základní skupiny - skupina H, 1. kolo
16.06.2010 16:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Švýcaři šokovali úřadující mistry Evropy, Španěly porazili 1:0

První obrovské překvapení letošní MS je tu! Zrodilo se na Moses Mabhida Stadium v Durbanu, kde mistři Evropy ze Španělska podlehli defenzivnímu Švýcarsku 0:1.

Začátek utkání se odehrával především ve středu hřiště, kde oba celky velmi dobře bránily. Přeci jen však byli aktivnější španělští fotbalisté, kteří svojí typickou hrou drželi míč na svých kopačkách a vyčkávali na ten správný okamžik k útoku.

Švýcaři velmi pozorně bránili celou svojí polovinu a zejména pak předbrankový prostor, takže Španělé to měli opravdu velice těžké s přechodem do útoku, všechny jejich kombinace tak většinou končily zhruba třicet metrů od branky. První střelu mezi tři tyče vyslali fotbalisté z Pyrenejského polooostrova až ve 21. minutě, ale Iniesta svůj pokus nedokázal umístit a tak s ním Benaglio neměl moc potíží.

V obrovské šanci se ve čtyřiadvacáté minutě ocitl Gerard Pique, když ho ve vápně přesně našel Iniesta. Jenže stoper Barcelony si nedokázal poradit s dobře vyběhnutým Benagliem. První pokus Švýcarů přišel o pár minut později, kdy pálil z přímého kopu Ziegler. Ale také Casillas si s tímto pokusem věděl rady.

Možnost zahrání přímého kopu z velice dobré pozice měli Španělé ve 31. minutě po faulu na Iniestu. K míči se postavil Villa, který jen trefil zeď, od níž se míč odrazil na roh. Po půlhodině hry musel ze hry Senderos, který se ve vlastním obranném zákroku sám zranil. Nahradil ho obránce Herthy Von Bergen.

Dvě minuty před poločasem přišel výborný nákop Ramose na Villu, ten sice celou akci trochu zbrzdil, ale poté našel volného Iniestu, jehož střela však neměla gólové parametry. Krátcé poté se ve vápně opět objevil David Villa, ale ani jeho oblouček nemířil mezi tři tyče Benagliovy svatyně. První poločas tak skončil bez branek.

Na začátku druhého poločasu, konkrétně v dvaapadesáté minutě, přišel šok pro všechny španělské fanoušky. Eren Derdiyok si to neohroženě namířil do vápna a jeho srážky s Piquem využil Gelson Fernandez, který svou střelou otevřel skóre tohoto zápasu. V 61. minutě přišla velice dobrá přihrávka za obranu od Xaviho, ale Davidu Villovi k míče chyběl o jeden krok více než Benagliovi a švýcarský brankář vyšel z tohoto souboje vítězně.

Dvě minuty nato reagoval Vicente del Bosque dvojitým střídáním - Torres nahradil Busquetse a Navas přišel za Silvu. Velmi dobrou střelu ukázal Iniesta po hodině hry, když obstřelil švýcarského brankáře. Bohužel pro Španěly obstřelil i brankovou konstrukci. V sedmdesáté minutě se po rohovém kopu na hranice velkého pokutového území dostal ke střele Xabi Alonso a skvělým projektilem orazítkoval břevno Benagliovy branky.

V 75. minutě mohlo být o osudu celého utkání rozhodnuto. Derdiyok si to opět namířil skrz španělskou obranu, prokličkoval se přes Piqueho s Puyolem, ale bohužel pro švýcarský výběr jeho zakončení trefilo jen tyčku, ani následná dorážka tohoto útočníka a Huggela branku nepřinesla. Od poslední desetiminutovky se dalo čekat, že poroste španělský tlak. Byli to však spíše Švýcaři, kteří využívali otevřených prostor a zkoušeli chodit do rychlých brejků. Mistrům Evropy chyběla větší lehkost a možná také větší agresivita v soubojích.

Možná také proto překvapivě prohráli své první utkání se Švýcarském 0:1 a potvrdili tak, že světové šampionáty nejsou tak úplně jejich gustem.

Autor: Michael Künzel

Komentáře (1165)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele