play off - osmifinále
28.06.2014 18:00 CET
1 : 1
3:2 pen.
(1:1, 1:1)

Reportáž

Brazilci zdolali na penalty Chile a jsou ve čtvrtfinále

Hned první osmifinále mistrovství světa, souboj Brazílie a Chile, nabídlo nevídané drama, po remíze 1:1 zápas nenašel vítěze ani v prodloužení, a tak se šlo až do penaltového rozstřelu. V něm oba týmy chybovaly, nakonec se ale po konečném skóre 3:2 radovali domácí Brazilci...

Brazilský trenér Scolari poslal na hřiště už od úvodní minuty Fernandinha, jenž ve středu pole nahrazil nevýrazného Paulinha. To Chilané nastoupili ve stejné sestavě, ve které vítězně zvládli první dva zápasy šampionátu, tedy i s navrátilcem Arturo Vidalem. A na trávníku se tedy děly věci...

V šesté minutě dostali Brazilci k dispozici první rohový kop, Chilané ho odvrátili jen k za vápnem číhajícímu Marcelovi, ten ještě šikovně obelstil napadajícího protivníka a technicky vystřelil, branku Brava ovšem těsně minul. Chile zareagovalo pozoruhodně podobným pokusem Díaze, který rovněž Césara k zákroku nepřinutil.

Kanárci byli od začátku aktivnější a když Neymar rozběhal nakopnuté koleno a vrátil se zpět na hřiště, hned na sebe výrazně upozornil nebezpečným úprkem kolem Silvy, místo zakončení ale volil další kličky a akci nakonec zadrbal. V osmnácté minutě už ale šla Brazílie do vedení, to když Neymar odcentroval od rohového praporku, Thiago Silva prodloužil míč na zadní tyč a nešťastný Gonzalo Jara si v souboji s Davidem Luizem srazil míč do vlastní sítě.

Uběhlo však pouze čtrnáct dalších minut a opaření Chilané z ničeho nic dostali jako na zlatém podnose možnost vyrovnání. A nepohrdli, Hulk totiž vyrobil hrubku v blízkoti své vlastní šestnáctky, Vargas okamžitě našel před bránou Alexise Sáncheze a ten přesnou střelou ke vzdálenější tyči srovnal.

Chilanům vstřelený gól vlil novou krev do žil, byli to ale Brazilci, kdo mohl znovu jít do vedení. Neymar si šikovně vyměnil míč s Oscarem, naběhl si na jeho nadýchaný centr a hlavičkoval přesně do protipohybu Brava, naštěstí pro Chile však míč na cestě do brány ještě stačil ramenem tečovat Silva a odklonil ho těsně mimo.

A to ještě nebylo z brazilské strany před přestávkou všechno, Freda ale při zakončení včas vyrušil Medel a balón pak zamířil nad břevno, Dani Alvés pak už sice trefil vymezený prostor, jeho parádní dalekonosnou střelu ale pro změnu vyškrábl zpod horní tyče skvělým zákrokem Bravo. V samém závěru úvodního dějství pak ještě málem využil další chybné brazilské rozehrávky Aránguiz, zakončit ale nedokázal.

Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu, což se brzy po návratu z poločasové přestávky pokusil změnit Fernandinho, zpoza šestnáctky ale minul. V pětapadesáté minutě zažil stadion v Belo Horizonte druhou erpuci nadšení, v tomto případí jí ale okamžitě následovalo hrobové ticho. Hulk totiž sice dopravil míč do sítě, skvěle pískající angličtí arbitři v čele se zkušeným Howardem Webbem si však už při zpracování všimli dotyku míče s rukou brazilského útočníka a gól tedy neuznali.

Chile bylo hodně aktivní, Neymara ve druhé půli skvěle vymazalo ze hry a samo mělo obrovskou možnost jít poprvé do vedení, po krásné kombinaci pálil z vyložené pozice Aránguiz, Julio César však vytáhl fantastický reflexivní zákrok a uchránil domácí tým ve hře. Hrál se velmi zajímavý fotbal, přičemž šance měly oba týmy. Tu brazilskou střídající Jô, na něhož už pomalu zívala poloprázdná branka, těsně před ním ovšem stačil míč lehce tečovat Mena a to zapříčinilo na první pohled hrozivě vyhlížející Brazilcovo promáchnutí.

Neymar pak hlavičkoval jen do středu chilské svatyně, Hulka v obrovské šanci zase úžasným reflexem vychytal Bravo. No a tak se hned v prvním osmifinálovém utkání letošního mistrovství světa šlo do prodloužení... V něm byli Brazilci aktivnější, Jô ale při snaze o zakončení uklouzl, Oscarova hlavička zase byla příliš slabá. Hulk zkusil své štěstí z velké dálky a vypálil velmi tvrdě, Bravo však byl na zemi včas.

Když už to vypadalo, že aktéry zápasu už nemůže od penalt nic zastavit, měl na kopačce rozhodnutí Chilan Pinilla. Ten si ve sto dvacáté minutě šikovně narazil s Alexisem, tvrdě vypálil a jen se smutkem v očích sledoval, jak míč naráží do břevna a od něj se vrací zpět do hřiště. Rozhodnout tedy musel až penaltový rozstřel.

David Luiz v poklidu překonal Brava, zatímco Pinilla vzápětí trestuhodně selhal, napálil uprostřed brány přesně Césara a Brazílie byla na koni. Jenže jen několik vteřin, tedy než Willian sice poslal chilského brankáře na opačnou stranu, jenže branku vůbec netrefil. Drama ale pokračovalo. Alexisovu umístěnou střelu u své pravé tyče lapil César, Marcelo naopak s obrovskou dávkou štěstí Brava překonal. Aránguiz nevídaným bodlem tentokrát nedal brazilskému gólmanovi šanci. Protože pak ale Bravo vychytal největšího nešťastníka dnešního zápasu Hulka a Díaz proměnil, bylo před pátou sérií srovnáno. Všechna pozornost pak byla upřena na Neymara, ten však zachoval chladnou hlavu a dal Brazílii výhodu. Gonzalo Jara musel proměnit, aby udržel Chile ve hře, trefil ovšem jen levou tyč a poslal domácí celek do čtvrtfinále světového šampionátu!

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1150)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele