play off - semifinále
09.07.2014 22:00 CET
0 : 0
2:4 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Argentina po penaltách přešla přes Nizozemsko a zahraje si o zlato

Argentinský výběr sice sehrál na turnaji další herně nepříliš záživnou partii, přesto ale může i nadále spřádat plány na útok na zlato. Po bezbrankovém průběhu totiž porazil Nizozemsko v penaltovém rozstřelu a po čtyřiadvaceti letech se utká ve finále mistrovství světa s Německem...

Že to nebude žádný gólostroj, jaký byl k vidění v prvním semifinále v Belo Horizonte, prokázal už první poločas. A ani ten druhý, co se týče fotbalové atraktivnosti, se včerejšímu duelu Německa s Brazílií ani přinejmenším nemohl rovnat. Jako by se oba týmy poučily z brazilského kolapsu. A prioritním cílem bylo pro oba neinkasovat jako první.

Nezaujatý divák se zkrátka musel nudit. Argentina měla sice mírnou převahu, dostávala se častěji do jakýchsi pološancí, nicméně výraznější tlak si na soupeře vytvořit nedokázala. Nizozemsko velmi dobře bránilo standardky, celkově bylo vzadu hodně jisté. Na druhé straně se absence v podobě Di Maríi na ofenzívě docela projevila a Messi prostě na všechno sám nestačil.

Zhruba po patnácti minutách měl k dispozici přímý volný kop Messi, a to ze slušné pozice. Dokázal sice prostřelit připravenou zeď, avšak jeho pokus neměl nejlepší parametry, takže ho gólman Cillessen celkem v pohodě polapil. O devět minut později hlavičkoval z malého vápna Garay, byl ale těsně bráněn Vlaarem, takže nakonec mířil nad bránu.

Trenérovi Alejandrovi Sabellovi trochu zatrnulo, když se na zemi objevil po hlavičkovém souboji Mascherano. To by byla pro zadní řady jejich svěřenců velká rána, nicméně po ošetření nakonec Argentinec vběhl zpátky na hřiště. Útočná snaha Oranjes? Nulová. Van Persie, Robben či Sneijder se k ohrožení branky Romera vlastně vůbec nedostali.

Zkraje druhé půle mohl z přímého kopu zahrozit také Sneijder, nevzpomněl si však, jak slušně standardky zahrával ve čtvrtfinále proti Kostarice, a tentokráte míč skončil jen na tribuně. I kouč Louis van Gaal jen nevěřícně kroutil hlavou. Jeho výběr nehrál směrem dopředu vůbec dobře. Až závěr základní části nabídl zčásti zajímavější podívanou.

Čtvrthodinu před koncem se objevil ve vyložené střelecké pozici Higuaín, pálil však jenom do boční sítě. A i kdyby zamířil mezi tři tyče, neplatila by branka kvůli signalizovanému, avšak neexistujícímu ofsajdu. Následně pálil z dálky Rojo, pouze však do rukavic Cillessena. V nastavení spálil velkou tutovku Robben. Do jeho pokusu se vložil skluzem na poslední chvíli Mascherano.

I prodloužení bylo z obou stran dost opatrné, dominovala pouze pozorná, dobře zorganizovaná a takticky připravená obrana. V 99. minutě napřáhl z dálky Robben, ovšem balón schoval v pohodě do náruče Romero. A když Palacio s Maxi Rodíguezem selhali v jasné brankové příležitosti, musely o druhém finalistovi rozhodnout penalty.

Pro Nizozemsko se hned od začátku vyvíjelo vše špatně. Nejprve neuspěl překvapivý exekutor Vlaar, naopak na druhé straně Messi i Garay s přehledem proměnili. Když se navíc ve třetí sérii neprosadil Sneijder, bylo o postupujícím vlastně rozhodnuto. Maxi Rodríguez pak nezaváhal a posunul Argentinu do nedělního boje o zlato.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (1695)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele