play off - osmifinále
27.06.2010 16:00 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Německo porazilo Anglii a zaslouženě slaví postup

Německo vyhrálo nad Anglií díky brankám Kloseho, jenž už na mistrovství světa zaznamenal svou dvanáctou trefu, Podolského a dvěma od Müllera s přehledem 4:1. Vše ovšem mohlo být úplně jinak, kdyby za stavu 2:1 pro Německo uznali rozhodčí regulérní gól Lamparda.

Tak zajímavý první poločas jsme na mistrovství světa asi neviděli. Zápas mezi Německem a Anglií nabídl vůbec jeden z nejpohlednějších duelů. Hodně diskutovaným momentem ale určitě bude situace ze 38. minuty. Těsně předtím se Albionu podařilo zásluhou Upsona snížit na 1:2, pak se Lampardova střela odrazila od břevna za brankovou čáru, ale gól nebyl uznán.

Míč totiž skočil směrem od země ven z brány a Neuer ho vzal do rukavic. Tohle byla zajisté chyba pomezního rozhodčího. Půl metru za čarou, tak daleko se Jabulani objevil. Chladný ovšem zůstal asistent, který jenom nechal ve hře pokračovat. Jakmile se Angličané ve druhé půli snažili o vyrovnání, otevřené obrany využil dvakrát Müller a vlastně bylo rozhodnuto.

V 5. minutě vypálil hodně nebezpečně Özil, netrefil ovšem balón dobře, a i když to gólman James neměl lehké, dokázal si poradit. V 17. minutě pálil ještě Khedira vedle, o pár chvil později už však Německo využilo menšího tlaku, který vyvinulo na soupeře. Dlouhý nákop Neuera doputoval až ke Klosemu, jenž se zbavil svého strážce Upsona a ve skluzu prostřelil Jamese.

Dvakrát nebezpečně poté pálil Rooney s Barrym, sám před Jamesem se pak po spolupráci s Müllerem ještě jednou objevil Klose, který tentokráte na anglického gólmana nevyzrál, ve 32. minutě ale Anglie prohrávala už o dvě branky. Müller dokázal najít z těžké pozice nalevo Podolskiho, ten si nezpracoval balón úplně ideálně, nakonec se i z velkého úhlu trefil přesně mezi nohy gólmana Jamese.

Od té doby nemohl Free State Stadium zůstat klidný. Na obou stranách se pořád něco mlelo, oba týmy hrály ofenzivní koncert plný velkých šancí. Lamparda našel centr Milnera, Neuer proti anglickému záložníkovi vystartoval a šťastně mu pravá ruka zachytla Lampardovu střelu. Ve 37. minutě Anglie snížila. Upson, ač ze záklonu, dokázal rozvlnit síť po krásném centru Gerrarda.

Ve 38. minutě nastal možná onen klíčový moment, který ovlivnil zápas. Kdyby Anglie odcházela do kabin za vyrovnaného stavu, kdo ví, jak by se celý zápas odvíjel. V 52. minutě mohl přesto vyrovnat znovu Lampard. Jenže tomu by dnes nepomohlo snad ani milión čtyřlístků. Div, že se břevno po jeho ráně ze standardky neoddělilo od obou tyčí.

Lahmovu chybu pak mohl potrestat Defoe, ale Neuer naštěstí pro Německo včas proti dotírajícímu útočníkovi vyběhl. V 61. minutě měl Milner výbornou pozici ke skórování z vápna, nastřelil ovšem pouze záda Boatenga. V 67. minutě se poprvé v utkání trefil Müller a dodal svému týmu hodně na psychické pohodě.

Schweinsteiger vpravo ve vápně našel svého spoluhráče, toho už zkrátka anglická defenzíva nestihla, a Müller i přes velkou Jamesovu snahu navýšil vedení. A o tři minuty později Müller skóroval znovu. Özil našel skulinku mezi nohama Ashleyho Cola, balón si našel německého forvarda, jenž se už nemohl mýlit.

V posledních deseti minutách se Angličané snažili o kontaktní gól, nicméně dnes proti nim hrálo opravdu všechno. Neuznaný gól, Lampardova nepřesná koncovka, menší chybičky v obraně, které vlastně rozhodly zápas. Zkrátka Gerrardův a Lampardův pokus pak dokázal polapit Neuer.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (993)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele