play off - finále
11.07.2010 20:30 CET
0 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Iniesta zlomil nizozemská srdce, Španělé poprvé v historii mistry světa!

Prokletí Nizozemců ve finále mistrovství světa pokračuje, ani tentokrát Oranjes nedosáhli na zlatou medaili. O osudu infarktového utkání rozhodl ve 116. minutě záložník Andrés Iniesta, který se zasloužil o to, že Španělsko poprvé ve své historii dosáhlo na titul mistrů světa!

Trenéři obou celků vyslali do finálového souboje očekávané sestavy, v sestavě Španělska se opět objevil mladík Pedro, který svými výkony zastínil matného Fernanda Torrese. Nizozemci ani Španělé ještě nikdy v historii mistrovství světa nevyhráli, sobotní utkání v Johannesburgu pro ně bylo obrovskou příležitostí zapsat se do dějin.

Hned od úvodního hvizdu anglického sudího Howarda Webba se ujali iniciativy La Roja. Svěřenci trenéra Vicente Del Bosqueho drželi Oranjes na vlastní polovině a už v páté minutě se mohl vyznamenat Sergio Ramos, ale proti jeho hlavičce vytáhl bravurní zákrok brankář Stekelenburg.

Agilní Ramos, který spíš než jako obránce působil jako pravé křídlo, byl o pár minut později strůjcem další šance Španělů, tentokrát vyslal tvrdou přízemní střelu, kterou srazil Heitinga nad břevno. Ani napotřetí Španělé neuspěli, ve 12. minutě Xabi našel centrem na zadní tyči Davida Villu, který z voleje pálil do boční sítě.

Nizozemci nicméně s přibývajícími minutami přidali na důrazu v osobních soubojích a v několika případech šli svými zákroky hodně nad rámec fotbalových pravidel. Jen díky shovívavosti sudího Webba nešli Mark van Bommel a Nigel de Jong předčasně pod sprchy.

Na svou příležitost čekali Nizozemci do 34. minuty a vypracovali si jí dost prapodivným způsobem. Heitinga místo toho, aby sportovně vrátil míč, málem překonal Casillase. Následně se za svůj zkrat omluvil a Robin van Persie z rohu sportovně vrátil míč Španělům.

Poslední příležitost prvního poločasu si vypracovali Nizozemci, jejich nejpovedenější akci pětačtyřicetiminutovky měl na svědomí Arjen Robben, ten se svým typickým způsobem uvolnil a skrytou střelou protáhl Ikera Casillase.

Po změně stran se obraz hry nezměnil, Španělé trpělivě drželi míč, ale dlouhé minuty se nemohli propracovat k výraznějšímu ohrožení nizozemské branky. Naopak Oranjes jsou na letošním turnaji přeborníky v přechodu do otevřené obrany a názorně to ukázali v 62. minutě, když Sneijder vyslal do vyložené šance Robbena, ale hrdinou okamžiku se stal brankář Casillas. Kdyby měl Robben vlasy, tak si je rve, byla to stoprocentní šance.

Horké chvíle si prožil i Stekeleburg na druhé straně hřiště, střílenou přihrávku nového muže na hřišti Navase zpracoval pro Villu Heitinga, ale nejlepší španělský střelec svůj šestý gól na šampionátu vstřelit nedokázal. Neuspěl ani aktivní Ramos v 77. minutě, svou hlavičku po rohovém kopu trestuhodně nasměroval nad branku.

Na začátku 80. minuty byl sudí shovívavý pro změnu ke Španělům, Iniesta mimo hru oplatil předchozí nevybíravý zákrok Marka van Bommela a mohl být rád, že sudí Webb nevytáhl z kapsičky červenou kartu.

Na další infarktový moment nečekali fanoušci na Soccer City Stadium dlouho, v 84. minutě Robben přesprintoval Puyola, ač mohl spadnout, souboj s kapitánem Barcelony ustál, ale blafák na Casillase mu nevyšel. Šance Robbena byla tou poslední v normální hrací době, šlo se do prodloužení.

V první patnáctiminutovce prodloužení byli výrazně blíže kýžené brance Španělé. Stát se hrdinou odmítl Cesc Fábregas, který po parádním vysunutí Iniesty běžel sám na Stekelenburga, ale mířil jen do něj. Ještě předtím se mohla pískat penalta na Xaviho po zákroku Heitingy.

Do šance se dostali i Nizozemci, Ramos prohrál vzdušný souboj s Mathijsenem, ale jeho hlavička šla nad branku. Poslední slovo před krátkou pauzou měl ve 101. minutě Navas, jeho nebezpečnou střelu tečoval na boční síť Giovani van Bronckhorst.

Nejvýraznějším momentem druhé části prodloužení bylo dlouho vyloučení Johna Heitingy ve 109. minutě utkání, když faulem na Iniestu zatáhl za záchrannou brzdu. Následný přímý kop z výborné pozice poslal nepřesně Xavi, Španělé si mohli v tomto okamžiku zoufat, že nemají žádného skvělého exekutora přímých kopů.

Když už utkání směřovalo k pokutovým kopům, vysunul Fabregas ve 116. minutě Iniestu a ten nekompromisní střelou překonal bezmocného Stekelenburga!

Na reakci na nepříznivý vývoj neměli Nizozemci čas ani síly, branka Iniesty se proměnila ve zlatou, a premiérový triumf na světovém šampionátu si tak připsal španělský výběr.

Autor: David Kubáň

Komentáře (1768)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele