play off - semifinále
08.07.2014 22:00 CET
1 : 7
(0:5)

Reportáž

Je to vůbec možné? Německo zostudilo Brazílii sedmi góly!

Poprvé od září 1975 Brazílie prohrála soutěžní zápas na domácí půdě, a že to stálo za to. Němci totiž Kanárkům uštědřili neuvěřitelný debakl 7:1 a velmi lehce postupují do finále. Jedním zásahem k této nadílce přispěl i Miroslav Klose, jenž se tak stal s šestnácti góly historicky nejlepším střelcem na mistrovstvích světa. Symbolicky za sebou po dnešku nechal brazilskou legendu Ronalda.

V základních sestavách obou týmů jsme se nedočkali žádného většího překvapení. Němci nastoupili v navlas stejném složení jako ve čtvrtfinále s Francií a Brazilci se navzdory spekulacím neuchýlili k žádné změně rozestavení. Zraněného Neymara nahradil Bernard, kapitána v karetním trestu Thiaga Silvu zastoupil po Luizově boku Dante. Při rozehrávce Kanárků však přece jen byla patrná taktická změna - Luiz Gustavo se postavil bok po boku stoperům a krajní beci Maicon s Marcelem číhali vysunutí na stranách.

Úvodní minuty opanovali v bouřlivé atmosféře Brazilci, ovšem Hulkův centr do odkryté šestnáctky zvládnul lapit Neuer. Už po pěti minutách hry se ovšem čím dál více začínali dostávat ke slovu i Němci, jejichž útoky byly až nečekaně přímočaré a svižné, jaká to změna oproti všem jejich dosavadním zápasům na šampionátu. Záhy to přineslo celou nůši ovoce. V nebezpečné pozici ještě Khedira pálil jen do Kroose, jenže v jedenácté minutě se již Němci dočkali. Po Kroosově rohu nechala brazilská defenziva trestuhodně neobsazeného Thomase Müllera, jenž z voleje placírkou bez sebemenších potíží uklidil míč do sítě kolem bezmocného Césara.

Stejně jako proti Francii se tak Löwovi svěřenci ujali po standardní situaci brzkého vedení a byli rázem na koni. I publikum okamžitě pořádně ubralo na decibelech, které se snažil znovu nasbírat David Luiz, jenž i z pozice stopera rozehrával nejnebezpečnější akce svého týmu. Ve všech případech však byl adresátem kvalitních přihrávek stopera PSG Hulk, jehož pokaždé finální přihrávka zradila. Když už to nešlo herně, zkoušel si Marcelo po nadějném průniku do šestnáctky vymodlit penaltu při čistém zákroku Lahma, neúspěšně.

Jakkoli se Kanárkům nedala od úvodních minut upřít snaha, kvalita v útočné třetině hřiště viditelně scházela. Fred se stejně jako během celého šampionátu sotva dostal k míči, Hulkovy přihrávky pravidelně nacházely kopačky soupeře, zatímco Němci byli vepředu efektivní až běda. Stačila jim jediná nepřesná přihrávka Marcela, kterou vypíchl před Fernandinhem Kroos, posunul míč do šestnáctky rozhozené obrany Seleçaa, kde Müller nezištně předal míč Klosemu a ten nadvakrát překonal Césara - 2:0. Pro německou legendu navíc šlo o jedinečný milník - šestnáctou trefou se osamostatnil symbolicky od Ronalda na čele historických tabulek!

Ani to však Němcům nestačilo. Neuběhlo ani pětadvacet minut a skóre bylo již neuvěřitelných 4:0. Dvakrát se totiž v rozmezí jediné minuty prosadil Toni Kroos, nejprve po Lahmově propadnuvším centru z prvního doteku krásně k Césarově pravé tyči a poté takřka okamžitě po rozehrání sám získal míč ve středu hřiště, narazil si s Khedirou a zatímco Brazilci jako tréninkové kužely přihlíželi, uklidil míč do poloprázdné branky.

O vítězi rázem nebylo pochyb a zděšené publikum se v mnoha případech neubránilo slzám. Když pak v devětadvacáté minutě přidal pátý gól Německa Khedira po kombinaci s Özilem, asi by Kanárci nejraději zalezli okamžitě do šatny. Místo toho je čekalo utrpení v podobě dalších patnácti minut prvního poločasu, což ovšem mnozí již neviděli, protože se zvedli ze svých sedaček a raději stadion předčasně opouštěli. Němci v poklidu kombinovali a nadále se tlačili dopředu, jako by jim pět zásahů ze sedmi střel nestačilo. Özilův přímý kop mířil příliš vysoko a další německé útoky již postrádaly tu chirurgickou přesnost, jakou se prezentovali v předchozích pěti případech. Do šaten se tak odcházelo za sotva uvěřitelného stavu 5:0.

Po změně stran na hřiště nakoukly hned tři nové tváře z lavičky náhradníků. Luis Felipe Scolari stáhnul Hulka s Fernandinhem, jež nahradili Ramires a Paulinho. Na německé straně pravděpodobně pro jistotu za rozhodnutého stavu trenér Löw učinil rozhodnutí pošetřit Matse Hummelse a nasadil Pera Mertesackera. Podle očekávání se Kanárci chopili iniciativy, aby co nejvíce zmírnili nastalý debakl, a málem se jim to hned šest minut po začátku druhé půle zásluhou Oscara povedlo. Záložník Chelsea však v hloubi vápna ze skvělé pozice pouze trefil Manuela Neuera a stav 5:0 přetrvával i nadále.

Stejně si pak počínal i Paulinho, jenž Neuera nepropálil ani nadvakrát. Německý brankář jen potvrzoval, že je jasným favoritem na zisk Zlaté rukavice pro nejlepšího gólmana šampionátu, ani za takovéhoto vedoucího stavu neztratil nic ze své koncentrace a frustroval soupeře špičkovými zákroky. Poté však brazilský tlak opadnul, Němci po krátkodobém lapsu v koncentraci začali opět diktovat tempo hry a připsali si záhy i šestý zásah večera. Lahm již v hloubi pokutového území takticky vyčkal na náběh střídajícího Schürrleho, jenž z prvního doteku v pohodě napálil míč přízemní ranou do sítě.

Šest branek Brazilci na mistrovství světa ještě nikdy neinkasovali... až doteď. Ani Scolariho poslední zásah do sestavy, kdy tragického Freda vyměnil za Williana, již nemohlo na výsledku či herním projevu Kanárků nic změnit. Zápas se již jen dohrával a Joachim Löw si mohl dovolit nasadit na hřiště i Juliana Draxlera, jenž doposud na šampionátu neodehrál ani minutu. Ve stylu "do čeho kopnu, to spadne do brány" se v devětasedmdesáté minutě odhodlal k těžké střele z úhlu po zpracování v plném běhu Andre Schürrle a krásnou ranou pod břevno překonal zoufalého Césara i posedmé. Aplausu vestoje se dočkal dokonce i od odevzdaných brazilských fanoušků v hledišti.

V samotném závěru v úniku trestuhodně netrefil branku Mesut Özil, což záhy na opačné strany potrestal o poznání přesnějším zakončením Oscar, jenž kosmeticky upravil na konečných 7:1.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2578)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele