play off - o 3. místo
12.07.2014 22:00 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Brazílie utrpěla další debakl, třetí místo patří Nizozemsku

Šanci odčinit hrůzostrašný výkon v předchozím zápase Brazilci odmítli a po prohře 3:0 se s domácím šampionátem loučí nanejvýš nešťastně. To Oranjes mohou slavit, díky brankám van Persieho, Blinda a Wijnalduma udrželi svou neporazitelnost napříč celým turnajem a mohou slavit zisk bronzových medailí.

Po semifinálovém debaklu s Německem by leckdo od Brazilců čekal o poznání opatrnější a zodpovědnější vstup do zápasu, co se defenzivy týče. Nasvědčoval tomu ostatně i návrat Thiaga Silvy do základní sestavy, jenže byl to právě kapitán Kanárků, kdo hned v druhé minutě zastavil unikajícího Robbena jen za cenu faulu. Stoper PSG mohl být navíc rád, že za zatažení soupeřova dresu uviděl jen žlutou kartu, Robben se totiž řítil osamocen přímo na Júlia Césara.

Co naopak Brazilci kvitovat nemohli, byl nařízený pokutový kop, přestože k celému incidentu došlo dle opakovaných záběrů mimo vápno a Robben do šestnáctky pouze dopadl. K penaltě se postavil kapitán Robin van Persie a přesvědčivě ranou doprava nahoru propálil bezmocného Césara, přestože stranu vystihl. Brzký průlom skóre zafungoval jako katalyzátor hry nahoru dolů, jakoby se Brazilci vůbec z minulého zápasu nepoučili.

Trest přišel záhy - rychlý útok do otevřené obrany Kanárků podnikl po pravé straně Robben, jenž přihrál do přehlédnutého těsného ofsajdu De Guzmánovi a záložník Swansea poslal do šestnáctky centr, který způsobil naprostý chaos. David Luiz jej kompletně dezorientován odhlavičkoval jen o pár metrů dopředu směrem od branky ke značce pokutového kopu přímo na kopačku Daleyho Blinda. Ten si umně míč zpracoval a poté jej poslal utěšenou ranou pod břevno - 2:0. Leckdo v tu chvíli mohl snadno nabýt dojmu, že sleduje opakovaný záznam prvního semifinále...

Za úvodní dvacetiminutovku si z hráčů v žlutém dresu zaslouží tak maximálně Oscar, jenž na sebe vzal tíhu odpovědnosti při Neymarově absenci a nejvíce se snažil s příšerným průběhem zápasu něco udělat. Jeho individuální akce však končily na soupeřově šestnáctce ať už ztrátou míče, nebo střelou do Cillessenovy náruče. Největší ohrožení nizozemské branky tak přicházelo ze standardních situací, jenže i u nich si obrana Holanďanů počínala svědomitě a navíc vyrážela střelhbitě do protiútoku. Nejblíže ke zdramatizování utkání měli Brazilci v osmatřicáté minutě, kdy z dalšího centrovaného přímého kopu jen těsně před prázdnou brankou nedosáhnuli na míč Paulinho a poté i David Luiz.

Do druhé půle již nevyběhnul ve žlutém dresu Luiz Gustavo, jehož o přestávce nahradil Fernandinho. Ten se stejně jako v Manchesteru City pokoušel řídit hru svého celku z hloubi pole a zároveň brousit soupeře na hranici faulu, za což si vysloužil žlutou kartu hned po osmi minutách pobytu na hřišti. Tak jako tak Kanárci i nadále hrozili výhradně individuální snahou Oscara nebo ze standardních situací a zároveň se museli vypořádávat z neunavitelným Robbenem v rychlých kontrech.

V devětapadesáté minutě neměl daleko ke snížení Ramires po srdnatém průniku, jeho střela však skončila těsně vedle Cillessenovy pravé tyče. Napravit své zaváhání z první půle mohl o čtyři minuty nato z přímého kopu David Luiz, avšak tentokrát svou střelu nenasměroval tak kvalitně, jako ve čtvrtfinále s Kolumbií a pouze nechal Cillessena předvést rutinní zákrok. Opakovaně se také Brazilci dožadovali odpískání pokutového kopu, jenže místo toho po pádu Oscara vytáhl alžírský sudí žlutou kartu pro brazilského záložníka, zatímco zákrok Blinda nechal nepovšimnut.

Čas se nezadržitelně krátil a stav i deset minut před koncem zůstával stále stejný. Přestože Brazilci jasně ovládali hru a měli územní převahu, nic z toho nedokázali vytěžit. Jejich soupeř pohodlně bránil na vlastní polovině a občas podnikal i brejky v malém počtu hráčů. A místo toho, aby tlak Seleçaa gradoval, propadali Kanárci čím dál větší beznaději a odevzdanosti. Osmdesátá sedmá minuta tak viděla napůl pískot, napůl hlasité pokřiky "Olé" při početném množství přihrávek mezi hráči Oranjes.

Nebylo tak žádné překvapení, že i třetí gól zápasu padnul do brazilské sítě. V první minutě nastavení se po Veltmanově přízemním centru zprava trefil na přední tyč Wijnaldum a dovolil tak svému Louisi van Gaalovi potuplovat znemožnění Brazilců střídáním brankářů. Cillessena totiž nahradil Michel Vorm, jenž jako jediný z celého národního týmu Nizozemska ještě neochutnal start na letošním šampionátu. Nizozemsko zvítězilo pohodlně 3:0 a může slavit alespoň zisk třetího místa a neporazitelnost na celém brazilském mistrovství.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1391)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele