základní skupiny - skupina B, 3. kolo
23.06.2014 18:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Nizozemsko zvítězilo i proti Chile a postupuje z prvního místa

Také ve svém třetím utkání na světovém šampionátu získal mladý nizozemský výběr tři body, dnes si v duelu dvou jistých postupujících poradil výsledkem 2:0 s Chile. Oranjes tak půjdou do osmifinále z prvního mužstva, svého soupeře se stejně jako Chilané dozví ještě dnes večer...

Oba výběry se musely v boji o první místo ve skupině vypořádat s absencemi klíčových hráčů. Za Nizozemce nemohl nastoupit van Persie a Chilanům chyběl Arturo Vidal. Oranjes navíc postrádali i další hráče ze základní sestavy a bylo otázkou, jak se se svým partem popasují náhradníci jako Lens nebo Kuijt. Zaplněná Aréna Corinthians si na první pořádnou příležitost musela počkat nezvykle dlouho a k vidění byly v úvodu zápasu především tvrdé osobní souboje a zodpovědná obrana. Vůbec první zakončení zápasu si připsal Vargas až ve 13. minutě, ale pod tlakem obránce hlavičkoval nad.

Při poměrně nezáživné přetlačované si drželi výraznou územní převahu Chilané, jenže v koncovce se ani jednomu týmu vůbec nedařilo. Za řeč tak na dlouhou dobu stál jen nacvičený signál Chilanů po rohové kopu Sácncheze ve 23. minutě, těsně nad pálil Gutiérrez. Na druhé straně se prezentoval střeleckým pokusem Sneijder přímo z volného kopu, Bravo ale žádný výrazný problém řešit nemusel.

Od 30. minuty měli zase mírně navrch Holanďané a z jejich tlaku vyplynulo několik závarů před chilskou brankou. Nejnebezpečnější byla Robbenova standardka z 35. minuty, po které se na zadní tyči objevil de Vrij, stoper tulipánů ale v akrobatické pozici odhlavičkoval míč těsně vedle. O pět minut později na sebe zkusil vzít zodpovědnost Arjen Robben, svůj typický průnik ale zakončil střelou mimo tři tyče. Těsně před koncem poločasu se připomněli i Jihoameričané, po Díazově centru hlavičkoval Gutiérrez těsně vedle Cillessenovy svatyně. Upracovaný poločas z obou stran tak dopadl nakonec nerozhodně.

Druhá půle pokračovala v ofenzivním půstu a až nezvykle velkém počtu nepřesností v rozehrávce. Zápas postrádal tempo a prakticky se čekalo, komu v odpoledním brazilském slunci dojde dříve energie. Tulipány ale měly přece jen o něco více ze hry, ale po hříchu se k žádnému kloudnému zakončení nedostaly. Alespoň nějaký pokus ztéci branku soupeře tak na delší dobu předvedla jen La Roja, dalekonosný projektil Sáncheze z 56. minuty si ale cestu mezi tři tyče nenašel. Stejný hráč pak předvedl dobrou individuální práci v 65. minutě, kdy ve vápně obešel Lense, ale jeho střela z úhlu neměla šanci na úspěch. U opačné branky se v práci s míčem nenechal zahanbit Robben, jenže pod padajícím protihráčem trefil jen prostor, ve kterém operoval brankář Bravo.

Patnáct minut před koncem gradoval územní tlak Oranjes. Po rohovém kopu Robbena nebezpečně hlavičkoval Kuijt a následně napřáhl z velké dálky Depay, jenž pořádně protáhl Brava. Z následného rohového kopu už ale Chilané kapitulovali. Leroy Fer byl na hřišti pouhé dvě minuty, ale i to mu stačilo k tomu, aby si našel ve vápně Chile dost prostoru a po centru Janmaata poslal hlavou Nizozemce do vedení - 1:0! Chilané museli zvítězit, aby skončili na prvním místě ve skupině, takže se hned hnali ve větším počtu do útoku. V 81. minutě vehementně reklamovali Jihoameričané ruku Janmaata v pokutovém území, ale píšťalka sudího zůstala němá.

O poznání lépe sehráli útočnou akci Chilané v 85. minutě, ale Díazovi zabránil v zakončení ofsajd. Tulipány už se soustředily především na ubránění hubeného náskoku a často se uchylovaly k osvobozujícím odkopům. Závěrečný tlak La Rojy už ale nepřinesl nic lepšího než Medelovu nepřesnou hlavičku. Chile v závěru hrálo vabank a toho v nastavení využil rychlonohý Robben, jenž zatáhl míč po levé straně a vybídl ke skórování střídajícího Depaye. Útočník Eindhovenu si počínal v souboji s bránícím Díazem dostatečně důrazně, aby dotlačil míč za Bravova záda - 2:0! Memphis Depay tedy i ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa vstřelil gól a potvrdil vítězství Nizozemska. Holanďané po výhře 2:0 ovládli skupinu B s plným počtem bodů, Chilané postupují do osmifinále z druhého místa.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (448)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele