základní skupiny - skupina F, 1. kolo
16.06.2014 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Mistrovství světa má první remízu, body si dělí Írán a Nigérie

Na šampionátu se urodila první remíza a postarali se o ní v nezáživné bitvě fotbalisté Nigérie a Íránu. Diváci v baixadské aréně v Curitibě branku neviděli. Šancí bylo poskrovnu, a tak se stala nejvýraznějším okamžikem hlavička Ghoochannejhada a zákrok Enyeamy.

Íránci v souboji s Nigérií sázeli na skálopevnou defenzívu a v tomto duchu se také nesl celý první i druhý poločas. Zástupci "černého" kontinentu se přes obranný blok dostávali velmi těžce. Svěřencům trenéra Stephena Keshiho chyběla větší myšlenka a bod s bojovnými Íránci je pro ně ztrátou.

V prvních minutách sice Emenike poslal z levé strany přízemní centr a obrana Íránu ho jen s velkými potížemi odvracela. Celou akci nakonec zakončil Onazi střelou mimo branku. O podobný průvan jako Emenike se o pár minut později pokoušel kličkující Moses, ale Íránci mu zatarasili cestu. Afričané museli už v prvním poločase sáhnout k prvnímu střídání, Oboabona si poranil kotník a na plac se dostal zkušený Yobo.

To už uběhla půlhodina a právě v tomto čase zkoušel překvapit gólmana Haghigiho útočník Musa. Jeho volný přímý kop brankář Íránu nejistě vyrazil na rohový kop, ze kterého Nigerijci branku neohrozili. Vůbec největší šanci prvního poločasu a nakonec i celého utkání měli na svědomí Íránci. Byla to jejich první šance v zápase a stála za to. Na rohový kop si naskočil Reza Ghoochannejhad a Enyeama přezdívaný "kočka" vytasil reflexivní zákrok. Ze strany Íránců, ale i Nigerijců to bylo v první polovině dějství pohříchu vše.

Ani druhý poločas neznamenal pro diváky osvobození od nudného fotbalu. Stephen Keshi se v 51. minutě rozhodl pro další střídání, když stáhl Mosese a nahradil ho Ameobim. Nezáživný fotbal se přestal zamlouvat i divákům v ochozech Baixada arény, kteří začali na hráče pískat. V 67. minutě jakoby je chtěli Íránci vyslyšet a na malý okamžik se nastěhovali před branku Enyeamy, ale nic krom menšího závaru a hodně nepřesné střely se nestalo. Na druhé straně se položil do centru Ameobi, ovšem veškeré vzrušení bylo kvůli přerušení sudího marné.

Deset minut před koncem zápasu sehráli hráči "Melli", jak se Íránu přezdívá, pohlednou akci, na jejímž konci byla hodně nepřesná střela Teymouriana. O rozruch na druhé straně se zase postaral Odemwingie, míč si krásně zpracoval a ostře vypálil, naneštěstí pro Nigérii to bylo opět vedle. Superorli si v závěru vytvořili tlak, ale do koncovky se kromě Ameobiho hlavičky nedostali. Utkání skončilo 0:0 a oba týmy si tak připisují po bodu. Nespokojení diváci v Curitibě dali své pocity najevo hlasitým bučením.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (534)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele