základní skupiny - skupina A, 3. kolo
23.06.2014 22:00 CET
1 : 4
(1:2)

Reportáž

Brazilci přehráli Kamerun a vyhráli základní skupinu A

Brazilci porazili Kamerun 4:1 a postoupili ze skupiny A do play off z prvního místa. Postaral se o to Neymar, který potvrdil roli největší hvězdy týmu a vstřelil první dva góly. Brazílie si v osmifinále zopakuje souboj s Chile, které před čtyřmi lety ve stejné fázi šampionátu porazila 3:0.

Kanárci byli od samého začátku mírně lepším celkem a už ve 3. minutě se ukázal Neymar. Ten krásnou přihrávkou uvolnil Hulka, který následně nahrával do pokutového území Paulinhovi a jeho střela z první se nedostala přes kamerunský obranný val. Neymar se své třetí branky na šampionátu dočkal krátce po čtvrthodině hry, kdy Moukandjo přišel o míč ve středu hřiště a toho se ujal Luiz Gustavo.

Brazilský záložník následně dokázal svým nádherným pasem uvolnit právě ostrostřelce Neymara, který naprosto přesnou střelou ke vzdálenější tyči otevřel gólový účet tohoto duelu. Ve 20. minutě mohl skórovat Neymar podruhé, avšak po chybě Mbii si na brankáře Itandjeho svou tvrdou dělovkou nepřišel. Za další minutu vyzval Paulinho ke skórování do té doby nevýrazného Freda, ale ten v krkolomné pozici zakončit nedokázal.

Po pětadvaceti minutách hry mohl Kamerun srovnat, Thiago Silva totiž nešťastně hlavičkoval směrem na svou branku a balón se zastavil až o břevno. Kamerun se dočkal vyrovnání ve 26. minutě a oživil naději na bodový zisk. Po skvělé individuální akci Nyoma se do zakončení snadno prodral Joël Matip a bez větších problémů poslal míč za bezmocného gólmana Césara.

Africký výběr se neradoval ani deset minut a Brazílii znovu do vedení poslal Neymar. Ten se trefil na šampionátu už počtvrté a rázem se tak dostal do čela tabulky střelců. Nyom totiž dokázal odhlavičkovat míč pouze k Marcelovi, který okamžitě předal balón svému spoluhráči a ten ho nekompromisně napálil za záda Itandjeho. Ještě do konce úvodního dějství protáhl gólmana Kamerunu Hulk a stejný hráč pak v nastaveném čase po dobře načasované přihrávce Paulinha mířil nikým neatakován příliš vysoko nad horní tyčku.

Ihned po změně stran pokračovali kanárci v náporu. V úvodní pětiminutovce nejprve prověřil Itandjeho pozornost Fred a následně ne něho nevyzrál z úhlu Neymar. Z následné akce se domácí favorit už mohl radovat, po centru Davida Luize se zblízka prosadil hlavičkující Fred - 1:3. V dalších minutách Brazilci polevili a tvořili hru především ve středu hřiště, jejich soupeř se do žádné výraznější možnosti nedostal.

Naopak Brazilci ještě šest minut před koncem upravili skóre na konečných 4:1 ve svůj prospěch. Nádhernou kombinaci po ose Fred - Oscar zakončil bez větších rozpaků Fernandinho. Domácí výběr tak poprvé na šampionátu ukázal svou sílu, na druhou stranu se o nejlepší osmičku utká s mnohem těžším protivníkem z Chile.

Autor: Viktor Sandev

Komentáře (394)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele