základní skupiny - skupina B, 1. kolo
14.06.2014 00:00 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Chile zvládlo roli favorita a může myslet na postup

Pohádkový vstup do turnaje pomáhá Chile udržet naděje na druhé světové osmifinále po sobě. Stačilo k tomu jen prvních patnáct minut, pak už ani nervozita a ledabylost nedovolila Austrálii víc než zdramatizování zbytku utkání. Ta, jak se zdá, skončí opět v základní skupině, a bylo by velkým překvapením, pokud by zopakovala čtyři body z předchozích dvou ročníků šampionátu.

Jihoameričané vstoupili do utkání agresivněji a již po dvanácti minutách dokázali slepenými zásahy poslat své fanoušky do euforie. Hlavním strůjcem všeho se stal Alexis Sánchez. Ten nejprve individuálním umem zamotal hlavu obráncům natolik, aby při zisku odraženého balónu měl plno času na rozmyšlenou, kam svou dělovku zblízka pošle, a jako správná varianta se ukázala bližší tyč. Hned v další minutě se pak bravurně uvolnil, zavezl míč před vápno, kde našel trestuhodně volného Valdiviu, jenž líbivou technickou střelou rozvlnil síť za zády Ryana.

Oba góly odhalily hned několik slabin australské defenzívy, ať už šlo o důraz, orientaci u vápna či povědomí o postavení protihráčů. Nepříjemné zjištění také přinášel neustále lehký průchod v poklidu hrajících, nikam se nehonících Chilanů až před vápno soupeře. Zmar od samého úvodu dokumentoval ve 26. minutě Leckie, ten sice pěkně utekl po pravé straně až do vápna, jeho pokus z pár metrů se ale jen těžko dal počítat jako střelecký.

Postupem času šly ovšem vypozorovat i nedostatky v defenzívě výrazně lepších La Roja a vše vyvrcholilo ve 35. minutě přesným centrem Franjiće, jenž našel jediný žlutý dres ve změti těch červených a Tim Cahill se hlavičkou pod břevno postaral o kontaktní gól. Chvíli poté mohl dokonce vyrovnat, ne úplně ideální přihrávku za obranu dokázal přetavit v prudkou ránu po zemi, jenže Bravo tentokrát ukázal dostatečně dobré reflexy. Nabuzení Socceroos zvládli do přestávky vyrovnat hru, na srovnání skóre to ovšem bylo málo.

Deset minut po změně stran mohl lehkou australskou převahu využít Bresciano, do přetaženého centru se položil náramně, nicméně Bravo svým zákrokem donutil k potlesku i příznivce protinožců. Ti přitom ještě vstřebávali rozhořčení po neuznaném gólu Cahilla, ten ovšem v ofsajdu opravdu stál.

Ledovou sprchou pak mohl pokropit přesně po hodině hry svého soupeře Vargas, jenž dostal úctyhodnou přihrávku za obranu do vápna a sám bravurně překonal Ryana, Wilkinson však ukázal rychlé nohy a na poslední chvíli vykopl balón mířící do opuštěné svatyně. Chilané se přes nikterak úchvatné plnění taktických pokynů drželi bez větších problémů ve vedení, sami se přitom k nebezpečným protiútokům vlastně ani nepřiblížili, přestože střídající Beausejour výrazně levou stranu rozpohyboval.

Nemalé procento českých diváků tak pravděpodobně nezvládlo na poslední čtvrthodinku udržet oči na pozoru a popravdě také nebyl důvod. Socceroos totiž zjevně došel dech a hráči La Roja tak únavným obrazem dokráčeli pro tři body, které ještě v nastaveném čase potvrdil živě působící Beausejour, jenž prudkou přízemní ranou utopil v zapomnění předchozí povedený zákrok Ryana proti Pinillovi.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (543)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele