základní skupiny - skupina G, 2. kolo
21.06.2014 21:00 CET
2 : 2
(0:0)

Reportáž

Rekordman Klose zajistil Německu remízu s Ghanou

Německo v atraktivním utkání remizovalo s Ghanou 2:2. Evropský favorit se ujal vedení, soupeř ale skóre rychle otočil. Poté přišla na řadu velká chvíle Miroslava Kloseho. Německý kanonýr se poprvé na letošním šampionátu dostal na hřiště a okamžitě skóroval. V historické tabulce srovnal patnáctigólového Brazilce Ronalda.

Vedle Pera Mertesackera, který proti černým hvězdám odehrál svůj jubilejní 100. reprezentační zápas, nakonec přece jen nastoupil Mats Hummels, jenž zvládl vykurýrovat zraněný stehenní sval ze zápasu s Portugalskem. Joachim Löw tak vítěznou sestavu nezměnil.

Na opačné straně se podle očekávání divákům od první minuty představil Kevin-Prince Boateng, jehož čekal pikantní bratrský souboj, pouze na lavičce zůstal Jordan Ayew.

Hned od první minuty bylo jasně patné, jakým směrem se bude zápas ubírat: Nationalelf zvolila oproti prvnímu duelu o poznání úspornější režim, spíše se zaměřila na pevná zadní vrátka a směrem dopředu se tak nehnala, zatímco africký celek se snažil, ale k ohrožení Neuerovy branky se prakticky nedostal. To platilo i po nabídce Atsua, který ve vápně oslovil Asamoaha Gyana, historicky nejlepší ghanský kanonýr však nedokázal v tísni zamířit do prostoru branky.

Odpověď si nachystal obávaný střelec Kroos, jeho technický pokus, který by býval zřejmě směřoval mezi tři tyče, však našel pouze dobře postaveného Mensaha. Utkání začalo pozvolna nabírat na obrátkách. Kevin-Prince Boateng šikovně přistrčil mičudu do nohy Atsuovi, který zbytečně neváhal a povedenou ranou poprvé výrazněji zaměstnal strážce německé branky!

Další střelecký pokus měl na svědomí aktivní Kroos, ovšem mičuda vyslaný z jeho kopaček kýžený cíl nenašel. DFB-Team měl tou dobou herně navrch. Další útok táhl Götze, který však zbytečně přihrával na Müllera a z nadějně vyhlížející akce rázem nic nebezpečného nevzešlo.

Po půlhodině hry natáhl pro změnu z dálky Muntari a Neuer měl opravdu plné ruce i nohy práce, aby jeho projektil vytěsnil mimo tři tyče! Vzápětí se na německého brankáře hnal Asamoah Gyan, ale hráč mnichovského Bayernu vyběhl včas a jeho šanci zneškodnil. Rázem se hrálo nahoru dolu. Özil skvělým pasem vyslal za obranu Götzeho, ten ale z první na Daudu recept nenašel. Po další akci se kulatý neposeda proletěl prakticky celým vápnem Ghany, nikdo z německých hráčů ho však zasáhnout nedokázal. Ještě do pauzy hlavičkoval André Ayew, ovšem branku minul.

Možná trochu překvapivě už se do druhého dějství nepodíval Jérôme Boateng, kterého na pravém kraji obranné čtveřice vystřídal Shkodran Mustafi. Jinak ale druhých čtyřicet pět minut začalo naprosto ve stejném duchu, jako se před pauzou končilo. Z ničeho nic však odcentroval do šestnáctky Müller, Götze si šikovně naběhl mezi stopery a se štěstím kolenem otevřel skóre - 1:0! Pro mladého hračičku se jednalo o premiérovou trefu na světovém šampionátu.

Krátce nato se ze hřiště "pakoval" i další z bratrské dvojice Boatengů Kevin-Prince, jehož na trávníku vystřídal Jordan Ayew. Netrvalo však dlouho a začínalo se znovu od nuly: Afful skvělým centrem našel mezi vysokými obránci Andrého Ayewa, kterého měl hlídat právě nový muž na hřišti Mustafi, jenž si poradil na jedničku a pohotovou hlavičkou vyrovnal na průběžných 1:1.

Afričané byli při chuti. Ze standardky pálil z obrovské dálky Muntari, ale vymezený prostor hledal marně. Po hodině hry pak přišel pro Nationalelf doslova šok: Lahm zbytečnou chybou uprostřed pole rozjel soupeřovu akci, na jejímž konci Asamoah Gyan zachoval chladnou hlavu a křižnou střelou otočil na 1:2! A tím to rozhodně nemuselo končit. Další možnost měl mladší Jordan Ayew, ale ukvapeným zakončením na Neuera nevyzrál. Starší André později jen "lízl" centr.

Dvacet minut před koncem řádné hrací doby přišli do hry Miroslav Klose (nahradil Maria Götzeho) a Bastian Schweinsteiger (vystřídal unaveného Samiho Khediru), což německé družině opravdu výrazně pomohlo. Po rohu Kroose, jenž na přední tyči ukázkově prodloužil Höwedes, si na zadní naběhl právě čerstvý Klose a svým jubilejním 15 zásahem na mistrovství světa, kde tak vyrovnal dosavadní rekordní zápis Ronalda, pohodlně vyrovnal na 2:2. Ukázat se chtěl i další novic Schweinsteiger, ale po rohu branku netrefil, což se následně opakovalo i po volném přímém kopu.

Rozhodnout mohl hrdina předchozího duelu s Portugalskem Müller, ale tomu se doslova za minutu dvanáct vložil do střely Asamoah, jenž tak svůj tým zachránil od pohromy! Oba celky hrály úplně nadoraz - ani jedna strana nechtěla brát pouze bod. Özilův centr však pro změnu srazil Mensah. Na opačné straně znovu vypálil Jordan Ayew, avšak přízemní střelou úspěch neslavil. Stejně dopadl o chvíli později také Gyan a na druhé straně pro změnu netrefil tři tyče Klose.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1068)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele