play off - finále
13.07.2014 21:00 CET
1 : 0
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Němci v prodloužení udolali Argentinu a slaví titul mistrů světa

Němci jsou počtvrté v historii a poprvé po 24 letech mistry světa. Ve finále šampionátu v Riu de Janeiro porazili Argentinu 1:0 po prodloužení, když rozhodující branku vstřelil ve 113. minutě střídající Mario Götze. Němci zopakovali výsledek ze svého posledního vítězného finále v roce 1990, kdy Argentinu zdolali rovněž 1:0.

Joachim Löw chtěl podle očekávání nechat důvěru totožné základní jedenáctce, se kterou na jedničku zvládl předchozí vyřazovací zápasy, ovšem nečekaně musel, kvůli zranění lýtka, nahradit Samiho Khediru, jehož místo ve středu pole zaujal nezkušený Christoph Kramer.

Také druhá strana vsadila na staré známé rčení a úspěšnou základní jedenáctku, která v semifinálovém klání udolala Nizozemsko, poslala znovu do boje.

Oboustranně opatrný začátek mohla vytrhnout situace ze čtvrté minuty, kdy Boateng vrátil mičudu jen k Higuaínovi, bývalý hráč madridského Realu však z úhlu branku netrefil. Ani jeden celek nechtěl dát tomu druhému nic zadarmo, kulatý nesmysl se přeléval ze strany na stranu, nebezpečných situací však bylo k vidění pomálu. Přítomné obecenstvo se ovšem rozhodně nenudilo.

Zanedlouho dal o sobě poprvé hlasitě vědět Lionel Messi, jenž se zbavil Hummelse, avšak následný zpětný pas sebral Schweinsteiger a z nadějně vyhlížejícího momentu opět nic nebezpečného nevzešlo. Argentina byla při chuti. Z dálky napřáhl Biglia, trefil ale jen Höwedese.

Jedním z nejvíce nebezpečných hráčů na trávníku byl tradičně velezkušený Miroslav Klose. Nejlepší střelec historie světových šampionátů se po centru Lahma užuž chystal hlavou trknout do míče, ovšem na merunu o fous nedosáhl. Po chvilkovém odpočinku, kdy se na hřišti dobrých deset minut nic zajímavého neudálo, zcela nepochopitelně hlavičkoval zpátky Kroos, čímž doslova jako na zlatém podnosu naservíroval míč rozběhnutému Higuaínovi, ten sice dobře zpracoval, následně se zbavil obránce, ale potom trestuhodně vymezený prostor třemi tyčemi minul!

Odpověď si znovu nachystal Lahm, po jehož centru ale Müller ani Klose nedokázali zakončit. DFB-Team pohodlně kombinoval a postupně zvyšoval obrátky... Schweinsteiger dlouhým pasem hledal Kloseho, ale jako první byl u balónu pozorný Romero. Číslice na ukazateli skóre se měnila po půlhodině hry, když Lavezzi našel za obranou nabíhajícího Higuaína, ten sice střelou do protipohybu brankáře otevřel skóre, ovšem vinou ofsajdu nebyla jeho trefa uznána.

Krátce nato musel hřiště opustit zraněný smolař Kramer, jehož na trávníku vystřídal André Schürrle, což logicky znamenalo přeskupení německých řad. Po další dobré individuální akci Messiho si žádal přihrávku po jeho levé ruce nabíhající Lavezzi, hvězda Barcelony však hledala na druhé straně Higuaína, což se neukázalo jako šťastný moment. Hned vzápětí vrátil Müller do nohy Schürrlemu, jeho dělovku ale skvělý Romero vytěsnil, navíc vinou Özila se pískal ofsajd.

Po chybě Mascherana oslovil Müller svým pasem Özila, který pro změnu předal Kroosovi, jeho snaha zpoza vápna ale nemohla argentinského strážce branky výrazněji ohrozit. Hrálo se nahoru dolu. Müller hledal Kloseho, ten ale znovu na balón o fous nedosáhl. Následný roh odvrátil před Hummelsem pohotový Garay. Na stejnou standardní situaci si však záhy naskočil Höwedes a hlavou orazítkoval tyčku Romerovy svatyně, Müller už pak dorážet nemohl.

Druhé dějství už se následně netýkalo Ezequiela Lavezziho, jehož místo zaujal Sergio Agüero. Hned vzápětí měl obrovskou možnost Messi, ale z vápna vymezený prostor hledal marně. Proti Higuaínovi pak skvěle vyběhl pozorný Neuer, který doslova "zboural" argentinského útočníka, který se následně u rozhodčího marně dožadoval odpískání nedovoleného zákroku.

Hned nato Lahm oslovil uvnitř šestnáctky Kloseho, který se ideálně vyšrouboval do vzduchu, neškodnou hlavičkou ale Romera nepřekonal. Nationalelf se směrem dopředu moc nedařilo. Schürrle svým centrem našel nabíhajícího Özila, od kterého se mičuda odrazila ven ze hřiště.

Rychlostně skvěle vybavený křídelník měl sám i další příležitost, když se po ukázkové kombinační akci dostal do šance, při pokusu o střelu mu však balón odskočil a z nadějně vyhlížející akce rázem nic nebylo. Odpověď měl pod patronátem sám "Leo", zpoza šestnáctky ale branku nenašel. Do konce základní hrací doby měl ještě další možnost Kroos, ale spíše zaujalo střídání Kloseho za Götzeho...

Na programu tam bylo další prodloužení. Hned na jeho začátku natáhl Schürrle a argentinský brankáře měl plné ruce i nohy práce, aby jeho snahu vytěsnil mimo tři tyče! Trestat mohl další čerstvý hráč Palacio, který však zbytečně vymýšlel kulišárnu a Neuera nepřehodil.

Jestliže předchozí dvě finále těchto dvou soupeřů rozhodlo devadesát minut, tady tomu tak rozhodně být nemělo. Ve 113. minutě se DFB-Team dočkal: Schürrle svým centrem oslovil nabíhajícího Götzeho, jenž si poradil na jedničku a z těžké pozice prostřelil Romera - 1:0! Doslova zlatý tah Joachima Löwa, jenž Götzeho poslal na trávník až těsně před koncem řádné hrací doby. Argentina měla ještě sedm minut, avšak na vyrovnávací trefu už se nezmohla...

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (2724)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele