play off - o 3. místo
10.07.2010 20:30 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Německo porazilo Uruguay a potřetí v řadě bere medaile

Svěřenci Jogiho Löwa dovolili Uruguaycům obrat, aby pár minut před koncem zaslouženě vrátili misky bronzových vah na svou stranu. Po asijském stříbru a domácím bronzu tak přichází třetí medaile v řadě, znovu bronzová. Uruguay ovšem pojede domů jako největší překvapení celého turnaje.

Přitom po bronzu sahali pět minut právě oni. Jenže rychlý vyrovnávací gól znamenal parádní ofenzivní bitvu, ve které své kvality přeci jen ukázali favorizovaní Němci.

Přes počáteční menší aktivitu se k první šanci dostali v sedmé minutě zástupci amerického kontinentu. Forlánův přímý kop zastavil Cacau rukou a nejlepší střelec Uruguaye tak dostal možnost reprízy o devět metrů blíže branky. Ani to mu nepomohlo trefit vzdálenější horní růžek.

Brzy poté měl blízko ke skórování Friedrich, když po rohu od Özila hlavičkoval z malého vápna do břevna. Následná pohotová dorážka Müllera skončila pouze na Godínovi. Přesto se ještě v úvodní dvacetiminutovce Němci prosadili. Schweinsteiger měl několik metrů před vápnem prostor pro střelu. Napřáhl a ranou doprostřed branky donutil Musleru pouze k vyražení míče před sebe. Kamenná obrana pak s rukou nad hlavou jen pozorovala, jak Müller snadno doráží za bezmocného brankáře - 0:1.

Ve 26. minutě ještě Cavaniho patičku po rohu vykopl Freidrich, ale po dvou minutách už uruguayský talent skóroval. Pérez ukradl míč Schweinsteigerovi, Suárez následně pobídl přihrávkou do běhu právě Cavaniho, a ten střelou v pádu poslal míč podél Butta k protější tyči - 1:1.

Déšť sužoval celý poločas, možná i proto se jen těžko hledala nějaká aktivita od obou celků. Až čtyři minuty před koncem se po skvělé kolmici dostal do tutové šance Suárez, ale vzdálenější tyč přízemní ranou minul. Když na druhé straně Scheinsteiger netrefil přímý kop dle svých představ, šlo se do šaten za nerozhodného stavu.

Už po třech minutách mohla Uruguay zcela zvrátit vývoj utkání, když se Cavani znovu dostal za obranu. Pozorný Butt stihl míč dříve, jenže ho neuklidil do bezpečí. Úspěšný střelec Uruguaye tak mohl přihrát Suárezovi, kterého excelentním zákrokem vychytal německý brankář.

Ovšem přišla 52. minuta a skvělá narážečka Arévala se Suárezem, prvně jmenovaný pak svým centrem našel na vápně Forlána, který úžasným volejem poslal míč do země a především přes Mertesackera k bližší tyči za bezmocného Butta - 2:1.

Odpověď byla blesková. Už po pěti minutách centroval na malé vápno Boateng, Fucile ani Muslera na míč nedosáhli a překvapený Jansen hlavičkoval do prázdné branky - 2:2.

Oba týmy najednou byly pokropeny živou vodou. Özil zazdil rychlý brejk kličkami, Suárez střelou z dálky nechal vyniknout letícího Butta, který dokázal zasáhnout i tváří v tvář Forlánovi. Na druhé straně nezaháleli Cacau a Schweinsteiger, branku minuli. Lepší přesnost ukázal po vniknutí do vápna Kießling, ten ale pro změnu namířil přesně do Muslery.

Ale německá touha po vítězství byla odměněna osm minut před koncem. Po chaosu ve vápně způsobeným nebezpečným centrem z rohu nedokázal odkopnout kapitán Lugano a Khedira pohotovou hlavičkou skóroval. Muslera se mohl natahovat sebevíc. Kießlingovi pak nemuselo tolik vadit, když z penalty, nikým netísněn, přestřelil. Minutu po avizovaném nastavení mohl vykřesat naději Forlán, jenže z přímého kopu rozezvučel pouze břevno.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (622)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele