil branku. Vzápětí byla vyhlášena pohotovost před brankou Neuera, obrana mu vypomohla a ghanský útok zahnala. Ovšem jen na chvíli, po centru z pravé strany se natáhl k hlavičce Prince Boateng, naštěstí pro Německo minul Neuerovu svatyni. Velké nebezpečí vzešlo i z přímého kopu Schweinsteigera, ten jakýmsi stříleným centrem našel stopera Mertesackera, který jen trochu lízl míč hlavou, Kingstonovi to nadělalo velké potíže, nicméně ani teď nedošlo ke změně skóre. Poslední šanci prvního poločasu měl Tagoe, ten se po centru Ayewa dostal k hlavičce, jenže stejně jako jeho předchůdci minul branku.

Obraz hry se ve druhé půli nezměnil, stále se dost útočilo. Asamoah Gyan napřáhl a Neuer stál přesně tam, kde měl. Němci přidali plyn a výsledkem byla krásná vedoucí branka Mesuta Özila, tvořivý záložník vypálil nádhernou střelu přesně k tyči, Kingston neměl nárok a Německo vedlo v důležitém zápase 1:0. Odpověď mohla přijít takřka vzápětí, na zadní tyči si naskočil na přihrávku Tagoe, ale Neuer byl opět připravený. Ghaňané bojovali, jejich další stoprocentní šanci utnul dobrým obranným zákrokem Lahm, ten tak už podruhé svůj tým zachránil. Hra s postupem času na tempu neztrácela, ovšem Ghana už se do bezprostředního zakončení nedostala. Německo vyhrálo nejtěsnějším rozdílem a postupuje, spolu s ním také Ghana.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (386)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele