play off - čtvrtfinále
05.07.2014 22:00 CET
0 : 0
4:3 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Nizozemsko potřebovalo na zasloužený postup až penaltový rozstřel

Utkání nebylo pro oko diváka příliš zajímavé až do závěrečné čtvrthodiny, v celém průběhu byly nebezpečné hlavně standardní situace. Nizozemci však téměř v celém utkání měli jasně navrch a vytvořili si mnohem více vyloženějších šancí, v úvodních devadesáti minutách nakonec branku nevsítili. Nerozhodlo ani prodloužení a Nizozemce nakonec poslal do semifinále Dirk Kuijt, který proměnil rozhodující pokutový kop.

Nizozemci byli od samého úvodu lepším celkem a snažili se tlačit častěji do zakončení. Nejvíce byl opět vidět Robben, který se na pravé straně snažil rozhýbat obranu Kostariky, ta ovšem pracovala skvěle a hráči obětavě skákali do střel. V pokutovém území středoamerického výběru se snažil operovat van Persie, jenže k ohrožení branky Navase se příliš nedostal.

První vážnější možnost byla k vidění až v polovině prvního poločasu. Vše odstartoval Robben, který na pravé straně našel volného Kuijta. Ten následně poslal balón na hranici pokutového území k Depayovi, který ve složité pozici ještě přihrával na van Persieho. Jeho ránu dokázal včasným vyběhnutím zlikvidovat brankář Navas a zachytil i pokus Sneijdera ze střední vzdálenosti.

Po půl hodině hry byli Oranjes znovu blízko vedoucí brance. Po chybě Ruize poslal van Persie balón na Depaye, proti jeho ráně znovu skvěle zasáhl Navas. Od této chvíle začali hrozit i Kostaričané a největší možnost si vypracovali zhruba deset minut před přestávkou. Po Bolaňosově přímém volném kopu se brankář Cillessen nemohl dostat k míči a nakonec za něj celou situaci vyřešil Martins Indi.

Poslední šanci první půle neproměnil o pět minut později Sneijder, jehož kroucenou ránu do horního růžku ze standardní situace dokázal famózně vyrazit opět Navas. Po změně stran se obrázek hry nezměnil, Nizozemci stále tlačili a Kostarika spoléhala především na obranu. Nejprve zahrozil z hranice pokutového území Sneijder, jeho rána byla hodně nepřesná. V dalších minutách nedokázal nic vymyslet ani kouzelník Robben a další velkou šanci měl soupeř.

V 65. minutě po další standardní situaci zahrané Bolaňosem dokázal González přetlačit Vlaara a na zadní tyči se dostal k hlavičce, jenže nakonec mířil velmi nepřesně. Nizozemci s ubývajícím časem zvýšili svůj tlak a byli stále nebezpečnější. Čtvrthodiny před koncem po dalším pasu Sneijdera hlavičkoval nebezpečně Vlaar, míč se ani tentokráte mezi tři tyče nevešel. Sneijder mohl rozhodnout v 82. minutě.

Ani v tomto případě mu jeho specialita nepřinesla úspěch, po dalším přímém volném kopu z hranice šestnáctky orazítkoval bližší tyč. O dvě minuty později mohl rozhodnout van Persie, který po elegantní patičce výborného Navase z úhlu nepřekonal. Nizozemci si v základní hrací době vypracovali ještě dvě obrovské šance. Nejprve po centru Sneijdera na zadní tyči minul míč zcela volný van Persie, poté po centru Blinda skrz pokutové území prošel balón ke vzdálenější tyči opět k van Persiemu a ten mířil dobře, jenže na brankové čáře tečoval míč stehnem Tejeda a ten se následně odrazil do břevna ven.

V prodloužení favorit utkání pokračoval ve stejném duchu, v 93. minutě hlavičkoval po rohovém kopu Robbena velmi dobře Vlaar a Navas jednoruč vyrazil na další rohový kop. V dalších minutách Nizozemci tlačili a byli o něco aktivnější, jenže šance byly k vidění v samém závěru druhé poloviny prodloužení. Nejprve po krásné individuální akci neuspěl Ureňa tváří v tvář proti Cillessenovi a v předposlední minutě trefil na druhé straně břevno Sneijder, brankáře Navase tak opět zachránila konstrukce branky.

Ještě v nastaveném čase sáhlo Nizozemsko k taktickému střídání, když místo mezi třemi tyčemi zaujal brankář anglického Newcastlu United Tim Krul a tento tah se nakonec Oranjes vyplatil. Krul totiž dokázal ve druhé sérii vychytat Bryana Ruize a v páté Míchaela Umañu a vzhledem k tomu, že všichni čtyři Nizozemci pokutový kop proměnili, tak se z postupu do semifinále raduje země tulipánů.

Autor: Viktor Sandev

Komentáře (1138)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele