play off - čtvrtfinále
04.07.2014 22:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Brazílie je po těsném vítězství nad Kolumbií v semifinále

Brazilská reprezentace bude na domácím světovém šampionátu bojovat o nejvyšší příčky. V dnešním napínavém čtvrtfinálovém duelu vyhrála 2:1 nad Kolumbií a stala se druhým účastníkem semifinále. V úterý v Belo Horizonte se tak Scolariho svěřenci utkají s výběrem Německa...

Brazilci vstoupili do utkání velmi aktivně a z jejich tlaku nakonec vedla brzká vedoucí branka. V úvodních minutách si domácí výběr dokázal vytvořit několik nebezpečných standardních situací. První střelu směrem k Ospinovi vyslal v 5. minutě Neymar, který mířil těsně vedle pravé tyče kolumbijské branky. Nicméně o dvě minuty později dokázala Brazílie skórovat z rohového kopu.

Ten zahrál Neymar na přední tyč, odkud míč propadl až k volnému Thiagu Silvovi, který s přehledem zakončil do odkryté svatyně. Po deseti odehraných minutách zahrozil na druhé straně Cuadrado, ovšem jeho pokus letěl mimo tři tyče. O deset minut později mohl zvýšit vedení Brazílie nejprve Hulk, ovšem toho Ospina dokázal vychytat a následně si kolumbijský brankář poradil také s dorážkou Oscara.

Po necelé půlhodině hry zahrozil Hulk znovu po skvělém pasu Marcela, z jeho přízemní střelou si dokázal Ospina jistým zákrokem poradit. Kolumbijskému výběru se až do konce úvodního dějství nedařila rozehrávka, i když opticky byl u míče častěji než soupeř. Nebezpečnější však byli Brazilci, minutu před přestávkou mířil z hranice pokutového území zhruba z osmnácti metrů těsně nad vzdálenější roh Neymar.

Po změně stran nenastala žádná změna a Brazílie měla lehce navrch. V úvodní čtvrthodině nebyla ani jedna branka výrazněji ohrožena, za zmínku snad stojí pouze Guarínova střela těsně nad. Kolumbie srovnala v 65. minutě zásluhou Yepese, jenže po centru z levé strany byl odmávaný i odpískaný ofsajd a gól tak nemohl být uznán.

O nádherný okamžik se postaral v 69. minutě David Luiz z přímého volného kopu. Ten napřáhl z hodně velké dálky a po kroucené střele zapadl míč přímo do horního růžku, Ospina si na míč jen lehce sáhl - 2:0. O pět minut později mohl definitivně rozhodnout Neymar, jeho technický pokus zhruba z dvaceti metrů šel zhruba o půl metru vedle vzdálenější tyče. Utkání se zdramatizovalo v 78. minutě, kdy brankář Júlio César podrazil ve vápně Cuadrada a sudí nařídil pokutový kop.

Brankář César měl být podle pravidel zřejmě vyloučen, ale dostal pouze žlutou kartu. Následnou penaltu s velkým přehledem proměnil James Rodríguez. V závěrečných minutách Kolumbie tlačila a měla mírný tlak, ovšem její sympatický výkon už na vyrovnání nestačil a s Německem se tak v semifinálovém duelu utká Brazílie.

Autor: Viktor Sandev

Komentáře (1024)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele