play off - osmifinále
29.06.2010 16:00 CET
0 : 0
5:3 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Třetí série penaltového rozstřelu rozhodla o postupu Paraguaye

Paraguay postupuje do čtvrtfinále, když až v penaltovém rozstřelu udolala japonské válečníky, jímž se stala osudnou neproměněná penalta Yūichi Komana, jenž ve třetí sérii rozezvučel břevno. Dnes večer se v zápase Portugalska se Španělskem rozhodne o tom, koho Paraguay vyzve ve čtvrtfinále.

Japonský smutek nepřebije ani fakt, že se asijské mužstvo na šampionátu prezentovalo pohlednou kopanou a ukázalo světu, že patří mezi to nejlepší, co může asijská fotbalová škola nabídnout.

Prvních dvacet minut představovalo ukázku famózní kopané plné šancí a úchvatných fotbalových momentů, a proto se šmahem přesuňme právě do dvacáté minuty, v níž jsme zaznamenali vůbec první střelecký pokus. Šestadvacetiletý forvard Borussie Dortmund Lucas Barrios se přenádherně obtočil okolo Yūichi Komana, dvěma rychlými kroky dostihl mírně odskočivší míč a pravačkou vyzkoušel pozornost Kawashimy.

Pro modré samuraje představovala krásná akce Barriose budíček, a tak se záhy i japonská skvadra dočkala své první příležitosti. Matsui, jehož výborné výkony neunikli pozornosti představitelům Deportiva La Coruña, přijal nedaleko za šestnáctkou mičudu a kvapně ji poslal vstíc brance hájené kapitánem Paraguaye Justo Villarem, který za letícím projektilem plachtil marně. Paraguay zachránilo břevno.

Před půlhodinou hry měl na druhé straně velkou šanci Roque Santa Cruz, který odražený míč po rohovém kopu poslal jen metr vedle svatyně Kawashimy. O deset minut později jsme mohli vidět poslední větší šanci prvního dějství. Matsui našel za vápnem Hondu, který vylekal Villara pěknou střelou, která se jen tak tak nevešla mezi tři tyče paraguayské svatyně.

Po obrátce se tempo utkání krapet zvýšilo. Mírně navrch mělo jihoamerické mužstvo, které si vytvořilo i několik pěkných šancí, z nichž první přišla před hodinkou hry. Morelo odcentroval do pokutového území, kde Jabulani usměrnil mezi tři tyče Riveros a Kawashima se řádně zapotil, aby balón uklidnil ve svých rukavicích. Na druhé straně udeřilo taktéž ze vzdušného prostoru. Centr Enda napálil hlavičkou na branku Túlio, jehož střelu usměrnila mimo branku teč Santa Cruze.

V posledních dvaceti minutách se hrál skutečně velmi opatrný fotbal. Obě mužstva cítila, že každičká chyba a zaváhání může znamenat konec, a tak nebyla k vidění žádná výraznější příležitost, jež by mohla rozhodnout utkání v normální hrací době.

První horké momenty prodloužení si zažila japonská defenzíva, která se dostala v prvních minutách prodloužení pod veliký tlak, z něhož rezultovala obrovská šance střídajícího Nelsona Valdeze, který v pádu nepřekonal výborně vyběhnuvšího Kawashima. Zatímco první část prodloužení nabídla alespoň tuto šanci, ve druhé polovině jsme neviděli pranic, a tak není divu, že utkání dospělo do penaltového rozstřelu.

První penaltu bezpečně proměnil Édgar Barreto, za japonské fotbalisty odpověděl Yasuhito Endo. V druhé sérii bezpečně proměnil Lucas Barrios, ale i tentokrát Japonsko vyrovnalo prostřednictvím kapitána Hasebeho. Třetí série přinesla klíčový moment celého penaltového rozstřelu - zatímco Cristian Riveros penaltu proměnil, Komano jen zazvonil na břevno. Nélson Valdéz ve čtvrté sérii nedal brankáři Kawashimovi šanci, naděje Země vycházejícího slunce udržel Keisuke Honda. Rozhodující penaltu bezpečně proměnil Óscar Cardozo a rozhodl o vítězství Paraguaye!

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (423)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele