play off - čtvrtfinále
05.07.2014 18:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Argentina udolala Belgii a může dál snít o útoku na zlato

Argentina díky parádnímu zásahu Higuaína ze samého úvodu zápasu dál nechává žít sen o jihoamerickém finále mistrovství světa. Belgičané se svým nervózním projevem sotva mohli vyzrát na propracovanou defenzívu soupeře, jejich čas na velký úspěch tak zatím nepřišel.

Jihoameričani věděli moc dobře, že na svého soupeře musí nastoupit bez bázně a hany, což také udělali a velmi rychle za to byli odměněni. Přihrávku Di Maríi tečoval nešťastně Vertonghen na vápno, kde se bez rozpaků napřáhl Higuaín a nechytatelnou ranou k tyči otevřel skóre už v osmé minutě.

Rudým ďáblům se nad očekávání zamotávaly nohy a lehce tak přicházeli o míč. Právě Vertonghenův centr do šestnáctky s jediným útočníkem byl i tak ojedinělým pokusem, jenž se alespoň přiblížil Romerovi. Ten se musel předvést až ve 26. minutě, to napřáhl z dvaadvaceti metrů De Bruyne a nepříliš dobře mířené střele dal výraznou razanci.

Brankový náskok zdál se býti svěřencům trenéra Sabelly dostačující a svou pasivitou s občasnými kolmicemi, které hasil pozorný Kompany, obrazu hry mnoho krásy nepřidali. A pro fotbal mohlo být hůře ve 40. minutě, kdy Messi vybojoval přímý kop uprostřed hřiště jen krok od vápna, sám pak ale netrefil branku a vzápětí si musel pořádně oddechnout, když po centru Vertonghena hlavičkoval Mirallas těsně vedle bližší tyče.

Přestávka překvapivě prospěla Jihoameričanům, kteří si konečně šli pro pojišťující trefu, přes časté obléhání šestnáctky měl však největší šanci Higuaín z rychlého protiútoku v 55. minutě, kdy hravě vyškolil Kompanyho, vlétl do vápna a tváří v tvář brankáři napálil svůj projektil do břevna.

Nemastní neslaní Belgičané se poprvé v druhém dějství ozvali až po čtvrthodině, na centr k malému vápna od Vertonghena naskočil Fellaini a hlavičkou mířil pár decimetrů nad branku. Pět minut poté si zase přízemní centr tečoval k bližší tyči Garay, jehož před pranýřem zachránil rychlý Romero.

Ten se už zbylých třicet minut zrovna nenadřel, marná snaha Evropanů končila nepřesnými centry, ofsajdy, útočnými fauly, prostě čímkoliv, co jen mohlo zmařit akci ještě před finální fází. To samozřejmě mělo nešťastný dopad na celkový dojem, jenž nedokázali zvednout ani střídající Lukaku s Mertensem, ani závěrečný vabank.

Argentinci, s velkým přehledem plnící taktické náležitosti do puntíku, si mohli dojít ještě pro hezčí dárek ve čtvrté minutě nastavení, kdy všem unikl už na půlící čáře Messi, své prokletí jménem Courtois však ani tentokrát neprolomil. Belgický brankář přesto odcházel po jediné puštěné ráně s hlavou v dlaních.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (846)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele