základní skupiny - skupina E, 3. kolo
25.06.2014 22:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Ekvádor remizoval s Francií a na šampionátu končí

Ekvádor se nakonec i přes velkou snahu loučí s mistrovstvím světa předčasně, protože dnes pouze remizoval se suverénní Francií. Utkání navíc dohrával bez vyloučeného kapitána Valencii.

Dnešní utkání mezi elegantními Francouzi a rychlonohými Ekvádorci se odehrálo na slavném stadionu Maracana, jehož předchází skvělá pověst a historie. Francouzům stačilo získat bod k tomu, aby ovládli celou skupinu. Ani Ekvádor ale nevzdával boj o svou reputaci.

Úvodní minuty mnoho nestranných diváků namlsaly. Ekvádor spoléhal na fyzicky zdatné hráče, kteří dynamicky rozehrávali jeden protiútok za druhým. A i když Francii o nic nešlo, její fotbalové pojetí je na tomto šampionátu téměř dechberoucí. Ekvádor se hodně snažil, aby si vysloužil postup. Problémem byl počáteční stav souběžně hraného utkání, v němž Švýcaři vedli nad Hondurasem.

Trenér Didier Deschamps dal šanci hned několika fotbalistům, kteří se v základní sestavě příliš mnoho neobjevují. To se týká zejména Lucase Digneho, Antoineho Griezmanna a především Morgana Schneiderlina. Talent z Realu Sociedad San Sebastian se ukázal díky dobré střele, ale Griezmannova rána nakonec mezi tři tyče nevedla.

Následně tempo utkání trochu opadlo, protože Francie nikam nespěchala a Ekvádor nemohl přijít na klíč, kterým by odemkl pečlivou francouzskou defenzívu. Až po pětadvaceti minutách se dostal do zakončení Karim Benzema. Střelec Realu Madrid vyskakoval poměrně vysoko a navíc brankář Domínguez trestuhodně promáchl. Gól z toho ale nebyl, protože ani Benzema netrefil. Trefil se Blaise Matuidi, naneštěstí to ale bylo do hlavy Noboy, který musel dostat ochrannou "čepičku" na krvácející ránu.

Pět minut před změnou stran se do vápna Francie dostal Enner Valencia, který dokonce hlavičkoval, ale brankář Hugo Lloris se nenechal překvapit a ránu vytáhl mimo tři tyče. Tím skončilo také první dějství jinak nepříliš zajímavého utkání. Úvod druhého poločasu se ale Ekvádoru vůbec nevyvedl. Nejprve se prosadil po straně Bacary Sagna, který našel nabíhajícího spoluhráče Griezmanna. Jeho technika byla zastavena až brankářem Domínguezem spolu s tyčí, o kterou se míč otřel.

Největší rána ale měla teprve přijít. Luis Antonio Valencia, jeden z nejzkušenějších hráčů v ekvádorském týmu, fauloval Lucase Digneho a ostře mu kolíky zkontroloval holeň. Sudí s ním neměl moc pochopení a ukázal mu rovnou červenou kartu! Tím se všechny plány Ekvádoru na případniu výhru ještě více narušily. A lépe na tom nebyly ani po hodině hry, kdy se do šance dostal nejprve Karim Benzema. Po něm skončil míč u Paula Pogby, který z první střílel. Jeho pokus ale zablokovala defenzíva soupeře.

Francouzskému týmu sice nehrozily žádné větší problémy v případě, že by neskóroval, ale přesto se svěřenci trenéra Didiera Deschampse pokoušeli neustále o střelbu. Po rychlé akci v blízkosti pokutového území se k ráně dostal Blaise Matuidi, kterého ale brankář Domínguez vychytal. S klidným svědomím proto mohl opustit hřiště a uvolnit místo střelci Olivieru Giroudovi.

Ekvádor sympaticky nevzdával své snahy o čest, ale občas zapomínal na obrannou fázi. Příkladem může být šance Francie, kterou mohl do vedení poslat hlavičkující Paul Pogba. Záložník Juventusu Turín ale namířil míč těsně vedle tyče. Ekvádoru začínalo být jasné, že odehrává poslední minuty na letošním šampionátu, a nechtěl se loučit prohrou. Do velmi zajímavého náběhu se dostal Arroyo, který udělal kličku soupeři a vypálil, ale mířil dost vedle.

Na pravé straně se do útočení hrnul Paredes, ale pozapomněl na obranné povinnosti, takže do útoku se dostal Karim Benzema. Naneštěstí pro skóre i Francii ale napálil jen dobře postaveného brankáře Domíngueze. Ještě o trochu nepřesnější koncovku měl Paul Pogba, který mířil těsně mimo. Ekvádor sice sympaticky útočil, ale i díky Švýcarům se s dějištěm šampionátu loučí.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (440)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele