základní skupiny - skupina D, 3. kolo
24.06.2014 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Uruguay zdolala Itálii a postupuje ze skupiny

Uruguay to dokázala! Porazila o Godínovou brankou oslabenou Itálii, která tak na mistrovství světa končí. Utkání ale bylo spíše bojem - fotbal byl dnes až na druhém místě. A kontroverze ukázal také Luis Suarez, který podle všeho opět "kousal". A to doslova.

Italové bojovali o postup mezi nejlepších šestnáct týmů. Před zápasem mnoho aktérů avizovalo atraktivní herní styl, i když Italům stačila jen remíza. Možná i proto do základní sestavy kromě střelce Maria Balotelliho nastoupil i nejlepší střelec Serie A Ciro Immobile. Přesto se diváci po prvním poločase gólů nedočkali.

Už po pouhých čtyřech minutách upadl Mario Balotelli v pokutovém území Uruguayců, ale sudí Marco Rodriguez se rozhodl nepískat. Hlavní zbraní Itálie měly být opět standardní situace v podání záložníka Pirla, který se uvedl další skvělou nahrávkou na Balotelliho. Později volil překvapivě střelu místo centru a to nebyl vůbec špatný pokus. Míč totiž dostal faleš a brankář Muslera měl hodně co dělat, aby situaci zvládl ku prospěchu svého týmu.

Po půlhodině hry squadra azzurra začala pořádně hrozit, ale jejich snaha se nesetkávala s úspěchem. I proto musel do akce brankář Gianluigi Buffon, kterého nejprve prověřil Luis Suarez, po něm se do šance dostal ještě Lodeiro, který posléze dorážel. Ani jeho pokus ale nebyl úspěšným, protože Buffon byl včas na svém místě a skvěle si odvedl svou práci.

Postupná rozehrávka Italům moc nevycházela, ale splňovala remízový stav. Změně stavu nepomáhal ani Andrea Pirlo, jehož nahrávky nenacházely své adresáty. Mario Balotelli se v průběhu poločasu vytrácel ze hřiště a trenér Cesare Prandelli se rozhodl reagovat - do druhé půle již útočník AC Milán nenastoupil. Na hřiště se místo něj dostal Marco Parolo, původním povoláním záložník.

První půle mnoho fotbalových okamžiků nenabídla a začátek druhého poločasu nebyl o mnoho lepší. Ze strany Italů se stále jednalo o snahu především neinkasovat a až potom se pokusit o vstřelení branky. Uruguayci se sice stále více snažili napadat rozehrávku Prandelliho týmu, ale Edinson Cavani několikrát překročil ve snaze o získání míče pravidla.

Standardní situace Luise Suareze se nepovedla a Cristian Rodriguez minul z úhlu branku Gianluigiho Buffona. Takže Uruguay musela začít od začátku. Pomohla jí situace z šedesáté minuty, v níž Claudio Marchisio dohrával souboj o ztracený míč s Arevalem Riosem. Příliš se mu to nepovedlo, protože trefil holeň Arevala a sudí Marco Rodriguez stál metr od něj, takže dobře viděl. Neváhal téměř ani minutu a sáhl do kapsy pro kartu. Oproti všeobecnému mínění však nevytáhl žlutou, ale rovnou červenou kartu!

Na Italy toto oslabení hodně dolehlo, takže se ještě více semkli do obranné fáze. Přesto se Jihoameričané dostali k zakončení poměrně snadno. Luis Suarez se řítil na brankáře Buffona a měl na kopačce kýžený vedoucí gól. Byl sice tísněn trojicí obránců, ale povedlo se mu vypálit. Hvězdný střelec Liverpoolu ale napálil míč do skvěle zasahujícího brankáře Buffona.

Na opačné straně se o něco podobného pokoušel Ciro Immobile, ale ten byl skvěl strážen Gimenezem. Immobileho do šance vysílal Marco Verratti, který se o něco později zranil a musel být střídán. Trenér Cesare Prandelli si asi poslední střídání chtěl nechat až na závěrečné minuty, ale musel reagovat na nepříznivý vývoj událostí.

Dnes jsme se dočkali dalšího zvláštního momentu. Hodně dlouho se fotbalová veřejnost bavila kouskem Luise Suareze, který v Premier League doslova zuby nehty dával najevo svou dravost. Možná jste si mysleli, že Suarez dospěl. Evidentně ale má ještě hodně daleko k odmazání nálepky problémového hráče, což pocítil Giorgio Chiellini. Suarez na něj neměl výškově, takže se rozhodl zopakovat kousanec do ramene svého soupeře!

Sudí si ale ničeho nevšiml a nechal pokračovat ve hře. A Italové se budou hodně zlobit, protože jen o pár minut později se Uruguay dostala k centru z rohu a na náběh Diega Godína byla obrana Prandelliho týmu krátká - 1:0 a Itálie mířila domů.

Italové se sice snažili procpat míč za Muslerova záda, ale nakonec se jim to nepovedlo. Oslabený tým tedy musel opustit dějiště šampionátu předčasně, dál postupuje Uruguay. Jedna sociální síť za druhou bude ještě dlouhé dny zaplněna agresivními reakcemi náruživých fanoušků, Suarez bude opět pranýřován. V tuto chvíli ale útočníka Liverpoolu zajímá jediné - další zápas mezi nejlepšími šestnácti týmy.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (2010)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele