play off - osmifinále
01.07.2014 18:00 CET
1 : 0
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Di María v prodloužení vystřelil postup Argentině

Strhující závěr prodloužení poslal do čtvrtfinále Argentinu, která díky brance Ángela Di Maríi ze 118. minuty zvítězila nad Švýcarskem 1:0. Vzhledem k jasné převaze z většiny uplynulého zápasu šlo o zaslouženou branku, ovšem Švýcaři se nevzdali, a nebýt smůly při Džemailiho natrefené tyčce, ještě by stihli vyrovnat.

Jako všechna předchozí osmifinále, i to sedmé v pořadí mělo pomalý opatrný rozjezd. Argentinci jako jasný papírový favorit od začátku dominovali na míči, švýcarská obrana si zase přesně plnila to, čím ji takticky vybavil zkušený Ottmar Hitzfeld. Po nevýrazné pětadvacetiminutovce platonického tlaku Albiceleste pak přišlo první velké pozdvižení, ovšem na druhé straně. Rohového kopu Švýcaři využili k zpětné přihrávce na Xhaku, jehož přízemní ránu do protipohybu však Romero brilantně vyrazil.

Argentinci okamžitě kontrovali ranou Lavezziho a především následným rohovým kopem, kde Garayovi k uklizení centru Di Marii do sítě chyběly jen centimetry. Následovalo opět desetiminutové hlušší období, které prořízl Drmićův únik po perfektní přihrávce Shaqiriho. Romero sám v danou chvíli zaspal a vyběhl jen na půl cesty, jenže místo toho, aby toho Drmić využil, pouze jemným obloučkem přihrál argentinskému brankáři míč do náruče. A vždy to byly švýcarské šance, které jinak skomírající tempo krátkodobě oživily a přinutily hrát aktivně i soupeře. Přesto první poločas skončil bez branek, stejně jako čtyři předchozí duely v Brazílii.

Po změně stran se opět brzké aktivity ujali Argentinci. Z rohových kopů ani dalších standardních situací však nic nevyválčili a finální fázi nechali na svém soupeři, který hrozil z rychlých protiútoků. Hrálo se ve vysokém tempu, oběma celkům se nedá vytknout aktivita, jenže kvalitním výkonem navzájem vymazávali své přednosti a finální fáze nevycházela ani jednomu. Důkazem budiž Rojova rána z úhlu nebo Di Maríovy průniky zprava, které končily buď nepovedeným centrem, nebo zablokovanou střelou.

Až v dvaašedesáté minutě se připomněl i hrotový útočník Argentiny, Gonzalo Higuaín. S jeho hlavičkou mířící pod břevno si však Benaglio poradil, jelikož šla téměř přesně do středu branky. Čím dál víc však byla patrná dominance ze strany Albiceleste, zatímco švýcarských brejků ubývalo a ubývalo. Čím dál větší převahu argentinského středu se Ottmar Hitzfeld pokusil zneutralizovat nasazením Gelsona Fernandese za nevýrazného Xhaku. Argentinský tlak však pokračoval.

Dvaadvacet minut před koncem se po odvráceném centru Roja dostal k ráně zpoza šestnáctky Lionel Messi a Benaglio si musel pořádně oddychnout, že při jeho ráně těsně nad nemusel zasahovat. V pětasedmdesáté minuty se mohl stát hrdinou střídající Palacio, jehož našel v šestnáctce přesným centrem Messi, jenže střelec milánského Interu ve hře hlavou selhal a minul branku. Přesto se zdálo, že úvodní branka modrobílých visí ve vzduchu. Ani Lionel Messi po dalším špičkovém průniku však na výtečného Benaglia nevyzrál a i Palacio z dorážky v chumlu hráčů nestihl uspět.

Když pak ani těsně před vypršením základní hrací doby nepřinesl Argentině gólovou radost Messiho bezchybný průnik přes tři soupeře, a na opačné straně při výjimečné šanci Švýcarska selhal v zakončení hlavou Schär, dospělo utkání do prodloužení. V něm pokračoval argentinský tlak, který tentokrát pramenil z dobře zahraných standardních situací. Ve všech třech případech z první pětiminutovky ovšem Benaglio obstál a držel zemi helvetského kříže nad vodou.

V závěru první nastavované čtvrthodiny překvapivě ožili i Švýcaři a najednou to byli oni, kdo technickými finesami drželi míč na kopačkách a zatlačili soupeře na vlastní polovinu. Bezbrankový stav přesto zůstával stále stejný. Příchod 109. minuty osvěžil svou prudkou ranou Ángel Di María, jenže i tentokrát byl Benaglio na přední tyči včas. Aktivní křídelník Realu Madrid pokračoval ve střeleckých hodech i nadále, při obou následných pokusech však míč do branky nenasměroval.

Na pokutové kopy však nakonec nedošlo. Nebyl to nikdo jiný než Lionel Messi, kdo převzal míč dobrých pětatřicet metrů od branky, nechal za sebou několik Švýcarů navzdory tomu, že jej snažili zastavit za cenu faulu, a předložil již na hranici šestnáctky míč ideálně ke střele Di Maríovi. Ten svou jedenáctou ranou zápasu protrhl střeleckou smůlu a poslal přízemní ranou na zadní tyč Albiceleste do vedení.

Stále však nebyl konec, rozhodčí nastavil rovnou tři minuty a Švýcaři okamžitě přitlačili soupeře do vlastní šestnáctky. Zvláště po přímém kopu Shaqiriho byl ohromně blízko vyrovnání Džemaili, když hlavou z výtečné pozice trefil tyč, míč se od ní odrazil zpět do jeho nohou a odkutálel se těsně do zámezí. A na hraně samotného nastavení ještě rozhodčí nařídil po faulu Garaye přímý kop ze sedmnácti metrů přímo na středu hřiště. Všichni Argentinci se naskládali do zdi a očekávali, co Švýcaři ve 125. minutě vymyslí. Shaqiri však trefil jen zeď a rozhodčí následně odpískal konec utkání. Neuvěřitelný závěr zápasu přinesl drama, které nakonec Argentině přineslo postup do čtvrtfinále, byť s odřenýma ušima.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1185)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele