základní skupiny - skupina G, 1. kolo
17.06.2014 00:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Američané porazili Ghanu a oplatili jí vyřazení z posledního MS

Reprezentanti Spojených států zvítězili ve svém úvodním utkání skupiny G na světovém šampionátu nad Ghanou 2:1. Už ve 30. sekundě otevřel skóre pátým nejrychlejším gólem v historii MS Clint Dempsey, v 82. minutě srovnal André Ayew, ale za čtyři minuty rozhodl premiérovou reprezentační brankou John Anthony Brooks. Američané oplatili soupeři porážky 1:2 z předchozích dvou šampionátů, především vyřazení v osmifinále před čtyřmi lety.

Veledůležitý zápas začal pro výběr Jürgena Klinsmanna nejlépe, jak mohl. Už v 1. minutě se po přihrávce Jonese na levé straně prosmýkl kolem ghanského obránce Boye rychlík Clint Dempsey a nechytatelně nasměroval svou levačkou míč na zadní tyč - 0:1! Jeden z nejrychlejších gólů v historii světových šampionátů dal zápasu obrovský náboj a hra pokračovala ve velmi vysokém tempu. Fyzicky skvěle připravení Ghaňané neúnavně dobývali pokutové území USA, ale jejich četné centry v naprosté většině svého adresáta nenašly, nebo své spoluhráče podržel brankář Howard.

S další kloudnou akcí tak opět přišly Spojené státy. V 19. minutě se po centru z pravé strany ke střele ve vápně Afričanů dostal mohutný Altidore, jenže v krkolomné pozici dva bránící hráče Ghany nepropálil. Více ze svého umění už ale útočník anglického Sunderlandu předvést nemohl, jelikož si krátce nato poranil stehenní sval a do zápasu místo něj naskočil talentovaný Aron Jóhannsson.

Ghaňané po celý první poločas sázeli na přímočarý styl založený na centrech zejména z pravé strany, lehce čitelná taktika a místy až přílišná agresivita ale podlamovaly snažení černých hvězd. Z průměru tak vybočil pouze pokus Cristiana Atsua z 29. minuty, který ale skončil o něco výše, než měl. Podobně tvrdým projektilem se v 33. minutě prezentoval rovněž Gyan, Howard byl však na místě. Ke konci poločasu se Američané možná až zbytečně zatáhli a spoléhali na rychlé protiútoky, z nichž nejnadějnější vedl ve 42. minutě Bedoya, ale dobře křižovaný Dempsey se k hlavičce nedostal. Do kabin si tak Amerika nesla pouze hubený náskok.

Druhá půle pokračovala v intencích té první a diváci na stadionu v Natalu mohli jen vzpomínat na vzrušující momenty z úvodu prvního poločasu. Ghaňané prakticky vůbec nezměnili své taktické plány a pokračovali v ostřelování americké branky. Blízko skórování byl v 55. minutě Muntari, jenž tvrdou ranou těsně minul pravou tyč Howardovy branky. Ještě blíže gólu byl pak Gyan, jehož hlavičkové pokusy z 56. a 59. minuty pořádně vylekaly amerického brankáře.

S postupem času Američané začali doplácet na svou pasivitu a iniciativu plně převzala Ghana, kterou po necelé hodině hry posílila i jedna z největších hvězd v kádru Kevin-Prince Boateng. S dalším povedeným pokusem přispěchal v 62. minutě aktivní Atsu, ale míč znovu na místo určení nedorazil a také Gyan o minutu později ve vyložené šanci selhal. Američanům jakoby rychle docházel dech, přitom ghanská obrana stejně jako brankář Kwarasey vůbec nepůsobila sebejistým dojmem. Atletický fotbal Afričanů ale na takticky o něco lépe připravené hráče USA prozatím platil, i když bez gólového efektu.

Trenér Ghany Kwesi Appiah se pokusil v 72. minutě dát další impuls útočné vozbě svého týmu nasazením zkušeného Essiena, jenže kýžený gólový úspěch se ne a ne se dostavit. A tak v 80. minutě po delší době zahrozili Američané. Dempseyho rána z hranice šestnáctky ale příliš starostí gólmanu Kwaraseymu nenadělala. Ghaňané se dočkali vyrovnávací branky osm minut před koncem, když po akci na levé straně vymyslel Gyan geniální patičku na nabíhajícího Andrého Ayewa a ten střelou vnějším nártem procedil míč za záda jinak bezchybného Tima Howarda - 1:1!

Američané jakoby konečně pochopili, že pro zisk tří bodů musí také předvést něco dopředu a hned z první vážné akce si vzali vedení zpět. Po rohovém kopu Zusiho se k hlavičce dostal střídající John Anthony Brooks, jenž střelou od země vlil ohromnou porci energie do žil unavených Američanů - 1:2! Ghaňané jakoby nemohli věřit tomu, že jsou ve stejném postavení jako po třiceti sekundách hry a jejich závěrečný nápor už byl hodně křečovitý. Američané tak nakonec vrátili černým hvězdám porážky z posledních dvou šampionátů a díky brance v hodině dvanácté berou z prvního zápasu na turnaji všechny tři body za vítězství 2:1.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (428)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele