základní skupiny - skupina D, 1. kolo
13.06.2010 20:30 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Němci si bez potíží poradili s Austrálií. Trefili se čtyřikrát

Gólové hody se odehrály v dnešním večerním utkání mistrovství světa. Německo si ve svém prvím vystoupení na turnaji s chutí zastřílelo, když svého soupeře z Austrálie doslova rozprášilo výsledkem 4:0. O branky se postarali Podolski, Klose, Müller a Cacau.

Australané vlétli do utkání s velkým elánem a Manuel Neuer si hned v první minutě musel sáhnout na míč. Ve 4. minutě měl obrovskou šanci australský forvard Garcia. Po rohovém kopu se dostal k míči na hranici malého vápna a jeho střelu z otočky na brankové čáře hasil kapitán Lahm. To však bylo víceméně všechno ze strany Socceroos.

O tři minuty později měl po chybě v rozehrávce obrovskou šanci na druhé straně Klose, ale svojí střelu poslal jen do míst, kde číhal zkušený Schwarzer. O minutu později už však byli Němci úspěšnější, Müller si skvěle naběhl za obranu, ve vápně nezpanikařil a vrátil pod sebe Podolskimu, který se nerozpakoval a propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:0.

Vstřelená branka dodala německému výběru hodně jistoty. Australané se k míči dostávali jen velmi málo a když už se její hráči pokoušeli o založení dobré kombinace, tak přišla zbytečná ztráta. V 23. minutě poslal hodně ostrý, střílený centr před branku Müller a Lukas Podolski jen těsně minul.

Socceroos vůbec nevěděli, kde jim hlava stojí. Jejich hře chyběla organizace a hlavně pohyb, kombinaci zase přesnost. Němečtí fotbalisté totiž zejména na krajích hřiště dostávali až moc prostoru. Typickou ukázkou byla další šance, kdy z levé strany centroval Podolski a Miroslav Klose netrefil branku ze značky pokutového kopu. Svou chybu však útočník Bayernu Mnichov napravil jen pár okamžiků poté. Lahm nacentroval z pravé strany, Klose doslova vlétl jako uragán mezi Schwarzera a Neilla hlavou překonal australského brankáře.

Australská obrana vypadala v této fázi utkání jako ementál. Po přistrčení Kloseho se za obranu dostal Özil a jeho oblouček na poslední chvíli vykopl jeden z Australanů na roh. Třicet odehraných minut jasně naznačovalo, že Německo je momentálně o několik tříd lepší, než jeho soupeř. K další velice dobré příležitosti se pět minut před poločasem dostal Khedira, který po centru kapitána Lahma hlavičkoval nad australskou branku. Do šaten šly oba celky za stavu 2:0 pro Německo.

Do druhého poločasu udělal Pim Verbeek jednu změnu, když místo Grelly poslal na hřiště Holmana. Po třech minutách druhé půle přišly hodně velké dohady na australské straně. Po centru Wilshirea a hlavičce Garcii zahrál rukou ve vápně Per Mertesacker a Socceroos se nejspíš oprávněně dožadovali pokutového kopu. Píšťalka hlavního sudího však zůstala němá.

V 56. minutě přišla další velice sporná situace. Tim Cahill dojel v souboji Bastiana Schweinsteigera a k překvapení všech uviděl od mexického sudího okamžitě červenou kartu. Osud utkání tak byl prakticky zpečeťen. V další německé šanci se k míči dostal Klose, ale tváří v tvář opět Schwarzera nepřekonal, ani druhý pokus Khediry v brance neskončil. Pěknou kombinace předvedlo trio Schweinsteiger - Podolski - Klose. K zakončení se nakonec dostal poslední jmenovaný, ale branku ve velice dobré pozici netrefil. To však naše západní sousedy nemuselo moc trápit, jelikož o minutu později dostal od Podolskiho přihrávku Müller a s ledovým klidem zakončil k tyči - 3:0.

První střídání vytáhl po třetí brance také Joachim Löw, když na hřiště místo Kloseho vyslal Cacaua. Útočník narozený v Brazílii a hrající za VfB Stuttgart se ani pořádně neohřál a už slavil branku. Obrana Austrálie nestihla zachytit kolmý náběh Özila a ten naservíroval gólovou přihrávku před branku, kterou Cacau s přehledem zužitkoval. Nyní už výsledek napovídal veliké exhibici a na zklamaných Socceroos bylo vidět, že už by nejradši zmizeli v útrobách stadionu. Až v 84. minutě přinutili Australané Manuela Neuera k prvnímu pořádnému zákroku, když střílel Rukavytsya.

Utkání už se ve zbývajících minutách ve velmi klidném tempu dohrálo. Německo zvítězilo 4:0 nad velmi slabou Austrálií. Nutno dodat, že toto vítězství je zcela zasloužené, i když možná až moc kruté.

Autor: Michael Künzel

Komentáře (629)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele