základní skupiny - skupina A, 2. kolo
17.06.2014 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Brazílie s Mexikem remizovala bez branek

Brazílie ve svém druhém vystoupení na domácím mistrovství světa nedokázala vstřelit gól Mexiku, které rovněž ani jednou nerozvlnilo síť. Oba týmy nyní mají v základní skupině A po čtyřech bodech a mají náskok před Chorvatskem a Kamerunem.

Celky Mexika i Brazílie ve svých prvních zápasech zvítězily, ale minimálně domácí příliš nepřesvědčili. Dnes večer se ve Fortaleze utkaly za účelem napravit svou reputaci a samozřejmě dodat svým postupovým ambicím reálné obrysy. K tomu měla na Estádio Plácido Aderaldo Castelo pomoci domácím tradiční sestava, v níž chyběl pouze zraněný Hulk.

Hvězdní hráči Seleçãa začali přinejmenším trochu ospale. Mexičané vypadali zejména při napadání velmi živě až agresivně, což Brazilce zaskočilo. Taktika Mexika slavila úspěch tím, že se Brazilci příliš často na polovinu soupeře nedostávali. V začátku utkání je navíc hodně zlobila kombinace a zpracování míče. Problém pro Mexičany nastal ve chvíli, kdy měli tvořit hru, protože silná záložní formace Brazílie se poctivě vracela.

Fred se rozhodl, že umlčí své kritiky. Po zajímavé "šajtli" od Oscara využil zaváhání Aguilara a lehce tečoval míč. Brankář Ochoa ale mohl být relativně v klidu, protože se zkušený forvard nacházel v ofsajdovém postavení. Přesto se ale v dalších minutách Brazilci chopili aktivity a přidali na agresivitě. Občas se to projevilo fauly (v případě Marcela), ale stále častěji se Brazilci dostávali do blízkosti Ochoovy brány. Problém spočíval v aktivitě, či spíše pasivitě křídelních hráčů Ramirese a Oscara, kterým se příliš běhat nechtělo.

Po delší době se do akce dostali Mexičané, ale Peralta se v pokutovém území zamotal do vlastních kliček. O trochu lépe se dařilo Hectoru Herrerovi, který dostal trochu prostoru a skvěle vypálil. Julio Cesar s vypětím všech sil vytěsnil míč nad břevno. Rafael Márquez sice velmi dobře bránil a pozičně reagoval na útoky soupeře, ale ani jeho schopnosti nestačily na náběh Neymara. V konfrontaci současné s minulou hvězdou Barcelony zvítězil právě Brazilec, který si naběhl na centr Daniho Alvese. Ochoa ale výtečně přečetl situaci a skočil k tyči!

Během posledních tří zápasů Brazilci vždy Mexiko porazili a dokonce od něj ani neinkasovali. Jednoznačně vypadající skóre 11:0 ve prospěch Kanárků ale v prvním dnešním utkání nenavýšilo. Brazilcům chyběla rychlost i kreativita, kterou měl na hřiště vnést Bernard. Téměř ihned se mu podařilo nebezpečně střílet, podruhé hledal již méně úspěšně Neymara. Ten jen sledoval, jak Herrera na druhé straně zasekl míč a táhlou ranou vyzkoušel pozornost Julia Cesara. Obdobně se do zakončení dostal Neymar, ale jeho přímý volný kop zamířil těsně vedle tyče.

Dvacet minut před koncem utkání se Kanárci dostali do obrovské šance, protože mladý talent z Doněcku Bernard proběhl kolem postranní čáry a našel v pokutovém území Neymara. Hvězda z Barcelony si zpracovala míč do protipohybu soupeře a vypálil. Jedničkou mezi třemi tyčemi Mexika je již delší dobu Ochoa, jehož tržní cena i důležitost pro tým stoupaly s každým zákrokem.

Nutno podotknout, že pokud chtěl Fred napravit svoji reputaci, dnes mu jeho comeback naprosto nevyšel. Po hodině hry loudavým stylem opouštěl hřiště a od Scolariho si zřejmě nevyslechl nic pozitivního. Stejně se vedlo také obráncům Mexika, kteří nechali trestuhodně osamoceného Thiaga Silvu. Někdejší hráč AC Milán si skvěle naskočil na centr ze strany, ale ze čtyř metrů napálil tvrdou hlavičkou míč jen do brankáře Ochoy!

Krásný moment si připsal na své konto také Julio Cesar, na kterého po rychlém kontru mířil Jimenéz. Zkušený Brazilec ale výtečně vyrazil míč do bezpečí. Sudí Çakir nakonec kromě několika karet nebyl svědkem žádného gólu, ale rozhodně se nudit nemohl. Největší hvězdou zápasu se stal především brankář Ochoa, železná zeď svého týmu.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1082)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele