play off - osmifinále
29.06.2014 18:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Mexiko sahalo po postupu, závěr ale poslal dále Nizozemsko

Hororový konec nabral nedělní boj ve Fortaleze, kde Mexiko dělilo necelých deset minut od vytouženého postupu mezi osm nejlepších. Kvůli parádní ráně špatně hrajícího Sneijdera a pevným nervům střídajícího Huntelaara tak znovu končí před branami čtvrtfinále.

Nečekalo se tomu jinak, propracovaná taktika podpořena základními formacemi dlouho nepovolovala žádné výraznější vzrušení. Díky mírnému metru od sudího Pedra Proency však hra mohla slušně plynout, čehož mohli využívat rychle postupující Mexičané. Nepříliš jistě působící Cillesen si mohl oddechnout při smolných pokusech Herrery, Salcidův pokus z pětatřiceti metrů pak dokázal s obtížemi vyrazit.

To nizozemská touha po balónu zůstávala bez úspěchů, když za první poločas Oranjes vlastně ani nevystřelili. Hojně využívaný Kuijt mohl spílat především Sneijderovi, kterému vycházely jen a pouze přihrávky na pár metrů. El Tri navíc s plynoucími minutami dokázali téměř vyrovnat čas s míčem na kopačkách a díky lepšímu pohybu i přihrávkám kolem šestnáctky dělali evropské obraně hodně nepříjemný den.

Nejvýraznější záchvěv prvního dějství přišel ve 43. minutě, kdy si Peraltovu chytrou patičku ukopl Guardado tak šťastně, že se do vápna za obranu dostal Giovanni dos Santos a svou prudkou ranou z úhlu nechal vyniknout reflexy pozorného Cillesena. Jednalo se teprve o druhou ze sedmi mexických střel, která přišla z méně jak šestnácti metrů.

Do druhé půle vlétli opět aktivněji američtí hráči a hned po třech minutách propukli v jásot. Vlaar totiž hlavičkoval před vápnem jen na nohy Dos Santose, kterého neuhlídal Blind a nádherná táhlá rána z pětadvaceti metrů zaplula přímo k tyči.

V 55. minutě se ze stejného místa opřel do balónu obdobně špatně bráněný Peralta, zkoušel to ke vzdálenější tyči a o nějaký ten decimetr výše, Cillesen se tentokrát dokázal natáhnout dostatečně. Vzápětí se Evropanům konečně povedl centr, balón od Robbena usměrňoval z malého vápna z voleje Stefan de Vrij, Ochoa však stihl šťastně vyrazit na brankovou konstrukci.

Zvyšující se nápor Oranjes mohl přinést kýžené ovoce čtvrthodinky před koncem řádné hrací doby, kdy hrubky v rozehrávce využil agilní Robben, v šestnáctce přeskočil Marqueze a až jeho prudkou přízemní ránu zastavil nohama neprůstřelný 29letý brankář. Ten tak musel sklopit hlavu až v 88. minutě, kdy se po rohovém kopu opřel z vápna do balónu Sneijder a bez přípravy se trefil náramně. Nechytatelnou dělovkou do levého spodního rohu ho vykoupil za celozápasový marný výkon.

Ve druhé minutě nastavení se ke slovu opět přihlásil Robben, jenž se s balónem dral od brankové čáry do lepšího úhlu, v čemž mu ovšem zabránil nedovoleně Márquez a Klaas-Jan Huntelaar ve vypjatém momentu poslal jednoho z nejlepších brankářů turnaje na druhou stranu a poslal svou zem do čtvrtfinále, to při své teprve šestnácté minutě na brazilském hřišti.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (1863)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele