základní skupiny - skupina G, 2. kolo
21.06.2010 13:30 CET
7 : 0
(1:0)

Reportáž

Portugalci neměli s KLDR slitování, soupeři nasázeli sedm branek

Portugalci rozstříleli korejského outsidera a výrazně se přiblížili postupu do osmifinále. Rozjížděli se pomaleji, ale druhý poločas už přinesl parádní ofenzivní fotbal a především šest gólů, které zařídily nejvyšší výhru na letošním šampionátu. Diváci se konečně bavili.

Své útočné choutky projevil Cristiano Ronaldo už po třech minutách, Pak Chol-Jin však jeho střelu srazil a míč si už pohlídal Ri Myong-Guk. Brzy poté už měli Portugalci ke gólu podstatně blíže, když korejský brankář podskočil centr z rohu a Ri Jun-Il neuhlídal Carvalha. Ten však orazítkoval pouze tyč odkryté branky.

Severokorejci nijak zvlášť nebetonovali a na konci první desetiminutovky Cha Jong-Hyok z dálky vystrašil portugalské příznivce. Falšovanou střelu nakonec nemusel letící Eduardo vyrážet, míč skončil metr vedle tyče. Útočný výpad málem slavil úspěch v 18. minutě, když z úhlu pálil Hong Yong-Jo a Eduardo vyrazil pouze k Pak Nam-Cholovi, ten však hlavičkou přestřelil.

An Young-Hak svou přízemní střelou zpoza vápna ke vzdálenější tyči donutil portugalského brankáře jít k zemi, ten ale jen kontroloval dráhu nepřesného pokusu. V druhé čtvrthodince měli míč na kopačkách častěji favorité a jasně dávali najevo, že chtějí využít deště a Jabulani, střely z dálky však postrádaly důraz i přesnost.

A tak to Portugalci zkusili přes chytrou přihrávku do vápna. Tu vymyslel Tiago pro Meirelese, ten si nepozorovaně seběhl do vápna a pohotovou střelou bez přípravy dokázal překonat vybíhajícího Ri Myong-Guka.

Pět minut po půlhodince hry se díky štěstěně dostal odražený míč znovu k Meirelesovi, který opět zkoušel střelu z první. Tentokrát ze čtrnácti metrů minul vzdálenější tyč přízemní ranou. Korejci se po inkasovaném gólu marně snažili, naopak tři minuty před koncem střílel přes Ri Jun-Ila z rohu vápna Ronaldo, míči však dal opačnou faleš, ten se tak vykroutil daleko od vzdálenější tyče. Do šaten tak šel evropský tým s nejtěsnějším náskokem.

Hned v první minutě po změně stran si pohrál s protihráči Ronaldo, nabil Tiagovi, a ten mířil zpoza vápna pod břevno pouze do míst, kde stál korejský brankář, který tak stihl vyrazit na roh. Na druhé straně střílel Hong Yong-Jo, ale jeho slabý přízemní pokus Eduardo v klidu chytil.

To se nedá říct o Ri Myong-Gukovi, který střelu Ronalda pouze vyrazil a Almeida neměl daleko k dorážce. Míč však předběhl, korejský brankář tak nebyl potrestán ani za druhý nepovedený zákrok, míč stihl odkopnout jeden z obránců. Severokorejci se sympatickým ofenzivním výkonem mohli vyrovnat po střele Jong Tae-Seho, ale Alvesem tečovanou střelu ukryl do náruče Eduardo.

Coentrão zase nabídl velkou příležitost Almeidovi, ten v tísni na malém vápně nedokázal zamířit mezi tři tyče. Jenže v další minutě už Portugalci mohli slavit. Po dlouhém pasu sklepl Almeida patičkou pro Meirelese, který přihrávkou do vápna uvolnil nabíhajícího Simãa, který po zemi mezi nohama brankáře poslal míč do sítě.

To však Portugalcům nestačilo a stále ještě v úvodu druhé půle odcentroval Coentrão na Almeidu, který byl osamocený a pohodlně tak zamířil hlavičkou do protipohybu brankáře - 3:0. Dílo korejské zkázy pak dokonal Tiago, který přebral zpětnou přihrávku od Ronalda a se štěstím pokořil Ri Myong-Guka, který střelu z první nedokázal vytěsnit mimo tyče.

V další stoprocentní šanci se po přihrávce portugalského kapitána objevil Coentrão, který překonal brankáře, ale míč poslal vedle vzdálenější tyče. Odevzdaní Korejci se pak projevili jedině nepřesnou hlavičkou Jong Tae-Seho.

Naopak Ronaldo vyvolal vzruch svou dalekonosnou střelou, která z břevna vyklepala všechny kapky deště. Hráč Realu Madrid se hnal za protržením své smolné série, v dalším momentu střílel bez přípravy, ztroskotal na Ri Myong-Gukovi. Na druhé straně se ozval znovu Jong Tae-Se, ale z úhlu rozvlnil síť ze špatné strany.

A tak se znovu mohli radovat Portugalci, tentokrát se o gól postarali střídající hráči. Duda nacentroval k malému vápnu, kde Ri Kwang-Chon nedokázal odkopnout a místo toho nalil tři minuty hrajícímu Liédsonovi. Útočník Sportingu se zblízka nemohl mýlit.

Poslední minuty se hrály už v poklidném tempu, přesto přinesly další úsměv na tváři Eusébia, a to hned dvakrát. Nejprve se po velkém kiksu obrany dostal k míči Ronaldo, Ten s velkým štěstím překonal brankáře, míč mu následně spadl na záda i na hlavu, i tak však dokázal přesně zamířit a skórovat do prázdné branky.

Sotva se diváci po radostném poskakování posadili, dostal Tiago přesný míč na svou hlavu a rozvlnil síť už po sedmé. V poslední minutě ještě nevyšla Portugalcům zpětná přihrávka, to však nic neměnilo na velké radosti evropských reprezentantů.

Vysoké vítězství nejen že bude mít blahodárný vliv na sebevědomí, ale především může být rozhodující v konečném účtování ve skupině. Pobřeží slonoviny totiž v posledním kole potřebuje nejen porazit KLDR a doufat v prohru Portugalska s Brazílií, ale navíc musí dohnat devítigólovou ztrátu ve skóre.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (444)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele