základní skupiny - skupina B, 2. kolo
18.06.2014 18:00 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Nizozemci přestříleli Austrálii 3:2 a jsou na dosah postupu

Nebyla to tentokrát nikterak přesvědčivá výhra, Oranjes se proti outsiderovi skupiny B z Austrálie pořádně natrápili. Přestože však po většinu zápasu byli svým soupeřem přehráváni, nakonec slaví tříbodový zisk, o němž rozhodl rozdílovou brankou střídající Depay. Nizozemci zůstávají stoprocentní a výrazně se přiblížili postupu, Australané naopak do osmifinále neproniknou.

Oranjes se řídili heslem, že vítězná sestava se nemění, a tak kouč van Gaal na trávník poslal totožnou zahajovací jedenáctku, která v úvodním klání rozprášila rozdílem třídy španělské mistry světa. Jenže Nizozemci na svůj výkon hlavně ze druhé půle prvního utkání nenavázali, naopak se poměrně výrazně zatáhli a překvapivě přenechali všechnu iniciativu Australanům.

Ti se však své nově nabyté role zhostili s bravurou, hráli velmi aktivně a svého soupeře evidentně přehrávali. Přesto to byli právě Nizozemci, kdo se ve dvacáté minutě dostal do vedení. Nedůrazu Wilkinsona v osobním souboji využil Robben, místo přihrávky na volného van Persieho volil individuální postup a udělal dobře, prošel totiž až do šestnáctky, kde podél těla vybíhajícího gólmana Ryana zasunul míč do sítě a otevřel skóre zápasu.

Australané ovšem na vyrovnání čekali pouze několik sekund. Pak se odražený míč dostal k McGowanovi, ten okamžitě směřoval svůj centr do pokutového území, kde si na zadní tyči balón našel Tim Cahill a svým dokonalým volejem levačkou, který se ještě odrazil od břevna a až poté si to nasměroval za brankovou čáru, poslal svou důraznou pozvánku do soutěže o nejkrásnější gól turnaje.

Tyto dva momenty utkání konečně výrazněji nastartovaly, už za chvíli mohli Nizozemci znovu vést po hlavičce Vlaara, ten však po rohovém kopu zamířil nepřesně. Po půlhodině hry měli obrovskou šanci i Socceroos, když po pravé straně svým typickým způsobem utekl Leckie, naslepo poslal míč pod sebe a dobíhající Bresciano se mohl chytat za hlavu, když levačkou z ideální pozice těsně přestřelil.

Ani po pauze se obraz hry nijak nezměnil, a tak o zajímavé situace nebylo nouze. Zpoza šestnáctky zajímavě k bližší tyči pálil Sneijder, Ryan si však s jeho projektilem poradil a vyrazil ho na roh. Ve dvaapadesáté minutě Australané poprvé vystřídali, když na trávník namísto Bresciana přišel Bozanic. A ten se už o minutu později přičinil o velice důležitý moment zápasu, svým centrem totiž trefil ruku Janmaata a Socceroos dostali příležitost zahrávat pokutový kop. K jeho exekuci se postavil kapitán Jedinak, poslal Cillesena na opačnou stranu a poslal Austrálii poprvé na šampionátu do vedení.

Jenže ani tentokrát na sebe odpověď druhé strany nenechala dlouho čekat. Uběhly jen další čtyři minuty, než střídající Depay chytrým pasem našel na hranici ofsajdu číhajícího van Persieho, který už následně jen potvrdil svou pověst zabijáka a nekompromisní střelou pod břevno opět srovnal krok.

Rozhodující moment celého utkání nakonec přišel v osmašedesáté minutě. To nejprve Vlaarovu hrubku využil Bozovic, Oar pak ještě hledal v tutové pozici postaveného Leckieho, jenže mu poslal velmi složitou přihrávku a Leckieho zakončení hrudníkem z okolí penaltového bodu trefilo pouze prostor, kde se zrovna vyskytoval gólman Cillesen. A Nizozemci hned z protiútoku zasadili Australanům finální úder. Z velké dálky napřáhl Depay, míč ještě ve vzduchu zaplaval a nakonec skončil až v síti ne zrovna jistě zasahujícího Ryana.

Oranjes i nadále hrozili z protiútoků, jeden takový po sklepnutí od van Persieho zakončoval zblízka de Jong, Ryan si však tentokrát připsal brilantní zákrok. Australané se snažili, mohutně na svého favorizovaného soupeře doráželi a sahali po bodu, třetí gól už ovšem nepřidali a po porážce 2:3 sice mohli odcházet z trávníku s hlavou vztyčenou, ovšem zároveň i s takřka stoprocentní jistotou, že se do osmifinále nepodívají. To naopak Oranjes už pomalu mohou začít střádat plány na vyřazovací boje, připsali si i druhé vítězství na turnaji a jsou prvním šestibodovým celkem šampionátu.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (668)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele